Daję loga z Comba.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Podczas pracy Comba znowu wyskoczyła informacja o jakieś skrypty, następnym razem postaram temu się przyjrzeć. Teraz wezmę się za defragmentację, więc trochę to potrwa.
pozdrawiam, Janusz
Wolno ładujący się xp
- Janusz_1956
- djarta
- Kontaktowanie:
Wolno ładujący się xp
Log jest w porządku.
1. Usuń szczątki ComboFixa programem OTC.
2. Przeskanuj komputer programem Malwarebytes Anti-Malware.
3.Przeskanuj obszar "Mój Komputer" Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (uruchom przez IE) Daj raport z niego na forum.
==========
K.
1. Usuń szczątki ComboFixa programem OTC.
2. Przeskanuj komputer programem Malwarebytes Anti-Malware.
3.Przeskanuj obszar "Mój Komputer" Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (uruchom przez IE) Daj raport z niego na forum.
==========
K.
- XMan
Re: Wolno ładujący się xp
RegCleaner, Wise Registry Cleaner, Eusing Free Registry Cleaner, COMODO, Super Anti Spyware, Malwarebytes` Anti-Malware,
Spybot, Spyware Doctor, PC Tools, stara Java, Nowe GG, Skype, Free Download Menadżer, Ares, uTorrent, Bear Share, Raima RadioPro,
Pogoda, i wiele innych których jeszcze nie sprawdziłem i o których nie wiem...
Nie możesz tyle programów ,,ładować", na Twoim miejscu odinstalowałbym 50%.
W ich miejsce jeżeli są konieczne to możesz zastąpić innymi - lżejszymi które nie obciążają tak mocno komputera oraz internetu.
Mnie wystarcza :
1. Ochrona : avast, WinPatrol / zamiast niego COMODO Firewall /, Malwarebytes` Anti-Malware.
+ zapora systemowa, SP3 i aktualizacje.
2. Do czyszczenia CCleaner, Eusing Free Registry Cleaner, Odkurzacz / podczas instalacji min. /
Jeżeli masz komputer z procesorem wielordzeniowym to nie używaj RegCleanera :
viewtopic.php?f=52&t=2610
Ogólnie to się nie dziwię że Twój komp ,,pada".
Spybot, Spyware Doctor, PC Tools, stara Java, Nowe GG, Skype, Free Download Menadżer, Ares, uTorrent, Bear Share, Raima RadioPro,
Pogoda, i wiele innych których jeszcze nie sprawdziłem i o których nie wiem...

Nie możesz tyle programów ,,ładować", na Twoim miejscu odinstalowałbym 50%.
W ich miejsce jeżeli są konieczne to możesz zastąpić innymi - lżejszymi które nie obciążają tak mocno komputera oraz internetu.
Mnie wystarcza :
1. Ochrona : avast, WinPatrol / zamiast niego COMODO Firewall /, Malwarebytes` Anti-Malware.
+ zapora systemowa, SP3 i aktualizacje.
2. Do czyszczenia CCleaner, Eusing Free Registry Cleaner, Odkurzacz / podczas instalacji min. /
Jeżeli masz komputer z procesorem wielordzeniowym to nie używaj RegCleanera :
viewtopic.php?f=52&t=2610
Ogólnie to się nie dziwię że Twój komp ,,pada".

- Janusz_1956
Wolno ładujący się xp
Witam. Chciałem zrobić skan online Kacperkiem ale wyskoczył błąd.
Teraz robię skan online Esetem.
Potem zrobię ful skan Malwarebytes, wcześniej robiłem szybki skan więc pewnie to potrwa i nie wiem czy dzisiaj dam radę, pewnie jutro.
Przez kilka minut skacze procesor a po pewny czasie uspokaja się.
Reszta ewentualnie jutro.
Pozdrawiam i miłego wekendu, Janusz
Teraz robię skan online Esetem.
Potem zrobię ful skan Malwarebytes, wcześniej robiłem szybki skan więc pewnie to potrwa i nie wiem czy dzisiaj dam radę, pewnie jutro.
