Witam!
Mam problem nie mogą mi się otworzyć zdjęcia, zawierają one też dziwne rozszerzenie pliku JZTKECI najprawdopodobniej uszkodził je jakiś wirus, nwm jak je odzyskać, proszę o pomoc!
Zdjęcia z niewłaściwym rozszerzeniem-JZTKECI
-
- LupeR
Witam, nie wiem czy to coś da ale można spróbować:
Panel sterowania -> Opcje folderów -> Widok -> (Odznaczamy) Ukryj rozszerzenia znanych typów plików
Teraz będą widoczne rozszerzenia obok nazwy zdjęć.
Następni kliknij na któreś zdjęcie jak byś zmieniał jego nazwę i zamiast rozszerzenia .JZTKECI wpisz .jpg
Panel sterowania -> Opcje folderów -> Widok -> (Odznaczamy) Ukryj rozszerzenia znanych typów plików
Teraz będą widoczne rozszerzenia obok nazwy zdjęć.
Następni kliknij na któreś zdjęcie jak byś zmieniał jego nazwę i zamiast rozszerzenia .JZTKECI wpisz .jpg
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
-
Najprawdopodobniej plik został zaszyfrowany. Z tego, co wiem, aktualnie nikt nie zna metody pozwalającej na odszyfrowanie tych plików. Na Elvikomie montuje się grupa z zamiarem rozwiązania tego problemu, więc możesz im podesłać swoje próbki. Sam też przysiadałem do tego zadania i w tej chwili wiem, że nie będzie to proste, a może okazać się niemożliwe. Jeżeli został użyty dynamiczny klucz, to może Abramowicza byłoby stać, by zapłacić za pracę potrzebną do odszyfrowania plików.
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
- LupeR
Faktycznie wczoraj nie zajarzyłem tego faktu. CTB Locker = pozamiatane
Może autor wyjaśni co się dokładnie stało bo "Najprawdopodobniej uszkodził je jakiś wirus" to mało informacji.
Może autor wyjaśni co się dokładnie stało bo "Najprawdopodobniej uszkodził je jakiś wirus" to mało informacji.
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Nie ma rzeczy niemożliwych, raczej trudno dostępne.że nie będzie to proste, a może okazać się niemożliwe.

Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- LupeR
Są deszyfratory jest nawet stronka do tego, po przesłaniu próbki można dostać w odpowiedzi klucz, ale to tyczy się tylko starszych a na nowe odmiany kryptoransomware nie ma bata.
-
- Reklama