wyłączanie komputera z gniazdka
-
Witam. Mam pytanie czy bardzo szkodliwe jest wyłączenie komputera "na twardo", tzn. przez przypadkowe wyrwanie kabla z gniazdka ? Bo ostatnio kilka razy mi się to zdarzyło, że przypadkowo odłączyłem kabel od laptopa. Czy grozi to jakimiś konsekwencjami ?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Nie jest szkodliwe dla komputera, ale logika plików może polecieć, w sensie możesz mieć problem z uruchomieniem systemu ponownie.
- leon1956
Zdarzało mi się wyłączyć komputer "na twardo" i w zasadzie obyło się bez żadnych konsekwencji . Oczywiście jeżeli był uruchomiony jakiś program z otwartym plikiem ( np. Open Office ) to tracimy nowe wprowadzone dane lub były wykonywane operacje zapisu CD/DVD , kopiowanie plików itp. . Win 7 po takim zabiegu proponuje czasami naprawę systemu (można to zrobić - nic nie zaszkodzi - trochę czasu ) , ale z mojego doświadczenia można to pominąć i uruchomić system normalnie . Czasami zdarza mi się , że podczas uruchamiania systemu w momencie pojawienia się "Uruchamianie systemu Windows " nic się nie dzieje to robię reset i po ponownym uruchomieniu jest pytanie czy uruchomić naprawę systemu czy normalnie ? (Być może to nowy temat - problem na forum ) , ja uruchamiam " normalnie " i jest wszystko OK .
To jest z mojego doświadczenia ale może u Ciebie może być inaczej .
Podczas normalnego zamykania systemu są zapisywane wszystkie "informacje systemu " natomiast po wyłączeniu zasilania może być różnie - jak komputer uruchomi się normalnie to OK .
To jest z mojego doświadczenia ale może u Ciebie może być inaczej .
Podczas normalnego zamykania systemu są zapisywane wszystkie "informacje systemu " natomiast po wyłączeniu zasilania może być różnie - jak komputer uruchomi się normalnie to OK .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .
-
Dziękuje za odpowiedzi. Na razie nic złego u mnie się nie stało, ale na przyszłość musze być bardziej ostrożny.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Mi zdarzyło się po kilku takich wyłączeniach bezpośrednio z gniazdka mieć format,więc lepiej nie praktykować na co dzień,,. Teoretycznie nic złego nie powinno się stać,ale zawsze jest jakieś :"ale"...
-
- Reklama