Przez kilka minut skacze procesor a po pewny czasie uspokaja się.
Reszta ewentualnie jutro.
Pozdrawiam i miłego wekendu, Janusz
- Cisowianka
- Kontaktowanie:
Wolno ładujący się xp
?screen BootVis jest nie pełny.
?co do chkdsk czy przy ponownym uruchomieniu komputera, nie sprawdza dysku
?co do chkdsk czy przy ponownym uruchomieniu komputera, nie sprawdza dysku

- Janusz_1956
Re: Wolno ładujący się xp
Witam.
Wczoraj zrobiłem skan online Esetem i jest czysto. Dzisiaj zrobiłem ful skan Malwarebytes i również jest czysto. Przypomniałem sobie, że mam poradniki do optymalizacji (wydajności) xp, zmieniając pewne ustawienia w rejestrze. I tak też zrobiłem. Xman nie co przeraził się widząc tyle zainstalowanych programów. Owszem, mam dużo? i zawsze miałem. Natomiast zdecydowana większość z tych programów używana jest co jakiś czas i nie mam ich w autostarcie. Takie prog. jak Malwarebytes czy SUPERAntiSpyware Free Edition są dla mnie uzupełnieniem do kontroli systemu i również nie są ujęte w autostarcie. Obecny systemowy dysk miałem na starym kompie i jak tylko dbałem o system to wszytko śmigało. Oczywiście nie robię z siebie fachowca, to tylko takie moje luźne rozmyślania. Zmieniłem antywira na Avasta, chociaż nie bardzo go lubię. Zastanawiam się nad firewallem i myślę nad Comodo.
Czytałem gdzieś, że foldery umieszczone na pulpicie (a miałem ich dużo) również spowalniają start systemu, w związku z tym znaczną ich część przeniosłem na drugi dysk (bez systemu).
Jak na razie (odpukać) wszystko działa normalnie. System zamyka się w 10 sek. również start jest odpowiedni, programy otwierają się też szybko (chociaż było lepiej). Mam jeszcze drobne zastrzeżenia do firefoxa. Jak dla mnie trochę za długo otwiera się, mimo wyłączonych "zbędnych" dodatków i wtyczek. Oczywiście przeprowadziłem drobne modyfikacje w about:config. Często korzystam z opery turbo która według mojego odczucia jest szybsza od listka. Trochę się rozpisałem ale chciałem podzielić się moimi odczuciami i uwagami i jeszcze raz piszę, że nie uwrzam siebie za fachowca. Trudno jest mi powiedzieć czy zamykam temat, chyba nie. Jeżeli będą jakieś sugestie czy uwagi to chętnie je przeczytam. Oczywiście nie zapominam o tych którzy odpowiedzieli na moją prośbę i wszystkim bardzo, bardzo dziękuję. Będę tu jeszcze zaglądał.
pozdrawiam, Janusz
Wczoraj zrobiłem skan online Esetem i jest czysto. Dzisiaj zrobiłem ful skan Malwarebytes i również jest czysto. Przypomniałem sobie, że mam poradniki do optymalizacji (wydajności) xp, zmieniając pewne ustawienia w rejestrze. I tak też zrobiłem. Xman nie co przeraził się widząc tyle zainstalowanych programów. Owszem, mam dużo? i zawsze miałem. Natomiast zdecydowana większość z tych programów używana jest co jakiś czas i nie mam ich w autostarcie. Takie prog. jak Malwarebytes czy SUPERAntiSpyware Free Edition są dla mnie uzupełnieniem do kontroli systemu i również nie są ujęte w autostarcie. Obecny systemowy dysk miałem na starym kompie i jak tylko dbałem o system to wszytko śmigało. Oczywiście nie robię z siebie fachowca, to tylko takie moje luźne rozmyślania. Zmieniłem antywira na Avasta, chociaż nie bardzo go lubię. Zastanawiam się nad firewallem i myślę nad Comodo.
