Witam.
Najpierw nadmienić muszę że dość słabo orientuje się w komputerach więc prosiłbym o odpisanie prostym językiem.
Mój problem wygląda tak..
Zakupiłem rok temu nowego laptopa HP Pavilion, ma dobre parametry system i5 zatem uważam go za dobry sprzęt. Wszystko było w porządku, niestety od jakiś 3miesięcy zaczęły się problemy. Wentylacja w komputerze zaczęła chodzić bardzo głośno, rozgrzewała się do tego stopnia że nie można było dotknąć boku komputera bo parzyło. Kolejno po tej awarii rozpoczęły się kłopoty z dźwiękiem. Głos jakby zacinał się, szczególnie w początkowej fazie słuchania muzyki czy oglądania filmów. Na początku myślałem że to z powodu przeciążenia komputera, jego zaśmiecenia lub wirusa. Jednak nigdy nie miałem jakiegoś specjalnego chaosu, nie instalowałem też zbytnio wymagających gier lub programów. Zawsze na komputerze miałem aktywnego antywirusa. Mimo to jeszcze raz oczyściłem komputer, dokładnie go przeskanowałem, zainstalowałem w tym celu rozwiniętego Nortona który informował mnie także o procesie wydajności komputera. Po zrobieniu tego kroku, usunąłem kilka mało groźnych plików, uporządkowałem dokładnie komputer jednak problem nie zniknął. Pomyślałem wtedy że może problemem jest zwyczajne zanieczyszczenie wentylacji i wiatraków. Dałem komputer do szybkiego przeglądu, powiedziałem informatykowi o co chodzi z grzaniem się laptopa i dźwiękiem. Przeczyścił on wiatraki i poszperał w karcie dźwiękowej. Co prawda poprawa jest wobec tego co było wcześniej. Jednak samego grzania komputera i problemów z dźwiękiem nie udało się usunąć. Zacząłem kombinować dalej. Na szczęście Norton właśnie informuje o wysokim wykorzystaniu procesora. Informacja wyskakiwała przy używaniu nawet mało wymagających grach typu Warcraft III. Zauważyłem ostatnio że przy wyłączaniu komputera wyskakuje plik "zamykanie pliku Taskhost.exe", idąc tym tropem zacząłem czytać o wcześniejszych problemach z tym plikiem innych użytkowników. Wszedłem więc w managera zadań i wyłączyłem plik. Teraz zużycie procesora jest bardzo małe mimo wydajnej pracy z mojej strony i obsługiwania wielu rzeczy. Jednak problem nie został chyba rozwiązany na dobre a ja nie wiem czy oddać go do serwisu jak polecał mi informatyk czy sam jakoś mogę to załatwić..
Jakby ktoś mógł napisać mi coś więcej o moim problemie grzania się procesora. O tym pliku "Taskhost.exe". A co najważniejsze czy ten problem można łatwo rozwiązać czy potrzeba jest jakaś pomoc. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Wysokie wykorzystanie procesora, problem z dźwiękiem
-
Ostatnio zmieniony 21 lut 2012, 13:19 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu tematu, pisowni, dodałem polskie znaki diakrytyczne.
Powód: korekta tytułu tematu, pisowni, dodałem polskie znaki diakrytyczne.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Wysokie wykorzystanie procesora, awaria dziwięku.. pomoc
Sprawdzałeś ten plik na Virustotal? (taka stronka do sprawdzania czy plik nie jest zainfekowany.
- XMan
J/w.
Nie pomoże to:
1. Odinstaluj Nortona.
2. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.
kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
3. Zainstaluj np:
Avast! Free Antivirus
avast! Free Antivirus - zapoznanie i konfiguracja
4. Przeskanuj komputer programem Malwarebytes Anti-Malware
Pełne skanowanie.
Obsługa programu Malwarebytes' Anti-Malware
(nie instaluj wersji PRO tylko Freeware)
Po skanowaniu wrzuć z niego logi,
oraz logi zgodnie z tym regulaminem :
bezpieczenstwo/nowy-regulamin-dzialu-bezpiecze-stwo-t1887.html
Obsługa programu OTL
Logi wrzucasz na zewnętrzny serwer : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
W razie problemów : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
a na forum podajesz tylko link do nich.
Edit:
Malwarebytes Anti-Malware jest na systemy 32 bit. jeżeli masz 64 bit. to nie instaluj tylko podaj
pozostałe logi...
Nie pomoże to:
1. Odinstaluj Nortona.
2. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.
kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
3. Zainstaluj np:
Avast! Free Antivirus
avast! Free Antivirus - zapoznanie i konfiguracja
4. Przeskanuj komputer programem Malwarebytes Anti-Malware
Pełne skanowanie.
Obsługa programu Malwarebytes' Anti-Malware
(nie instaluj wersji PRO tylko Freeware)
Po skanowaniu wrzuć z niego logi,
oraz logi zgodnie z tym regulaminem :
bezpieczenstwo/nowy-regulamin-dzialu-bezpiecze-stwo-t1887.html
Obsługa programu OTL
Powinny wyskoczyć dwa logi - OTL.txt i Extras.txt - proszę je dać na Forum.
Logi wrzucasz na zewnętrzny serwer : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
W razie problemów : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
a na forum podajesz tylko link do nich.
Edit:
Malwarebytes Anti-Malware jest na systemy 32 bit. jeżeli masz 64 bit. to nie instaluj tylko podaj
pozostałe logi...
-
- Reklama