Te dwa okrągłe otwory na dole są czyste? Bo wyglądają tu jakby kupa kurzu z nich wystawała.
-- 15 sty 2012, 02:50 --
Aha i wyciągnij baterię, pobaw się na samym zasilaczu i zobacz czy tak temperatury spadną
Wysokie zużycie procesora
- longer
Wydaje mi się, że czyste, w środku może i jest jakiś kurz, ale od zewnątrz czyściłem.
Baterie? Sprawdzę.
Baterie? Sprawdzę.
- lewy
Tak, w niektórych modelach to baterie się mocno grzały, a w zasadzie system ładowania.
- longer
Póki co komp chodzi od 10 rano, a prędkość wentylatora wynosi 0, komp chodzi cicho.
EDIT:
Teraz prędkość wentylatora to: 45
A temperatura procesora: 45
EDIT:
Teraz prędkość wentylatora to: 45
A temperatura procesora: 45
- lewy
hmm, mi się podoba, wręcz idealnie.
- longer
No teraz mam prędkość wentylatora 64, temperatura procesora 50 i fpsy spadają.To co, decydować się na podkładkę? Którą, jaką?
-- 16 sty 2012, 02:55 --
Ja właśnie znalazłem w laptopie tryb: Toshiba Eco Utility, który sprawia, że komputer mniej zużywa wszystkiego. Ekran jest trochę ciemniejszy, ale za to ta prędkość wentylatora nie wynosi 64 przez cały czas.

Doszedłem do wniosku, że jak nie siedzę przy laptopie, to będę go wyłączał i tyle.
Podstawka jednak by nie zaszkodziła, to jaką polecacie?
-- 16 sty 2012, 02:55 --
Ja właśnie znalazłem w laptopie tryb: Toshiba Eco Utility, który sprawia, że komputer mniej zużywa wszystkiego. Ekran jest trochę ciemniejszy, ale za to ta prędkość wentylatora nie wynosi 64 przez cały czas.

Doszedłem do wniosku, że jak nie siedzę przy laptopie, to będę go wyłączał i tyle.
Podstawka jednak by nie zaszkodziła, to jaką polecacie?
- lewy
Zazwyczaj można to regulować. U mnie na asusie w oszczędzaniu energią, a tam może w tym oprogramowaniu. Dla każdego trybu zmienia się jasność wg upodobań.
Ja używałem tej, fajna rzecz: http://www.hotfix.pl/podkladka-chlodzac ... 0u-r47.htm
- longer
Dzięki, ale mam 18,4 cala więc będzie za mała za pewne
Dobra poszukam na allegro.

- lewy
hohohoho fajna kobyłka.
No to nie wiem co, ale ogólnie polecam trzy firmy: Zalman, Cooler Master oraz Thermaltake (ta na końcu). Patrz na obudowy z metalową podstawą (aluminium) oraz dobrą perforacją i jak są mniejsze wentylatory, aby można było je montować w dowolnie wybranych miejscach. Fajnie też jak mają przelotową końcówkę USB (czyli wtyczka i gniazdko) lub też sama podkładka ma gniazda USB. Wtedy nie tracisz tych w laptopie. Ostatnią wartą rzeczą jest regulacja prędkości obrotowej wentylatora.
No to nie wiem co, ale ogólnie polecam trzy firmy: Zalman, Cooler Master oraz Thermaltake (ta na końcu). Patrz na obudowy z metalową podstawą (aluminium) oraz dobrą perforacją i jak są mniejsze wentylatory, aby można było je montować w dowolnie wybranych miejscach. Fajnie też jak mają przelotową końcówkę USB (czyli wtyczka i gniazdko) lub też sama podkładka ma gniazda USB. Wtedy nie tracisz tych w laptopie. Ostatnią wartą rzeczą jest regulacja prędkości obrotowej wentylatora.
- longer
lewy pisze:hohohoho fajna kobyłka.
No, fajnie wygląda

lewy pisze:Ostatnią wartą rzeczą jest regulacja prędkości obrotowej wentylatora.
A jaśniej? Jakiś poradnik.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Chodzi o pokrętło. Często jest z boku takiej podkładki. Kręcąc nim zwalniasz lub przyspieszasz wentylator. Jak zwalnia to jest oczywiście ciszej ale słabiej chłodzi. Gdy zaczynasz grać, wtedy zwiększasz obroty.
- longer
Patrzyłem trochę na Allegro za tymi podstawkami, ale chyba mam za duży laptop, aby jakąś podstawkę kupić. Może ktoś ma jakiegoś linka z podstawką na 18,4?
-- 17 sty 2012, 16:03 --
Teraz to już sam nie wiem co jest nie tak, prędkość wentylatora wynosi 45, a FPSY w cs zamiast cały czas stać na 100 to latają od 10 do 50 i grać nie idzie. Wiecie o co może chodzić? Wcześniej fpsy spadały tylko jak było 64 procent prędkość wentylatora.
-- 17 sty 2012, 16:03 --
Teraz to już sam nie wiem co jest nie tak, prędkość wentylatora wynosi 45, a FPSY w cs zamiast cały czas stać na 100 to latają od 10 do 50 i grać nie idzie. Wiecie o co może chodzić? Wcześniej fpsy spadały tylko jak było 64 procent prędkość wentylatora.
- lewy
No to dziwne. Słuchaj, zrób benchmark w HD Tune i pokaż screena. Druga rzecz, zobacz w menedżerze zadań jakie Masz obciążenie procesora i ramu
- longer
Zauważyłem jeszcze jedną ciekawą rzecz, gdy Procesor CPU w menadżerze zadań wynosi od 80 do 100 wtedy fpsy wariurją, jak wynosi mniej to jest normalnie.
Oto screen z HD Tune:

Oto screen z HD Tune:

- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Dysk zdefragmentuj i zrób ponownie tą analizę.
A co do CPU to za duże obciążenie lub zagrzewa się za mocno i wtedy taktowanie jest obniżanie.
A co do CPU to za duże obciążenie lub zagrzewa się za mocno i wtedy taktowanie jest obniżanie.
-
- Reklama