Czytałem gdzieś, że foldery umieszczone na pulpicie (a miałem ich dużo) również spowalniają start systemu, w związku z tym znaczną ich część przeniosłem na drugi dysk (bez systemu).
Jak na razie (odpukać) wszystko działa normalnie. System zamyka się w 10 sek. również start jest odpowiedni, programy otwierają się też szybko (chociaż było lepiej). Mam jeszcze drobne zastrzeżenia do firefoxa. Jak dla mnie trochę za długo otwiera się, mimo wyłączonych "zbędnych" dodatków i wtyczek. Oczywiście przeprowadziłem drobne modyfikacje w about:config. Często korzystam z opery turbo która według mojego odczucia jest szybsza od listka. Trochę się rozpisałem ale chciałem podzielić się moimi odczuciami i uwagami i jeszcze raz piszę, że nie uwrzam siebie za fachowca. Trudno jest mi powiedzieć czy zamykam temat, chyba nie. Jeżeli będą jakieś sugestie czy uwagi to chętnie je przeczytam. Oczywiście nie zapominam o tych którzy odpowiedzieli na moją prośbę i wszystkim bardzo, bardzo dziękuję. Będę tu jeszcze zaglądał.
pozdrawiam, Janusz
-
- Kontaktowanie:
Wolno ładujący się xp
zwykłe foldery, pliki i skróty nie powinny, ja kiedyś miałem bardzo dużo, nie powinny spowolnić, ślepe skróty mogą spowolnić.
Wejdź w katalog C:\Windows\Prefetch, zobacz czy masz tam jakieś pliki .pf
Wejdź w katalog C:\Windows\Prefetch, zobacz czy masz tam jakieś pliki .pf
Pozdrawiam, koleś git
- Janusz_1956
Wolno ładujący się xp
Witam.
Czytałem żeby z pretechem działać ostrożnie bo skutek może być odwrotny, czyli spowolni ładowanie xp.
Czytałem żeby z pretechem działać ostrożnie bo skutek może być odwrotny, czyli spowolni ładowanie xp.
-
- Kontaktowanie:
Wolno ładujący się xp
Widzę, że prefetcher Ci działa, tylko trochę mało jest tam tych plików, pytałem się, bo pliki .pf , przynajmniej u mnie przyspieszają start co najmniej dwukrotnie., mogą spowolnić, ale to tylko kiedy jest bardzo dużo plików, które są nieaktualne, lub odnoszą się do nieistniejących aplikacji.
Pozdrawiam, koleś git
- Janusz_1956
Wolno ładujący się xp
Mam zasadę, że jak na czymś się nieznam (chyba że mam sprawdzoną poradę) to się do tego czegoś nie dotykam. I tym czymś jest protech.
pozdrawiam, Janusz
pozdrawiam, Janusz
- rokko
- Kontaktowanie:
Wolno ładujący się xp
Zastanawiam się nad firewallem i myślę nad Comodo.
Bardzo dobry wybór.
Czytałem gdzieś, że foldery umieszczone na pulpicie (a miałem ich dużo) również spowalniają start systemu
Nigdy nie zauważyłem, aby z tego powodu start systemu się znacznie wydłużył, a mam 80% pulpitu zapchanego ikonami i folderami. Jedynie co zaobserwowałem, to spowolnienie renderowania zawartości pulpitu podczas użycia opcji Odśwież.
