Otóż podczas włączania komputera w momencie kiedy system windows się ładuje następuje ścina, komputer przestaje reagować i potrzebny jest jego restart. Podczas gdy próbuję odpalić windowsa z kartą zintegrowaną w momencie "zwiechy" na ekranie pojawiają się pionowe pasy co sugerowało by problem z grafiką.
Pożyczyłem stary komputer od kolegi i ten sam windows działa.
Przy próbie zrobienia formatu niekiedy kilka razy klikać muszę "ponów próbę" przy instalacji "driver.cab", a gdy się już uda instalacja zatrzymuje się podczas "finalizowanie instalacji - 24 min do końca".
Sprawdzałem sprzęt na komputerze mojego kolegi i nie jest to wina ramu, karty graficznej, zasilacza oraz dysku twardego. Procesor również chodzi dobrze - był czyszczony.
Na biosie nie znam się zbyt dobrze - wiem tylko jak włączyć bootowanie płyty - więc nie chcę się samemu do tego ruszać.
Dodam, że aktualnie mam remont w domu lecz komputer czyściłem.
Prosiłbym o pomoc, z góry dziękuję.
Zawieszanie się ładowania sytemu
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
W menu start->uruchom->wpis msconfig W zakładce Rozruch, zaznacz "Informacje o rozruchu systemu operacyjnego". Teraz przy następnym uruchamianiu zobaczysz co się uruchamia po kolei. Na czym najdłużej system czekał?
-
Chodzi o to, że jestem teraz na innym komputerze, a na starym nie jestem w stanie go włączyć, czyli to nie pomoże.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
No to standardowa zabawa z ratowaniem systemu. Tylko najpierw powiedz co tam siedzi, XP, VIsta czy Win7?
-
xp professional service pack 2
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Wejdź do konsoli: Konsola odzyskiwania systemu Windows XP
i wpisz:
chkdsk c: /R
Niech sprawdzi ten system plików.
i wpisz:
chkdsk c: /R