Wolny internet i zrywanie się połączenia.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
N.Roper

Użytkownik

Post16 mar 2011, 11:44

Witam, to kolejne forum na którym pisze z nadzieją że może tutaj jest ktoś kto miał styczność z problemem który zaraz wam opiszę. Otóż miałem internet 4Mb/s w netii, a od 13 marca mam zamówiony 8Mb/s, który rozdzielam routerem na dwa pc-ty i konsole ps3 za pomocą kabli ale nie w tym tkwi problem. Od ponad miesiąca kiedy jeszcze miałem 4Mb/s zauważyłem, że moja prędkość pobierania gwałtownie spadła i połączenie zaczęło się bardzo często zrywać. Tester prędkości pokazywał różnie wyniki wahające się od 200Kb/s do 2,5Mb/s na obu komputerach . Dzisiaj gdy mam 8Mb/s jest dokładnie to samo. Od czasu gdy to zauważyłem ten problem wykonałem juz szereg operacji w celu zlikwidowania tego problemu, a mianowicie to :
- Przeskanowałem dokładnie komputer moim antywirusem i różnymi narzędziami do wyszukiwania szpiegów.
- Wpinałem się w różne gniazda LAN na routerze i rozłączałem inne komputery podłączone do niego w celu wyeliminowania urządzenia powodującego problem.
- Sformatowałem jedną partycje i zainstalowałem na niej czystego windowsa i na nim był niestety ten sam problem.
- Kupiłem nowy kabel z wtykami LAN.
- Zainstalowałem dwa modemy w celu wyeliminowania możliwej wady karty sieciowej, no ale na modemach był taki sam spadek prędkości.
- 3 tygodnie temu zgłosiłem problem do netii i przysłali mi swojego serwisanta, który podpiął się do mojego routera i na jego laptopie test prędkości wyniósł 4Mb/s. Oczywiście oba moje komputery były włączone w tym czasie i zaraz po jego teście zrobiłem mój, na tej samej stronie na której on testował prędkość ale nawet w połowie nie zbliżyłem się do tej prędkości jaką on uzyskał. Niestety z tego też wynika że router jest sprawny.

I wszystko to jak krew w piach, problem cały czas jest taki sam,prędkości wolne i połączenie się zrywa a najczęściej wieczorem. Chociaż w zeszłym tygodniu gdzieś o 2:00 w nocy zdenerwowało mnie to że nie było wcale internetu, ale gdy uruchomiłem komputer to nagle połączenie wróciło i o dziwo na teście miałem 4Mb/s. Ale następnego dnia rano już tej prędkości nie było. Więc ja już nie wiem co tutaj się wyprawia.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post17 mar 2011, 23:17

Witam, a mam pytanko. Czy Netia nie daje czasami nowych danych logowania, aby ruszyło wszystko z nową prędkością?

-- Cz, 17 mar 2011, 23:17 --

Aha i druga sprawa, na jakich parametrach połączenia jedziesz i w jakim trybie się łączysz. Podaj te informacje.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

N.Roper

Użytkownik

Post18 mar 2011, 19:05

Żadnych nowych danych do logowania nie dostałem, a zmieniałem już prędkości trzy razy. Z 512 Kb/s na 1Mb/s, z 1Mb/s na 4Mb/s i teraz z 4Mb/s na 8Mb/s.
Powiedz mi bardziej przyziemnie o jakie parametry i tryby połączenia ci chodzi, bo ja nie jestem zbyt obeznany w tej terminologii.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post18 mar 2011, 20:18

Sprawdź jeszcze to co napisałem w tym temacie :
sterowniki/dlugie-ladowanie-windows-a-t1106.html
+ Zmniejszanie pingu w grze, optymalizacja łącza
Limit przepustowości - 0
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

• Reklama

Wróć do „Problemy”