programy otwierają się też szybko (chociaż było lepiej)
Użyj defragmentatora dysku, sporo tego typu aplikacji opisano w tym poradniku => Darmowe programy do defragmentacji dysków twardych
korzystam z opery turbo która według mojego odczucia jest szybsza od listka
Ja również używam czasem Opery 10, lecz po przeprowadzonych testach mogę z całą pewnością powiedzieć, że otwieranie stron trwa nieco dłużej niż w przypadku FF. W przypadku FF po odpowiedniej optymalizacji i dopasowaniu zaawansowanych opcji przeglądarki do posiadanego łącza można uzyskać bardzo dobre rezultaty. Poradnik optymalizacji możesz znaleźć miedzy innymi tutaj => Przyspieszanie pracy Firefox 3.5
Czytałem żeby z pretechem działać ostrożnie
Zdania w tej kwestii są podzielone, lecz według Microsoftu jest to opcja pozwalająca ogólnie zwiększyć szybkość ładowania się pewnych aplikacji, z drugiej strony na niektórych konfiguracjach wyłączenie tej funkcji będzie lepszym wyborem, ogólnie ciężko powiedzieć, trzeba w praktyce testy przeprowadzić. Tutaj jest drobny artykuł na temat funkcji prefetch w systemach Windows => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
- Janusz_1956
Wolno ładujący się xp
Dzięki za kolejne odwiedziny i porady. Od dłuższego czasu do defragmentacji używam JkDefrag i robię to przynajmniej raz w miesiącu. Tak samo do optymalizacji listka używam about:config, natomiast ustawienia w większości podane w tym poradniku nie były mi znane i skorzystałem z nich. Nie wiem czy to sugestia ale mam wrażenie, że listek chodzi szybciej.
Mam pytanie. Mam mało? pamięci (512 DDR1) i jestem wyczulony na ilość procesów i usług. Wcześniej miałem Comodo Internet Security plus dwie pozycje w autostarcie i miałem 15 procesów plus parę wyłączonych zbędnych usług. Teraz mam Avasta i 19 procesów. Jak dodam firewalla to dojdzie jeszcze kilka. Czy też przy takiej ilości nie zaprzątać sobie tym głowy.
Dla ciekawości podam, że u znajomego widziałem ponad 50 procesów.
Dzięki za porady i pozdrawiam, Janusz
Mam pytanie. Mam mało? pamięci (512 DDR1) i jestem wyczulony na ilość procesów i usług. Wcześniej miałem Comodo Internet Security plus dwie pozycje w autostarcie i miałem 15 procesów plus parę wyłączonych zbędnych usług. Teraz mam Avasta i 19 procesów. Jak dodam firewalla to dojdzie jeszcze kilka. Czy też przy takiej ilości nie zaprzątać sobie tym głowy.
Dla ciekawości podam, że u znajomego widziałem ponad 50 procesów.
Dzięki za porady i pozdrawiam, Janusz
-
- Kontaktowanie:
Wolno ładujący się xp
To zależy, jak ktoś ma zoptymalizowany system to ma mało, mi się ładuje 26 procesów razem z internet security i programami do zmiany wyglądu. Jak dodasz firewalla, to nie koniecznie kilka, ja mam 2 procesy avp.exe, od kaspersky'ego i czyli antywrus i zapora.
Mój kolega też miał gdzieś z tyle, ale zoptymalizowałem mu programem autoruns. Dodam, że też mam 512 mb, tylko DDR2, i system ładuje się błyskawicznie.
Mój kolega też miał gdzieś z tyle, ale zoptymalizowałem mu programem autoruns. Dodam, że też mam 512 mb, tylko DDR2, i system ładuje się błyskawicznie.
Pozdrawiam, koleś git
- rokko
- Kontaktowanie:
Wolno ładujący się xp
Czy też przy takiej ilości nie zaprzątać sobie tym głowy.
Ja mam obecnie 31 procesów aktywnych i jest całkiem dobrze. Przy takiej niskiej ilości rzędu 20-25 nie ma co sobie głowy zawracać, chyba że wśród tych kilkudziesięciu są takie, które zabierają dużo pamięci ram lub aktywnie wykorzystują czas procesora. Nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- Janusz_1956
Wolno ładujący się xp
Dzięki za zainteresowanie moim tematem i mam jeszcze jedno pytanie.
Daję loga z autorus i czy można coś jeszcze z tego wycisnąć.
Dodam, że nie korzystam z Outlook Express i messengera.
pozdrawiam, Janusz
Daję loga z autorus i czy można coś jeszcze z tego wycisnąć.
Dodam, że nie korzystam z Outlook Express i messengera.
pozdrawiam, Janusz
-
- Reklama