wszystkie pliki exe uruchamiają się z jednym programem

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
janykiel

Użytkownik

Post03 sie 2015, 02:26

Dzień dobry, mam kłopot i to niemały.
Jakimś cudem, nie wiem jakim, doprowadziłem do tego, że wszystkie pliki exe mam skojarzone z jednym programem, tj. foobar. Kłopot zaczął się od programu pdf Split and Merge, ale sprawdzając, dlaczego wszystkie ikony skrótów i wszystkie pliki exe uruchamiają ten właśnie program, testowo zmieniłem na foobar i tak już zostało. Wiem, głupio zrobiłem.

Jako, że rozszerzenia exe nie ma na liście rozszerzeń, bym mógł mu zmienić przypisanie, nie mam opcji prostej zmiany. Nie mogę edytować klucza rejestru, bo regedit to plik exe. Próbowałem użyć fixa, ale nie pomogło, bo dostałem komunikat, że nie wszystkie wpisy mogły być wprowadzone. Problem da się nieco obejść, tzn. mogę uruchomić Gimpa przez "Otwórz z pomocą" wybrane dla pliku np. jpg. Podobnie zadziała otwarcie pliku html i wybranie FF. No, ale to nie jest to, czego potrzebuję. Macie jakieś propozycje poza reinstalem systemu? Bo ja już nie wiem, co zrobić.

System to Windows 7.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post03 sie 2015, 23:34

Witam, jeśli to problem od niedawna to można spróbować przywracania systemu do tego momentu, kiedy wszystko hulało. Wykonać to możesz z płyty instalacyjnej systemu.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”