Wyłączenie zintegrowanej karty graficznej
-
Witam serdecznie. Mam już 3 letniego laptopa Samsung np350v5c-S0CPL, Windows 8.1. Posiada on dwie karty graficzne jednak ciągle są problemy z przełączaniem grafiki i ogółem jakoś radeon nie chce się za często włączać. Mimo ustawionej "wysokiej wydajności" w panelu AMD. Znalazłem dzisiaj wątek Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników , że da się wyłączyć kartę intela. Mam pytanie do państwa,czy myślicie że idąc tropem wyżej podanego artykułu, nie zepsuje czegoś na komputerze który posiadam? Czy jest w ogóle na nim to możliwe i podniesie jego wydajność ? Proszę o radę lub jeśli ktoś posiada link do innego artykułu z kartą radeona o zapodanie go. Z góry dzięki.
Prawdopodobnie da się wyłączyć zintegrowaną kartę graficzną w BIOS.
- Methos
Ja sie bardzo mało znam na biosach laptopów gdyż może i są podobne do tych na stacjonarnych ale często bywa że wiele opcji jest zablokowanych bo np w komputerze stacjonarnym wybieramy czy ma wpierw startować z pci ( szukać czy jest ) czy z zintegrowanej a w laptopie też powinna być taka opcja nie wiem szczerze
SPRZĘT:
OBUDOWA:SilentiumPC M40 PSU:Corsair CS750M MOBO:Asrock H61 PRO BTC RAM:8 GB DDr3 1333 Mhz(2x4 GB Model:PSD34G13332) GPU:MSI GTX 1050Ti Gaming X SSD:Adata 128Gb(SP920SS) HDD:256GB (WDC WD2500JS-60MHB5) MONITOR:Asus VW221D 22"@60 1680x1050 ->OC 1920x1080
OBUDOWA:SilentiumPC M40 PSU:Corsair CS750M MOBO:Asrock H61 PRO BTC RAM:8 GB DDr3 1333 Mhz(2x4 GB Model:PSD34G13332) GPU:MSI GTX 1050Ti Gaming X SSD:Adata 128Gb(SP920SS) HDD:256GB (WDC WD2500JS-60MHB5) MONITOR:Asus VW221D 22"@60 1680x1050 ->OC 1920x1080
- rokko
- Kontaktowanie:
W przypadku Radeonów znany jest problem z przełączaniem więc nie Ciebie pierwszego on dosięgnął, mieli to poprawić poprzez sterowniki więc sugeruję zainstalować najnowsze dostępne ze strony producenta.
Druga rzecz, kartę zintegrowaną można całkowicie wyłączyć tylko przez BIOS, o czym zresztą w poradniku też jest napisane, wszystko zależy od producenta jeśli przewiduje odpowiednią opcje w BIOS nie będzie z tym problemu, o ile w PC-tach to standard, to w lapkach producenci często nie udostępniają takiej możliwości trzeba by było sprawdzić opcje w BIOS, instrukcje do tego modelu masz tutaj...
Druga rzecz, kartę zintegrowaną można całkowicie wyłączyć tylko przez BIOS, o czym zresztą w poradniku też jest napisane, wszystko zależy od producenta jeśli przewiduje odpowiednią opcje w BIOS nie będzie z tym problemu, o ile w PC-tach to standard, to w lapkach producenci często nie udostępniają takiej możliwości trzeba by było sprawdzić opcje w BIOS, instrukcje do tego modelu masz tutaj...
Kod: Zaznacz cały
http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-peripherals-prtinters/ultra-mobile-pc/pc-archives/NP350V5C-S0CPL
-
Opcji w Biosie z tego co patrzę brak. Sterowników najnowszych nie zainstaluje, bo samsung przewidział dla tego modelu tylko swoje poprzez SW Update , jesli instaluje cos ręcznie to po prostu nie wykrywa tego/nie działa/ albo wyskakuje informacja ze to nie są sterowniki dla tego modelu(mimo iż ściągam z dobrej strony i te pod niego). Przez 2 lata nic nie mogłem wymyślić w tej sprawie, nawet 5 krotny kontakt z samsungiem nic nie dał.
- XMan
Sprawdzałeś odinstalowanie sterowników oraz odinstalowanie lub wyłączenie karty
w Menedżerze urządzeń ?
http://www.hotfix.pl/zmiana-karty-grafi ... e--a74.htm
w Menedżerze urządzeń ?
http://www.hotfix.pl/zmiana-karty-grafi ... e--a74.htm
-
Pamiętam, że kiedys to też robiłem. Wydawało sie wszystko ok, a jak gre włączałem jakąś czarny ekran.
- XMan
A jak drugą wyłączysz to co się dzieje ?
- rokko
- Kontaktowanie:
@ Shunno, a sterowników modowanych próbowałeś?
Modowane drivery znajdziesz na forums.guru3d.com można też samemu zrobić przez MobilityModder Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (tylko nie dla każdej karty graficznej zadziała).
W sieci na blogach znajdziesz też modowane drivery np. tutaj mahmoudelfar.blogspot.com ale przed instalacją takich paczuszek sprawdź pliki na virustotal i jotti bo nigdy nic nie wiadomo
Jeśli nie przyjmuje zwykłych niestety zostają tylko modowane.
Przed jakimikolwiek eksperymentami sugeruję zrobić sobie backup całego systemu bo z nowymi driverami bywa różnie, na żywca nie warto testować.
Ja backupy robię w CloneZilli ale równie dobrze możesz użyć innego softu.
Modowane drivery znajdziesz na forums.guru3d.com można też samemu zrobić przez MobilityModder Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (tylko nie dla każdej karty graficznej zadziała).
W sieci na blogach znajdziesz też modowane drivery np. tutaj mahmoudelfar.blogspot.com ale przed instalacją takich paczuszek sprawdź pliki na virustotal i jotti bo nigdy nic nie wiadomo

