PPM na pulpicie >> właściwości ekranu > wygaszacz ekranu.
Gdy wybieram z listy wygaszacz to dzieje sie tak (dla wszystkich- najczęściej ten monitor sie pokazuje z linijką w monitorze):

I po naciśnięciu "ustawienia" lub "podgląd" nic sie nie dzieje... Dla każdego wygaszacza tak jest.
Przycisk "zasilanie" działa.
Historia jest taka:
Przeglądałem sobie wygaszacze ekranu z listy i działały gdy chciałem uruchomić. Później zainstalowałem sobie wygaszacz:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
... nie było problemów, wszystko działało dalej. Następnie ściągnąłem wygaszacz:
... tu nie trzeba było instalacji, wypakowałem plik MatrixSvr.scr, odpaliłem i też dalej wszystko ok. Jednak później pomyślałem by go zainstalować - bo może są jakieś opcje (PPM na plik > "konfiguruj" <-- nie było opcji - uruchamiał sie po prostu po wybraniu "konfiguruj") dostępne z właściwości ekranu. Więc PPM na plik MatrixSvr.scr > "zainstaluj".
... No i dodał sie wpis do listy wygaszaczy, po chwili Spybot - Search & Destroy - ochrona rezydentna rejestru TeaTimer.exe odezwała sie - czy zezwolić na zmianę. Pozostawiłem chwilowo okno - nie podjąłem decyzji- pomyślałem sobie że później przemyślę to a teraz uruchomię wygaszacz- kliknąłem dwukrotnie na plik MatrixSvr.scr i firewall zapytał sie czy pozwolić na uruchomienie tej aplikacji, zgodziłem się... no ale zawiesiło sie okienko z zapytaniem, okienko pytania ochrony rezydentnej TeaTimer.exe też sie przywiesiło- kliknąłem później (po zawieszeniu zapytania firewalla) "zezwól" i nic sie nie działo. Po minucie sie wszystko odwiesiło. Od tej chwili właściwości ekranu sie popsuły...
I teraz nie mam dostępu z właściwości ekranu do wygaszaczy. Mogę tylko klikając na plik wybrać "konfiguruj" - np skonfigurować sobie wygaszacz Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Tamten - MatrixSvr.scr (Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników) oczywiście nie daje sie tak skonfigurować, pewnie nie ma takiej opcji a ja przedobrzyłem i sie coś zepsuło. Wygaszacze działają. Nie są jedynie dostępne z właściwości ekranu. Właściwości ekranu są zepsute.
Komputer uruchomiłem ponownie z myślą że sie coś naprawi i dalej to samo. Wcześniej najpierw zabiłem proces EXPLORER.EXE w menedżerze zadań i ponownie uruchomiłem (nie pomogło to).
Poza tym co dziś szczególnego na komputerze robiłem - Zainstalowałem na próbę program SUPERAntiSpyware Free Edition który po uruchomieniu (do traya od razu wskakuje nie pokazując sie) i po kliknięciu w trayu nie reaguje przez ~2 minuty i dopiero po jakimś czasie pokazuje sie menu kontekstowe. Więc jest niesmak co do tego programu.
Dodatkowe informacje:
- dziennik zdarzeń systemu
- dziennik zdarzeń aplikacji
- log HijackThis
- SIW - System Information for Windows - log
- menedżer zadań

Plik MatrixSvr.scr jest chyba czysty, jedynie wątpliwość wzbudza to że na virustotal odezwał sie jeden antywirus:
McAfee-GW-Edition 6.7.6 2009.05.14 Win32.Malware.gen!80 (suspicious)
Tutaj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników też coś wykryło ale potraktowałem to jako fałszywe oskarżenie. Ten wygaszacz Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników jest jednak podobno 100% czysty, antywirusy nie miały podejrzeń, pomimo tego że w środku znajduje sie UPX:

Po rozpakowaniu na części pliku MatrixSvr.scr programem 7-zip (otwierając plik MatrixSvr.scr w programie 7-zip) ukazują sie takie pliki:

co jest troche dziwne.
Plik .text jest podejrzany wg jednego antywirusa (McAfee-GW-Edition 6.7.6 2009.05.14 Heuristic.Exploit.CodeExec.NLOJ):
Prosze o pomoc. Da sie to jakoś naprawić? Spotkaliście sie z czymś takim?