Kupiłem używanego kompa i chciałem postawić na nowo system, przedtem jednak chciałem odpowiednio utworzyć partycje. Po uruchomieniu windowsowego Zarządzania Dyskami, ukazał się obraz dysku jak na screenie poniżej. Na początku dysku są dwie małe partycje o rozmiarze 200 i 300 MB. Obie są chyba ukryte, bo nie widać ich w Eksploratorze. Pierwsza określona jest jako: System, Aktywna, Podstawowa. Sam zaś Windows jest zainstalowany na dysku logicznym C. Czy Windows 7 potrzebuje jakiejś małej partycji rozruchowej? Z tego co pamiętam system zawsze trzeba było instalować na partycji podstawowej? Po co ta partycja? Druga nazywa się Partycja Odzyskiwania i to jeszcze jakoś mogę sobie wytłumaczyć, że znajduje się tam jakieś jądro systemu (DOS?) wraz z narzędziami , które umożliwiają odzyskiwanie systemu, aczkolwiek spodziewałem się, że tego typu partycja będzie dużo większa, tak aby mogła pomieścić obraz systemu.
Czy taki podział jest poprawny, sensowny? Dlaczego dokonano takiego podziału? Czy może to efekt jakiś niezbyt przemyślanych działań?