Witam, głupio mówić że zarejestrowałem się tutaj bo mam problem z komputerem, no ale nie mogę sobie już poradzić. Specyfikacja komputera to:
Płyta główna
Fujitsu-Siemens D2464-A2 - AM2 SATA
Procesor
AMD Sempron 3200+ 1.8GHz AM2
Pamięć
2GB DDR2 800 Mhz w dwóch kościach
Dysk
500 GB Samsung SATA
Napęd - brak
Oto co się dzieje. Podczas uruchamiania komputera bez dysku wszystko jest ok, ale jeżeli podłącze dysk twardy to zacina się na ekranie biosu gdzie jest logo Fujitsu-Siemens itd. Naciskanie F2 i f12 nic nie daje bo wtedy zacina się na dobre. Komputer z podłączonym dyskiem uruchamia się tylko jeżeli kilka razy zresetuje go w momencie przycięć, oto co zrobiłem: zbootowałem pendriva na Linuxa i zainstalowałem go na dysku, działa, ale nie mogę Windowsa zainstalować bo podczas instalacji kiedy trzeba zresetować to się zacina i lipa z Windowsa, więc narazie użytkuje Ubuntu. Próbowałem wpinać tylko jedną kość ramu w różne miejsca, to nic nie daje, dysk twardy testowałem u kolegi i u niego normalnie się formatuje, instaluje windows i działa, nie ma bad sectorów. Resetowałęm również Biosa, ale to też nic nie daje. Proszę o pomoc
Zacinający się BIOS jak jest dysk
- seba86mu
W BIOS-ie przestaw tryb pracy kontrolera SATA z IDE na AHCI, a jeżeli masz obecnie AHCI, to spróbuj na IDE.
Próbowałeś w innych portach SATA ?
Próbowałeś w innych portach SATA ?
-
Tak, przepinałem kable SATA i to nic nie daje, zaraz sprawdzę z tym IDE.
EDIT:
W biosie nie ma ustawień co do kontrolera SATA, jest jakieś inne rozwiązanie ?
EDIT:
W biosie nie ma ustawień co do kontrolera SATA, jest jakieś inne rozwiązanie ?
- lewy
Możesz podpiąć dysk jeszcze raz u kolegi i podać SMART tego dysku? Więcej tutaj Analiza SMART
-
Jutro tak zrobię, dodam teraz tylko, że dysk od początku wsadzenia go do tego komputera zacinał BIOS, ale windows się odpalał normalnie, po formacie (2h) zacina się dalej. Myślę że działałby Windows gdyby tylko dało się go zainstalować bez resetów w trakcie instalacji, a tak to się podczas resetu zatnie i z windowsa lipa. Testowałem dzisiaj dysk kolegi 250GB i odpala się normalnie bez zająknięcia. W moim poprzednim komputerze taki problem nigdy nie występował.
Jeszcze jedna sprawa, jak zainstalowałem Windowsa na tym dysku ale u kolegi to jak wpiąłem do siebie to dalej się zacinał, ale gdy udało się już przejść przez ekran bootowania to wyskakiwał error o treści: DISK READ ERROR OCCURED, albo OPERATING SYSTEM NOT FOUND, dlaczego tak się dzieje ? Nie można zainstalować OSa na innym komputerze i przenieść go na inny ?
Jeszcze jedna sprawa, jak zainstalowałem Windowsa na tym dysku ale u kolegi to jak wpiąłem do siebie to dalej się zacinał, ale gdy udało się już przejść przez ekran bootowania to wyskakiwał error o treści: DISK READ ERROR OCCURED, albo OPERATING SYSTEM NOT FOUND, dlaczego tak się dzieje ? Nie można zainstalować OSa na innym komputerze i przenieść go na inny ?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Nie można zainstalować OSa na innym komputerze i przenieść go na inny ?
Nie zazwyczaj to się nie uda, istnieją skrajne przypadki jak są identyczne chipsety i większość sterowników, ale ogólnie na to mała szansa.
-
Oto zdjęcia wyników testu SMART programem MHDD, prosiłbym o interpretacje i ewentualnie jakie podjąć kroki
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

- lewy
Jak dla mnie jest uszkodzony kabel danych, więc do wymiany. Druga rzecz, z tego co widzę to Masz bad sektory i kandydatów na nowe. Być może to logiczne przez owy kabel. Więc najpierw wymiana a potem daj znać to powiem co dalej.
-
Sprawdzałem już 3 kable SATA i na każdym to samo... Przypomniało mi się, że dysk pracował w komputerze z przejściówką ATA->na dysk SATA i np.w programie do sprawdzania dysku z poziomu DOS'a wykrywa mi go jako :
SAMSUNG HD503HI -> ATA_PCI_DMA [48 BIT]
SAMSUNG HD503HI -> ATA_PCI_DMA [48 BIT]
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
To podepnij nieużywaną taśmą SATA, to i tak nic nie zmieni, ale błędy smart przestaną w UltraDMA CRC rosnąć. Potem ten dysk powinieneś sprawdzić w MHDD na obecność badów: http://forum.hotfix.pl/sprzet-komputerowy/skanowanie-powierzchni-dysku-programem-mhdd-t753.html
Podaj ten informacje.
Podaj ten informacje.
-
Sprawdziłem jeszcze raz programem MHDD czasy sektorów dla dysku i wg tej strony:
mam tak:
<3ms - 3400635
<10ms - 429775
<50ms - 73
<150ms - 1
<500ms - 0
Więc dysk wydaje się w 100% ok , na elektrodzie też piszą że dysk jest w bdb stanie. Wysłałem dzisiaj komputer do serwisu tak czy tak, więc jutro będę miał diagnozę
mam tak:
<3ms - 3400635
<10ms - 429775
<50ms - 73
<150ms - 1
<500ms - 0
Więc dysk wydaje się w 100% ok , na elektrodzie też piszą że dysk jest w bdb stanie. Wysłałem dzisiaj komputer do serwisu tak czy tak, więc jutro będę miał diagnozę

- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
-
Komputer wrócił z serwisu, przyczyna tego problemu okazała się prozaiczna
Po prostu płyta główna nie obsługuje dysków większych niż 250 GB, czasami, ale rzedko może współpracować z 500GB, niestety z moim Samsungiem nie chce 

-
- Reklama