Laptopa mam już parę dobrych lat - już od daawna nie jest na gwarancji.
Jest to model Asus X50GL. Od dłuższego czasu denerwuje mnie mały problem a mianowicie wyłącza się podczas gry (i to tylko podczas gry w kilka starszych tytułów, dla przykładu Metin2 lub Last Chaos, w innych "mocniejszych" typu Need for Speed Undercover laptop działa prawidłowo). Problem ten występuje też na niektórych grach on-line, w większości posiadających grafikę 3D (tytułów dla przykładu nie wymienię bo nie znam, tylko mój młodszy brat w nie pogrywa).
Nie występuje tu BSOD, nie tworzą się również żadne minidump'y - po prostu ekran gaśnie, przez sekundę słychać dosyć dziwny dzwięk - raz "brzdęk" raz "pisk" - ciężko to czymś określić po czym laptop się wyłącza.
Dodatkowe informacje:
System operacyjny: Windows 7 Ultimate 32-bitowy (6.1, kompilacja 7601)
BIOS: Default system BIOS
Procesor: Intel Pentium Dual CPU T3200 @ 2.00GHz (2 CPUs)
Pamięć: 3072MB RAM
Karta graficzna: NVIDIA GeForce 8200M G
Plik stronicowania: 1448MB użytych, 4180MB dostępnych
DirectX: 11
-Sterowniki karty graficznej są najnowsze, dzisiaj aktualizowałem i nic to nie dało.
-Laptop stoi na podkładce chłodzącej, powietrze wylatuje swobodnie
-Klawiatura w dotyku jest letnia (kiedyś w serwisie usłyszałem od kolesia że to też coś oznacza, wolę napisać

Parę pomiarów, ot tak w razie czego
Temperatury z HW Monitor:
Kod: Zaznacz cały
http://img707.imageshack.us/img707/1958/odczythwmonitor.png
(podczas gry praktycznie sie nie zmieniają - max 1-2 stopnie)
Odczyt z HD Tune:
Kod: Zaznacz cały
http://img580.imageshack.us/img580/5619/odczythdtune.png
Ma ktoś pomysł o co chodzi?
Dodatkowo dodam że w podanych wyżej grach problem ten występuje po zalogowaniu się na postać - załadowaniu świata i tej całej grafiki 3d, wcześniej przy ekranie ładowania nic się złego nie dzieje, w każdym razie przez dłuższy czas gdy testowałem.
@edit
Zapomniałem dodać dodatkowo, że laptop jedzie na zasilaczu bez baterii, ponieważ z miesiąc temu bateria przestała się zupełnie ładować, co jest tu problemem
-- 21 mar 2013, 14:20 --
Chcialbym edytowac ale juz nie moge. (Przepraszam za brak polskich znakow, nie ustawilem jeszcze odpowiedniego jezyka)
Dodatkowo czynnosci ktore nic nie daly:
-Obnizenie temperatury - na 48-52 stopniach takze sie wylacza
-Reinstall Win7 32bit
-Aktualizacja sterownikow (m.in. karta sieciowa) oraz zmiana z bezprzewodowego internetu na zwykly kabel
Dodatkowo zaobserwowalem ze podczas bardziej wymagajacej gierki (18 WoS: PttM) oraz w tle GG + grooveshark to temperatura siegala do 72 stopni i nic sie nie dzialo przez caly czas.
No coz, jesli nie znajdzie sie rozwiazanie to trudno, chyba trzeba bedzie jakos sie obejsc bez grania na lapku