Wyłączanie się laptopa podczas niektórych gier/gier online

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
Kreyu

Użytkownik

Post21 mar 2013, 13:20

Witam ponownie wszystkich forumowiczów.
Laptopa mam już parę dobrych lat - już od daawna nie jest na gwarancji.
Jest to model Asus X50GL. Od dłuższego czasu denerwuje mnie mały problem a mianowicie wyłącza się podczas gry (i to tylko podczas gry w kilka starszych tytułów, dla przykładu Metin2 lub Last Chaos, w innych "mocniejszych" typu Need for Speed Undercover laptop działa prawidłowo). Problem ten występuje też na niektórych grach on-line, w większości posiadających grafikę 3D (tytułów dla przykładu nie wymienię bo nie znam, tylko mój młodszy brat w nie pogrywa).
Nie występuje tu BSOD, nie tworzą się również żadne minidump'y - po prostu ekran gaśnie, przez sekundę słychać dosyć dziwny dzwięk - raz "brzdęk" raz "pisk" - ciężko to czymś określić po czym laptop się wyłącza.

Dodatkowe informacje:

System operacyjny: Windows 7 Ultimate 32-bitowy (6.1, kompilacja 7601)
BIOS: Default system BIOS
Procesor: Intel Pentium Dual CPU T3200 @ 2.00GHz (2 CPUs)
Pamięć: 3072MB RAM
Karta graficzna: NVIDIA GeForce 8200M G
Plik stronicowania: 1448MB użytych, 4180MB dostępnych
DirectX: 11
-Sterowniki karty graficznej są najnowsze, dzisiaj aktualizowałem i nic to nie dało.
-Laptop stoi na podkładce chłodzącej, powietrze wylatuje swobodnie
-Klawiatura w dotyku jest letnia (kiedyś w serwisie usłyszałem od kolesia że to też coś oznacza, wolę napisać ;) )

Parę pomiarów, ot tak w razie czego

Temperatury z HW Monitor:

Kod: Zaznacz cały

http://img707.imageshack.us/img707/1958/odczythwmonitor.png

(podczas gry praktycznie sie nie zmieniają - max 1-2 stopnie)

Odczyt z HD Tune:

http://img580.imageshack.us/img580/5619/odczythdtune.png

Ma ktoś pomysł o co chodzi?
Dodatkowo dodam że w podanych wyżej grach problem ten występuje po zalogowaniu się na postać - załadowaniu świata i tej całej grafiki 3d, wcześniej przy ekranie ładowania nic się złego nie dzieje, w każdym razie przez dłuższy czas gdy testowałem.

@edit
Zapomniałem dodać dodatkowo, że laptop jedzie na zasilaczu bez baterii, ponieważ z miesiąc temu bateria przestała się zupełnie ładować, co jest tu problemem

-- 21 mar 2013, 14:20 --

Chcialbym edytowac ale juz nie moge. (Przepraszam za brak polskich znakow, nie ustawilem jeszcze odpowiedniego jezyka)
Dodatkowo czynnosci ktore nic nie daly:
-Obnizenie temperatury - na 48-52 stopniach takze sie wylacza
-Reinstall Win7 32bit
-Aktualizacja sterownikow (m.in. karta sieciowa) oraz zmiana z bezprzewodowego internetu na zwykly kabel

Dodatkowo zaobserwowalem ze podczas bardziej wymagajacej gierki (18 WoS: PttM) oraz w tle GG + grooveshark to temperatura siegala do 72 stopni i nic sie nie dzialo przez caly czas.
No coz, jesli nie znajdzie sie rozwiazanie to trudno, chyba trzeba bedzie jakos sie obejsc bez grania na lapku :)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post21 mar 2013, 21:55

Dysk zdrowy ale jak dla mnie jednak temperatura za wysoka. Coś mam wrażenie, że tam jednak jest przegrzanie. Ale może nie. Co jeszcze możemy teraz sprawdzić. Podaj zapisane dzienniki zdarzeń.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Kreyu

Użytkownik

Post23 mar 2013, 15:47

Problem (tak myślę) został rozwiązany.

Dla ludzi którzy mają z tym problem:
Użyłem programu TuneUp Utilities i wszystkie funkcje w nim dostępne (m.in. tryb turbo oraz wszystko co związane z rejestrem) i jest wszystko dobrze.
Przed tym dokonałem też aktualizacje większości sterowników dostępnych pod tego lapka

Pobrać je można stąd

http://support.asus.com.tw/download/download.aspx?SLanguage=pl-pl

wraz z aktualizacją biosu.
Rano również ponownie delikatnie oczyściłem laptopa odkurzaczem. Temperatura w spoczynku - ok 49 stopni, podczas gry dochodzi do 58, gdzie wystarczy zminimalizować grę na kilka minut aby było OK. ;)

• Reklama

Wróć do „Problemy”