Jak w temacie, mam zablokowany suwak miks stereo. Posiadam niestety zintegrowaną kartę Realteka, płyta główna: Gigabyte MSI G41-M4F. Mam tutaj takie pytania:
1. Czy na zintegrowanej karcie dźwiękowej Realtek HD Audio możliwe jest w ogóle odblokowanie suwaka odpowiedzialnego za Miks Stereo? Chodzi mi o jego regulację a nie o wyciszenie lub włączenie.
2. Czy możliwy jest zakup oddzielnej karty dźwiękowej, wpięcia jej do tej płyty głównej a tym samym wyłączenie zintegrowanej karty dźwiękowej?
3. Czy zakup innej oddzielnej karty dźwiękowej uaktywni regulację suwaka Miks Stereo?
Bardzo bym prosił o odpowiedź na te pytania ponieważ borykam się z tym problemem już od roku. Zamierzam też spróbować zanieść komputer do serwisu, tam panowie najlepiej wiedzą co i jak, ale nie zaszkodzi się przed tym zapytać na forum.
Pozdrawiam.
Zablokowany suwak Miks Stereo
- XMan
Nie piszesz jaka to jest zintegrowana karta dźwiękowa ?
Prawdopodobnie jest to Realtek ALC888S.
Może masz zablokowany ale tylko w opcjach komputera, w opcjach sterowników możesz zmienić:
Prawidłowa konfiguracja sterowników Realtek HD Audio
Jak widać z powyższego poradnika - TAK.
W razie problemów zainstaluj odpowiednie/najnowsze sterowniki np:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
wcześniej instalując sterowniki do swojej płyty głównej tzw. Chipset
- TAK.
Podłączenie nowej karty dźwiękowej. Wyłączenie zintegrowanej karty dźwiękowej w BIOS-ie.
mam zablokowany suwak miks stereo.
Może masz zablokowany ale tylko w opcjach komputera, w opcjach sterowników możesz zmienić:
1. Czy na zintegrowanej karcie dźwiękowej Realtek HD Audio możliwe jest w ogóle odblokowanie suwaka odpowiedzialnego za Miks Stereo? Chodzi mi o jego regulację a nie o wyciszenie lub włączenie.
Jak widać z powyższego poradnika - TAK.
2. Czy możliwy jest zakup oddzielnej karty dźwiękowej, wpięcia jej do tej płyty głównej a tym samym wyłączenie zintegrowanej karty dźwiękowej?
3. Czy zakup innej oddzielnej karty dźwiękowej uaktywni regulację suwaka Miks Stereo?
- TAK.
Podłączenie nowej karty dźwiękowej. Wyłączenie zintegrowanej karty dźwiękowej w BIOS-ie.
-
W poradniku również zablokowana jest regulacja suwaka. Może źle mnie rozumiesz, chodzi mi o to, żeby był dostępny taki prostokącik na skali głośności i żeby go można było przesuwać do góry albo na dół.
Mam ustawić głośność nagrywania prawie na minimum? Wtedy np. dźwięki z gry będzie normalnie słychać ale mój głos już niekoniecznie. Opcje "Zaznaczenie wydajności mikrofonu" mam zaznaczoną a pomimo tego dźwięk w grach muszę przyciszyć tak bardzo, że sam nic nie słyszę. Dopiero wtedy słychać mnie wyraźnie i muzyka z gry nie zagłusza mojego głosu. Uważam iż jest to błędne koło. Nie da rady tak ustawić wszystkich opcji żeby dobrze było słychać głos z mikrofonu, dźwięki z gry i żebym ja sam coś w głośnikach słyszał, a wszystko przez ten zablokowany suwak.
- XMan
Na tych sterownikach suwak Miks stereo jest zablokowany ale jeżeli zrobisz wszystko dokładnie wg. poradnika
to nie powinno być żadnych problemów.
Jak widać z "nieba" tego nie wziąłem tylko ze swojego komputera.
Mam również system Windows XP oraz zintegrowaną kartę dźwiękową Realtek HD ALC883 i wszystko śmiga
Nie umiesz czytać lub sobie poradzić to jest tylko Twoja sprawa, mówi się trudno
Możesz kupić inną kartę - koszt 50 zł. ale nie wiem czy będzie lepsza i miała tą opcję...
TAK !
to nie powinno być żadnych problemów.
Jak widać z "nieba" tego nie wziąłem tylko ze swojego komputera.
Mam również system Windows XP oraz zintegrowaną kartę dźwiękową Realtek HD ALC883 i wszystko śmiga

