Mam problem z laptopem Asus F5N .
Został zalany napojem, okazało się ze napój pokleił przyciski na klawiaturze i po włączeniu laptopa rożne klawisze były włączone więc klawiaturę wymieniłem.
Po zamontowaniu nowej klawiatury normalnie włączyłem laptopa sprawdziłem klawiaturę było ok więc go wyłączyłem.
Po 2 godzinach chciałem go uruchomić nacisnąłem przycisk power i nic wgl nie ma reakcji, próbowałem na samym zasilaczu na samej baterii i nic to nie dało, laptop stał 2 dni i nagle po podłączeniu ładowarki dało normalnie się z niego korzystać uruchomił się troszkę korzystałem z niego później go wyłączyłem i na następny dzień znowu taka sama sytuacja laptop nie chce się uruchomić nie mam pojęcia co z tym zrobić.
Sprawdziłem napięcie na zasilaczu jest ok.
Zalany Asus F5N nie uruchamia się.
- seba86mu
Asus F5N nie uruchamia się
pyra1 pisze:Został zalany napojem
Przed uruchomieniem zalanego laptopa należy go rozkręcić na części pierwsze i wyczyścić dokładnie zalaną elektronikę alkoholem izopropylowym.
Ciecz mimo tego, że zalała klawiaturę mogła przedostać się do płyty głównej.
Zwarcie wywołane zalegającym na płycie głównej napojem może sprawić, że sprzęt będzie nadawał się tylko do piachu.
-
Tak jak mówiłem sprzęt raz się włącza później długi czas nie można go uruchomić i znowu po jakimś czasie się da.
Zakupiłem alkohol izopropylowy i rozebrałem laptopa, okazało się że ciecz dostała się na płytę główną i jej ślady znalazłem na obszarze zaznaczonym na zdjęciu poniżej,na co nałożyć alkohol izopropylowy żeby dobrze doczyścić tą płytę jest to zaschnięty napój więc łatwo nie chce zejść.
No i oprócz tego co ew sprawdzić,coś zdziałać póki płyta główna jest wyciągnięta ?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zakupiłem alkohol izopropylowy i rozebrałem laptopa, okazało się że ciecz dostała się na płytę główną i jej ślady znalazłem na obszarze zaznaczonym na zdjęciu poniżej,na co nałożyć alkohol izopropylowy żeby dobrze doczyścić tą płytę jest to zaschnięty napój więc łatwo nie chce zejść.
No i oprócz tego co ew sprawdzić,coś zdziałać póki płyta główna jest wyciągnięta ?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- seba86mu
pyra1 pisze:znalazłem na obszarze zaznaczonym na zdjęciu poniżej,na co nałożyć alkohol izopropylowy żeby dobrze doczyścić tą płytę jest to zaschnięty napój więc łatwo nie chce zejść.
Spróbuj pędzelkiem, przyłóż chusteczkę higieniczną, aby rozpuszczony napój wsiąknął i tak kilkukrotnie. Na koniec poczekaj aż alkohol odparuje osusz suchą chusteczką (przykładając, a nie trąc).
Spróbuj uruchomić.
-
- Reklama