Zarządzanie dyskami w Windows 7 - podział na partycje.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
dortyl24

Użytkownik

Post12 gru 2013, 16:39

Kupiłem używanego kompa i chciałem postawić na nowo system, przedtem jednak chciałem odpowiednio utworzyć partycje. Po uruchomieniu windowsowego Zarządzania Dyskami, ukazał się obraz dysku jak na screenie poniżej. Na początku dysku są dwie małe partycje o rozmiarze 200 i 300 MB. Obie są chyba ukryte, bo nie widać ich w Eksploratorze. Pierwsza określona jest jako: System, Aktywna, Podstawowa. Sam zaś Windows jest zainstalowany na dysku logicznym C. Czy Windows 7 potrzebuje jakiejś małej partycji rozruchowej? Z tego co pamiętam system zawsze trzeba było instalować na partycji podstawowej? Po co ta partycja? Druga nazywa się Partycja Odzyskiwania i to jeszcze jakoś mogę sobie wytłumaczyć, że znajduje się tam jakieś jądro systemu (DOS?) wraz z narzędziami , które umożliwiają odzyskiwanie systemu, aczkolwiek spodziewałem się, że tego typu partycja będzie dużo większa, tak aby mogła pomieścić obraz systemu.
Czy taki podział jest poprawny, sensowny? Dlaczego dokonano takiego podziału? Czy może to efekt jakiś niezbyt przemyślanych działań?

Obrazek

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post12 gru 2013, 22:01

Witam . Te dwie małe partycje możesz spokojnie sformatować . Na laptopach z preinstalowanym systemem są ukryte partycje odzyskiwania tzw. Recovery . To może być pomocne jak się nie ma płyty z systemem . Nie napisałeś czy to laptop czy stacjonarny . Nie ma to zresztą znaczenia bo masz zamiar sam na nowo postawić system . W tym przypadku system nie tworzy takich partycji . Instalując system przejdź w opcje zaawansowane i tam będziesz mógł usnąć , sformatować lub utworzyć nowe partycje takie jak Ci będą pasowały .
Co do podziału dysku ( wygląda że 500 GB ) . Może tak zostać tzn. 100 GB ( 97,66 po formacie ) na system , a reszta na dane . Możesz też inaczej zdecydować . Ja przykładowo mam taką samą partycję na system i programy( 100 GB ) . Gry instaluje na innych dyskach . W moim przypadku system + programy nigdy nie zajmowały więcej niż 65 GB .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

dortyl24

Użytkownik

Post15 gru 2013, 12:25

To jest komputer stacjonarny z Komputronika. Jak wywołać rozruch z partycji recovery?
Ostatnio zmieniony 15 gru 2013, 13:11 przez dortyl24, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bajbus

Ekspert

Post15 gru 2013, 12:32

Podczas uruchamiania komputera pokaże ci jakim klawiszem uruchomić system recowery.Z tego co pamietam powinien być pod klawiszem f9 lub f2
Hotfix
Pozdrawiam,
Obrazek :)

dortyl24

Użytkownik

Post15 gru 2013, 13:16

Nic nie pokazuje podczas uruchamiania. Użyłem standardowego F8. Otwiera się menu umożliwiające uruchomienie systemu w trybie awaryjnym, ze zmniejszoną rozdzielczością i inne takie opcje. Pierwsza z nich to "napraw komputer". Wybranie tej pierwszej opcji powoduje uruchomienie Windows Recovery Environment, które umożliwia przywracanie systemu do pierwotnej wersji, diagnostykę oraz przywracanie z obrazu i jeszcze kilka opcji. Przypuszczam, że to jest właśnie ładowane z tej partycji recovery, bo jest interfejs graficzny i myszka. To jest chyba to samo co jest nagrywane na dysku naprawy Windows 7. Tyle, że nie trzeba wachlować płytkami. Dobra rzecz, zostawię to. Wie ktoś jak takie coś utworzyć samemu na nowy "gołym" kompie? No i pozostaje jeszcze kwestia tej drugiej małej partycji. Może też jest przydatna/potrzebna?

Awatar użytkownika
bajbus

Ekspert

Post15 gru 2013, 20:05

Możesz sobie zrobić dysk ratunkowy z windows 7 recovery CD instrukcja -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Hotfix
Pozdrawiam,
Obrazek :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”