Zawieszanie lub resety komputera
-
A ciekawe. Bo właśnie dlatego wymieniłem swój stary zasilacz 280W, nawet z nową grafiką się komputer nie włączał. A przy starej działał ok. Więc zasilacz chyba był za słaby
- seba86mu
Jeżeli był to zasilacz typu "no name" z przekłamanymi parametrami, to nie ma się co dziwić.
-
Czyli albo zasilacz albo .. chłodzenie od procesora. Bo radiator parzy jak komp popracuje i go dotykam. A może być, że przyczyną jest kurz w zasilaczu/radiatorze procesora?
- seba86mu
Piecka pisze:A może być, że przyczyną jest kurz na radiatorze procesora?
Jeżeli masz kurz na radiatorze, to od razu bierz się za czyszczenie. Wszystko ma błyszczeć.
Tyle razy zmieniałeś procesor w ciągu ostatniego tygodnia, a nie pozbyłeś się kurzu z radiatora na procesorze ?
Od razu przeczyść łopatki wentylatora procesora, a w szczególności jego wewnętrzne powierzchnie.
Przeczyść z kurzu również pozostałe podzespoły, przykładowo chłodzenie karty graficznej.
-
A jednak to zasilacz ISO-PP 250W. Więc raczej za słaby
A swój, Whitenergy znalazłem na czarnej liście zasilaczy na jednej stronie...
-- 31 lip 2012, 11:33 --
Zdjąłem obudowę z zasilacza i poczyściłem trochę. Co ciekawe RPM w HWmoniotr spadło o ok. 2000
A swój, Whitenergy znalazłem na czarnej liście zasilaczy na jednej stronie...
-- 31 lip 2012, 11:33 --
Zdjąłem obudowę z zasilacza i poczyściłem trochę. Co ciekawe RPM w HWmoniotr spadło o ok. 2000

- lewy
Czyli przydałoby się posprzątanie kabli, wyczyszczenie otworów wentylacyjnych i dołożenie jakiegoś wentylatora do obudowy.
-
Komputer działa rekordowo długo bez zwiechy. Rozkręcenie i wyczyszczenie zasilacza pomogło.
Lewy co rozumiesz poprzez posprzątanie kabli? Planuję kupić sprężone powietrze, poczyszczę trochę.
Lewy co rozumiesz poprzez posprzątanie kabli? Planuję kupić sprężone powietrze, poczyszczę trochę.
- seba86mu
Piecka pisze:Lewy co rozumiesz poprzez posprzątanie kabli?
Uporządkowanie kabli tak, aby jak najmniej tarasowały przepływ powietrza.
Zbędne kable zasilacza, których nie używasz zepnij spinaczem do kabli żeby nie wisiały, ulokuj je przykładowo w wolnej zatoce 3,5".
Pozbądź się również kołtunów kurzy z plątaniny kabli i zakamarków obudowy.
Tak jak napisał lewy, zainstaluj dodatkowe wentylatory na obudowę:
=> z przodu na dole zasysający powietrze do wnętrza
=> z tyłu pod zasilaczem wydmuchujący powietrze z wnętrza
-
- Reklama