Wyłączanie się monitora podczas pracy komputera.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
heros1303

Stały bywalec

Post13 paź 2010, 17:02

Witam.
Komputer jego to:
- Procesor AMD Athlon 64 3000+
- Ram 256 Goodram
- Dysk Sata 80gb
- Karta Graficzna Radek 9550
Problem jaki jest dziwny tu to wyłączanie się monitora podczas pracy. Czy to CS Source czy film nawet ten z Youtube wyłącza się. Podczas wyłączenia się monitora cała reszta tzn blaszak działa dalej.
Zanim jednak to się stanie zawiesza się myszki na czas 5-10 sekund po czym monitor wyłącza się. Gdy muzyka leci w tle w momencie zawieszenia się ona znika i nic nie słychać prócz blaszaka.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2010, 17:22 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmieniłem tytuł tematu.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post13 paź 2010, 22:09

Przyczyn może być kilka.
Najpierw sprawdź czy masz prawidłowe ustawienia w Start --> Panel sterowania --> Opcje zasilania :

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Odnośnie gry / nie tylko / Counter-Strike to za mało RAM-u.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
wymagania sprzętowe: Pentium 4 2.4 GHz, 512MB RAM, karta grafiki 64MB (GeForce4 lub lepsza)

Proponuję min. 1024 MB RAM ;)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

heros1303

Stały bywalec

Post13 paź 2010, 22:11

Zapomniałem na wstępie napisać, ze problem ten występuję u mojego kolegi ale to nic. Co do tego mówi, że ma tak po ustawiane, że wszędzie nigdy. Co do gry itp chodziło mi o wyłączenie się monitora nie kompa a CS S płynnie mu działa jakimś cudem (może trochę ścina :) ). Jednak gdy nic na nim nie robi się nie wyłącza może nawet surfować po necie ale musi omijać wrzutę i YT tego typu strony lub też wyżej wymienionej gry i innych. Inaczej po chwili się wyłącza monitor i jedyny ratunek to restart blaszaka bowiem komputer chodzi ciągle tylko jakby monitor się wyłączał przy takim obciążeniu, ale to bardzo dziwne zjawisko. Czyli krótkie podsumowanie komp może chodzić godzinami, ale odwiedzenie ww serwisów lub grze może dać w kość monitorowi.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post13 paź 2010, 22:53

Teraz trochę więcej opisane.
Podobny problem miałem m-c temu tylko było to wyłączanie się monitora oraz ponowne włączanie po kilku sekundach.
/ czarny ekran /.
Pomogła zmiana sterowników do karty graficznej :)
Proponuję jeszcze sprawdzić kabelki, temperatury oraz zasilacz.

Start -> Panel sterowania -> System -> Zaawansowane -> Wydajność -> Ustawienia -> Efekty wizualne - zaznacz tylko
6 pozycji - Zastosuj - OK.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Jakimi programami kolega czyści komputer ?
Jeżeli żadnymi to polecam chociaż CCleaner.
U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później ,,Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
/ podczas instalacji odchacz ,,Automatyczną aktualizację CCleaner" oraz ,,Dodaj pasek narzędziowy Yahoo" /.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów oraz sterowników.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

• Reklama

Wróć do „Problemy”