Jeśli nie przyjmuje zwykłych niestety zostają tylko modowane.
Przed jakimikolwiek eksperymentami sugeruję zrobić sobie backup całego systemu bo z nowymi driverami bywa różnie, na żywca nie warto testować.
Ja backupy robię w CloneZilli ale równie dobrze możesz użyć innego softu.
-
@ rokko
Nie próbowałem i chyba boje się tego próbować
. Rozpisałeś to tak, że chyba moja wiedza na temat komputerów w tym momencie podupada xd. W każdym razie dzięki za informacje już wiem, że istnieje coś takiego jak modowane drivery .
@ XMan
Jak wyłączę Radeona to się nic nie dzieje. W menadżerze urządzeń pokazuje tylko, że go nie ma, ale wszystko działa (z tym że słabiej niż z rzadko włączającym się radeonem
)
Jak wyłączę Intela to czarne ekrany w grach
Nie próbowałem i chyba boje się tego próbować

@ XMan
Jak wyłączę Radeona to się nic nie dzieje. W menadżerze urządzeń pokazuje tylko, że go nie ma, ale wszystko działa (z tym że słabiej niż z rzadko włączającym się radeonem

Jak wyłączę Intela to czarne ekrany w grach
- XMan
Posiada on dwie karty graficzne jednak ciągle są problemy z przełączaniem grafiki i ogółem jakoś radeon nie chce się za często włączać.
Włącz ponownie karty, usuń od nich sterowniki.
Zaktualizuj sterowniki poprzez SW Update.
Tu może być również potrzebna wcześniejsza aktualizacja BIOS-u (zakładka)
ale na razie nie rób tego a jeżeli potrafisz to zrób...
Sprawdź kolejno:
1. Podłączenie wyświetlacza zewnętrznego
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
2. Wejdź w panel CCC sterowników Radeon (właściwości grafiki).
W którejś zakładce szukaj profile aplikacji/ustawienia aplikacji 3D.
Przypisz daną grę aby korzystała z mocniejszej karty, poprzez wyszukanie pliku *.exe
z daną grą na dysku.
3. Ustawienie planu oszczędzania energii na "wysoka wydajność".
-
Wszystko zrobiłem jak napisałeś. Nic się nie zmieniło. Radeon dalej się włącza wtedy kiedy uzna za stosowne, czyli raz się włączy raz nie (w tej samej grze). Wolałbym jakoś intela wyłączyć i zrobić coś żeby można było wgrać sterowniki oryginalne do Radeona a nie te z SW, ale pewnie to bardziej skomplikowane operacje. Dzięki za próbę pomocy
-
- Reklama