Wolne ładowanie się systemu XP SP3

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
marush

Użytkownik

Post06 maja 2010, 21:44

widzę, ze w dziennikach zdarzeń błędy się powtarzają...
a co do Bootvis to skanowałem, ale nie za bardzo wiem jak patrzeć na te wykresy.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post06 maja 2010, 21:52

a co do Bootvis to skanowałem, ale nie za bardzo wiem jak patrzeć na te wykresy

Daj screeny. Niestety pełnego logu nie jestem w stanie pobrać obecnie więc nawet nie zamieszczaj go, no chyba że któryś z forumowiczów zechce go przeanalizować.

Co do problemu z zabezpieczeniami, wykonaj jeszcze naprawę secedit.sdb Instrukcję znajdziesz tutaj => Naprawa secedit.sdb przy pomocy esentutl

Dodatkowo... czy defragmentowałeś pliki startowe? Jeżeli nie wykonaj to przy pomocy Bootivis lub ręcznie, Start => Uruchom => cmd

Kod: Zaznacz cały

defrag -b
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

marush

Użytkownik

Post06 maja 2010, 22:49

kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

defragmentowałem pliki startowe wcześniej, zrobiłem to przed chwilą, nadal ten sam problem, no może ciut szybciej, ale tylko tyle... :sciana:
Ostatnio zmieniony 09 maja 2010, 14:59 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: wrzuciłem screeny na inny serwer, podałem miniaturki

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post07 maja 2010, 11:33

Daj log z Autoruns => optymalizacja autostartu

Proszę go skompresować do formatu RAR lub 7z i zamieścić na serwerze wikisend.com w treści postu podajesz tylko link do pliku.
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

marush

Użytkownik

Post07 maja 2010, 21:46

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post07 maja 2010, 23:09

W sekcji HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run do odznacznia kwalifikuja się:
DXM6Patch_981116 (c:\windows\p_981116.exe)
Google Desktop Search (c:\program files\google\google desktop search\googledesktop.exe)
ISUSPM Startup (c:\program files\common files\installshield\updateservice\isuspm.exe)
ISUSScheduler (c:\program files\common files\installshield\updateservice\issch.exe)
nwiz
RTHDCPL (c:\windows\rthdcpl.exe)
SunJavaUpdateSched (c:\program files\common files\java\java update\jusched.exe)

Jeżeli nie Masz urzadzeń RAID odznacz też:
JMB36X IDE Setup (c:\windows\raidtool\xinside.exe)

W sekcji HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run odznacz:
OM2_Monitor

Przejdź na zakładkę Boot Execute i odznacz autouruchamianie PDBoot.exe (c:\windows\system32\pdboot.exe).

Następnie na zakładkę Scheduled Task i odznacz Wszystkie zawarte tam zadania.

Aby jeszcze dodatkowo zoptymalizować uruchamianie należałoby się zająć usługami systemowymi ale to na razie zostawimy w spokoju.

marush

Użytkownik

Post08 maja 2010, 00:29

Odznaczyłem wszystko, oprócz Google Desktop, który nigdy mi nie sprawiał kłopotów i nic. samo uruchamianie jest bez zarzutu, tylko podczas ładowania systemu, wciąż wyświetla się Zapraszamy i tak przez pół minuty, potem niby wszystko uruchamia się we właściwym czasie. Tak jakby napis Zapraszamy spowalniał załadowanie się systemu... :woot:

marush

Użytkownik

Post08 maja 2010, 16:03

jakbyś nie zauważył 4 z twoich porad mnie wogóle nie dotyczą, nie mam Visty ani 7, rejestr już optymalizowałem, a autostart wczoraj, zresztą o tym pisze wyżej :crazy:
najlepszym wyjściem byłby pewnie format, jeszcze nie jestem tak zdesperowany, więc poczekam na inne rady

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post08 maja 2010, 16:59

Tak jakby napis Zapraszamy spowalniał załadowanie się systemu...

Wstępnie widziałem że większych problemów do czasu załadowania się środowiska graficznego nie ma, czyli brak błędów sterowników, tutaj nasuwają się jedynie trzy skojarzenia: 1) system czeka na zainicjowanie jakiejś usługi, a dokładniej jedna z usług wywołuje inną, która to jest uszkodzona i są problemy z jej uruchomieniem, do czasu gdy usługa wywołująca nie otrzyma zwrotki będzie sobie tak czekać i tracić czas. Każda z usług ma przypisaną pewną ilość max czasu oczekiwania, jeżeli po tym czasie nie będzie odpowiedzi jest uznawana za martwą, stosowny błąd jest rejestrowany w dzienniku a usługa pomijana. 2) Druga opcja z którą nawet nie tak dawno się spotkałem, to problem z userenv, czyli jeżeli profil usera nie zostanie zwolniony przy zamykaniu sesji, po następnym logowaniu może dojść do takiej jak tutaj sytuacji. 3) Trzecia opcja to oczekiwanie na połączenie zwykle wdzwaniane, gdzie do połączenia z serwerem (autoryzacji użytkownika) przesyłane są dane do serwera uwierzytelniającego. Jeżeli system jest tak skonfigurowany, aby przed załadowaniem środowiska łączył się z internetem to taki problem może właśnie wystąpić.

Na początek poproszę od Ciebie screeny usług systemowych, interesują mnie ich ustawienia. Start => Uruchom => services.msc i wykonaj zrzuty ekranu, zobaczymy czy Masz prawidłowo wszystko ustawione (konkretnie typ uruchomienia).

marush

Użytkownik

Post08 maja 2010, 20:46

Ostatnio zmieniony 09 maja 2010, 15:16 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: wrzuciłem screeny na inny serwer, podałem miniaturki

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 maja 2010, 11:25

Przydała by się choć częściowa optymalizacja, lecz jeżeli chodzi o błędy, nie zauważyłem aby kluczowe usługi były nieprawidłowo ustawione. Oczywiście, aby dokładniej to przeanalizować, trzeba by wejść we właściwości usług i zobaczyć dokładnie co w trawie piszczy, lecz na pierwszy rzut oka jest wszystko ok.

Użyj kontrolera plików systemowych, przeskanuj system i przywróć oryginalne pliki systemowe. Dzięki temu będziemy mieli pewność, iż system posiada oryginalny zestaw plików startowych, nie zmodyfikowanych przez żadne złośliwe oprogramowanie.

Start => Uruchom => cmd
sfc /scannow

marush

Użytkownik

Post09 maja 2010, 14:35

zeskanowałem i co dalej? :?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 maja 2010, 14:38

Restart kompa

Wkładasz płytę instalacyjną Windows do napędu, startujesz z niej, przechodzisz do konsoli odzyskiwania, wciskasz "R", skanujesz powierzchnię dysku chkdsk.

Wpisz

Kod: Zaznacz cały

chkdsk C: /r

Gdzie C:\ to partycja systemowa

marush

Użytkownik

Post12 maja 2010, 19:49

witam! troche długo to trwało, ale zeskanowałem wreszcie powierzchnie dysku i pisało że " program znalazł przynajmniej 1 błąd i go naprawił" - nic to niestety nie pomogło, co gorzej zauważyłem, że od paru dni system uruchamia mi się jeszcze wolniej... :shock:

• Reklama

Wróć do „Problemy”