Nie umiesz czytać lub sobie poradzić to jest tylko Twoja sprawa, mówi się trudno

Możesz kupić inną kartę - koszt 50 zł. ale nie wiem czy będzie lepsza i miała tą opcję...
Mam ustawić głośność nagrywania prawie na minimum?
TAK !
-
Znalazłem w Evereście informacje o karcie dźwiękowej. Tam jest napisane coś takiego:
Więc jak widać, to chyba nie jest "Realtek HD ALC883" (ale mogę się mylić, po prostu się na tym nie znam).
Posiadam również kartę dźwiękową na port USB ale po podłączeniu jej, w opcjach dźwięku nadal niedostępna jest regulacja opcji Miks Stereo.
No widzę, że jesteś fajnym moderatorem. Od razu oskarżasz mnie o to, że nie umiem czytać. Pomyśl logicznie, gdybym nie umiał czytać to jak w ogóle napisałbym tutaj ten temat? Nie jestem doświadczony jeśli chodzi o karty dźwiękowe, sterowniki itd. więc chyba mam prawo to i owo nie wiedzieć.
Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio Controller [A-1] PCI
Więc jak widać, to chyba nie jest "Realtek HD ALC883" (ale mogę się mylić, po prostu się na tym nie znam).
Posiadam również kartę dźwiękową na port USB ale po podłączeniu jej, w opcjach dźwięku nadal niedostępna jest regulacja opcji Miks Stereo.
Nie umiesz czytać
No widzę, że jesteś fajnym moderatorem. Od razu oskarżasz mnie o to, że nie umiem czytać. Pomyśl logicznie, gdybym nie umiał czytać to jak w ogóle napisałbym tutaj ten temat? Nie jestem doświadczony jeśli chodzi o karty dźwiękowe, sterowniki itd. więc chyba mam prawo to i owo nie wiedzieć.
- XMan
No jednak nie umiesz czytać
Pisałem że:
Tą kartę to ja posiadam:
To źle wykazał ten Twój Everest.
Wystarczyło kilka sekund aby się dowiedzieć więcej o Twojej płycie oraz zintegrowanej karcie dźwiękowej.
Specyfikacja:

Pisałem że:
Nie piszesz jaka to jest zintegrowana karta dźwiękowa ?
Więc jak widać, to chyba nie jest "Realtek HD ALC883"
Tą kartę to ja posiadam:
Mam również system Windows XP oraz zintegrowaną kartę dźwiękową Realtek HD ALC883 i wszystko śmiga![]()
Znalazłem w Evereście informacje o karcie dźwiękowej. Tam jest napisane coś takiego:Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio Controller [A-1] PCI
To źle wykazał ten Twój Everest.
Wystarczyło kilka sekund aby się dowiedzieć więcej o Twojej płycie oraz zintegrowanej karcie dźwiękowej.
Specyfikacja:
Audio
• Chipset integrated by Realtek® ALC888S
-
Nie mam ochoty dalej kłócić się z tobą o to czy umiem czytać czy nie. Bez sensu jest narzucać człowiekowi, że nie umie czytać, skoro ten nie zna się na jakiejś rzeczy i jej nie rozumie.
Wracając do właściwego tematu to fakt, może i mam taki sam model ale skąd mogłem wiedzieć, że Everest źle pokazał...
Wracając do właściwego tematu to fakt, może i mam taki sam model ale skąd mogłem wiedzieć, że Everest źle pokazał...
- XMan
Masz prawo się nie znać ale jeszcze masz prawo dokładnie przeczytać podane poradniki, pomyśleć
oraz sprawdzić sterowniki które podałem.
"Co nagle to po diable"
oraz sprawdzić sterowniki które podałem.
"Co nagle to po diable"

