Na wstępie Wesołych Świąt dla Was wszystkich i miłego odpoczynku

A teraz do problemu:
Od kilku dni dziwnie zachowuje się komputer. Nie za bardzo wiem jak to opisać. Chodzi o to, że w sumie się nie zacina tylko jakby myszka nie reaguje na polecenia. A właściwie reaguje, ale dzieją się dziwne rzeczy. Np. wpisując tekst i próbując przestawić tabulator zaznacza się od razu cały wyraz albo i wiersz i nie da się tego za pierwszym razem od kliknąć i odwrotnie. Włączając przeglądarkę i klikając raz od razu mi otwiera kilka stron. Kiedy jestem na jakiejś stronie i chce otworzyć odnośnik w nowej karcie to wskakuje mi na otworzoną też. Kiedy chcę rozwinąć jakąś listę np. to rozwija się od od razu znika i tak muszę kilka razy klikać żeby się rozwinęła. Kiedy chcę zwinąć do paska przeglądarkę i rozwinąć z powrotem to też kilka razy muszę próbować, bo mi ja pokazuje i od razu zwija samodzielnie do paska i tak samo jak chcę ją zwinąć do paska to się zwija i z powrotem wyskakuje. Właściwie takie działanie dotyczy wszystkiego. Nawet filmu na youtube nie mogę zatrzymać za pierwszym razem tylko klikać kilka razy żeby była jakaś reakcja.
Takie cuda zaczęły się dziać po odinstalowaniu Plus Hd-nie chcący go zainstalowałam z czymś, nie zauważyłam i męczyłam się z miliardami wyskakujących okien reklamowych. Odinstalowałam też program, który wgrał mi się wraz z programem do rozliczania PITów- Adobe Air i w sumie tyle, nic więcej nie robiłam. Czy to ma jakiś wpływ na działanie? Oczyszczam regularnie kompa, skanowałam Antywirusem i nic. W czym jest problem? Proszę o pomoc, jakieś sugestie?:)