-
No niestety ale nie posiadam kasy na komórce i nie mam skąd wysłać smsa żeby pobrać sterowniki. Pobiorę więc sterowniki ze strony MSI Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dobra jest tam wersja sterowników?
- XMan
Kilkaset lub tysiące stron gdzie można znaleźć te sterowniki za free po wpisaniu w
Wcześniej odinstaluj poprzednie sterowniki audio.
Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.
kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Możesz również sprawdzić sterowniki ze strony producenta płyty:
Wcześniej zainstaluj Chipset:

Wcześniej odinstaluj poprzednie sterowniki audio.
Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.
kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Możesz również sprawdzić sterowniki ze strony producenta płyty:
Wcześniej zainstaluj Chipset:
-
Od usuwania syfu i czyszczenie rejestru z kompa mam TuneUp'a 2012, ale zainstaluję tez tego CCleanera. Sterowniki od chipseta aktualizowałem jakieś 4 miesiące temu.
Więc mówisz, że ta twoja metoda pomoże w nagrywaniu dźwięku z gry i z mikrofonu równocześnie a przy tym zachowując głośność w grze na takim poziomie, że będę go słyszał? Sposób wypróbuję jutro bo dzisiaj to już nie będę się bawił w zmienianie opcji.
Więc mówisz, że ta twoja metoda pomoże w nagrywaniu dźwięku z gry i z mikrofonu równocześnie a przy tym zachowując głośność w grze na takim poziomie, że będę go słyszał? Sposób wypróbuję jutro bo dzisiaj to już nie będę się bawił w zmienianie opcji.
- XMan
Więc mówisz, że ta twoja metoda pomoże w nagrywaniu dźwięku z gry i z mikrofonu równocześnie a przy tym zachowując głośność w grze na takim poziomie, że będę go słyszał?
To zależy czym nagrywasz, za pomocą jakiego programu i jak masz ustawiony.
Sposób wypróbuję jutro bo dzisiaj to już nie będę się bawił w zmienianie opcji.
Po instalacji sterowników nic się nie zmienia oprócz tego co napisałem w poradnikach.
-
To zależy czym nagrywasz, za pomocą jakiego programu i jak masz ustawiony.
Nagrywam wszystko Frapsem z włączonym Miks Stereo ponieważ chcę aby nagrały się dźwięki z gry i żeby mój głos też było słychać. Problem był taki: Fraps elegancko wszystko nagrywał z tym, że dźwięki z gry były za głośno a mój głos był za cicho. Dodatkowo na nagraniu cały czas coś tam buczy. Próbowałem przyciszyć dźwięki gry w opcjach ale to musiałem je tak bardzo ściszyć, że sam nic nie słyszałem. Podgłośnienie głośników w takiej sytuacji nic nie daje bo to jest to samo, jakbym w opcjach gry ustawił głośniej i tutaj właśnie koło się zamyka.
Chyba jedynym wyjściem jest albo nagrywać z mikrofonem w gardle żeby było mnie słychać albo nagrywać normalnie, z tym, że dźwięki będą ustawione na głośność 1 a nie 100 i wtedy ja nic nie słyszę.
Rozwiązaniem byłoby ustawienie suwaka Miks Stereo na połowę wartości ale niestety jest on zablokowany.
Da się to jakoś ustawić żeby wszystko ze sobą pogodzić czy pozostaje mi tylko wydać 200zł na nową kartę dźwiękową aby odblokować ten suwak?
PS
Kombinowałem z ustawieniami przez półtorej godziny. Próbowałem robić tak jak pokazywałeś na poradniku, próbowałem też inaczej i dalej to samo.
-
- Reklama