Zepsuta karta sieciowa?

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Redrum

Użytkownik

Zepsuta karta sieciowa?

Post16 sie 2014, 14:30

Wczoraj była u mnie burza i niestety nie odłączyłem kabla ethernet od komputera ani zasilacza od routera z gniazdka. Prawdopodobnie spaliła mi się karta sieciowa, bo jej w ogóle nie wykrywa w managerze urządzeń, ale chciałbym się dowiedzieć czy jest jakiś sposób żeby to sprawdzić na 100% żeby przypadkowo niepotrzebnie nie kupować.
Karta sieciowa to zintegrowana z płyty głównej MSI Z97-G43 GAMING.
Oprócz tego mój router Sagem F@ST 2704 wyświetla tylko czerwoną diodę power, więc pewnie też jest po nim.
Ostatnio zmieniony 16 sie 2014, 15:02 przez Redrum, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Zepsuta karta sieciowa?

Post16 sie 2014, 14:39

A daj screen z menedzera urządzeń zeby kazdy miał wgląd.

Redrum

Użytkownik

Zepsuta karta sieciowa?

Post16 sie 2014, 14:52

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

To co tam widać to jest adapter przez który się teraz łączę z Wifi, które udostępniam z telefonu. Jak odłącze to w ogóle nawet nie ma zakładaki karty sieciowe.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Zepsuta karta sieciowa?

Post16 sie 2014, 15:18

Sprawdz tak, wejdz w bios, potem w biosie w settings Następnie Advanced tam w Integrated Perpiherals znajdz wpis Onboard LAN Controller ustaw na disable i daj f10 czyli zapisanie, następnie zrób to samo i ustaw jeszcze raz na enable czyli włączony i znowu zapisz, zobacz czy wykryje karte.

Redrum

Użytkownik

Zepsuta karta sieciowa?

Post16 sie 2014, 15:31

Zrobiłem tak jak napisałeś i nie wykryło.

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Zepsuta karta sieciowa?

Post16 sie 2014, 16:55

Jak masz płytkę od płyty głównej to spróbuj jeszcze raz zainstalować kartę sieciową jak się da. A jeśli chodzi router to jeśli nie za żadnych nietypowych ustawień to wykonać reset ustawień, chyba ze coś tak jest a jest w ustawieniach.) a wiesz gdzie to jest (hasło, login itp.) to też wykonać reset routera.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Zepsuta karta sieciowa?

Post16 sie 2014, 18:44

robiwielki pisze:A jeśli chodzi router to jeśli nie za żadnych nietypowych ustawień to wykonać reset ustawień, chyba ze coś tak jest a jest w ustawieniach.) a wiesz gdzie to jest (hasło, login itp.) to też wykonać reset routera.

robiwielki możesz to przetłumaczyć na język polski . Spróbuj użyć tłumacza Google . :D
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

Redrum

Użytkownik

Zepsuta karta sieciowa?

Post16 sie 2014, 18:48

Próbowałem instalować znowu sterowniki, ale się nie da. Tak samo próbowałem resetować router przez tą dziurkę, ale ciągle jest tylko czerwona dioda power.
W ogóle zauważyłem, że w porcie ethernet cały czas świeci się górna lampka na pomarańczowo. Co to oznacza?

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Zepsuta karta sieciowa?

Post16 sie 2014, 19:30

Witam . Ta "lampka" wyświetla prędkość połączenia natomiast ta druga w\g mnie ważniejsza\wyświetla stan przesyłania danych . Miga - dane są przesyłane . Nie świeci - brak przesyłania danych . Chyba niestety padła Ci karta i chyba router .
Chociaż bywają różne przypadki . Ostatnio u mnie system przestał wykrywać najpierw jedną , potem drugą kartę sieciową .
Robiłem różne możliwe sposoby i nic . Kupiłem kartę sieciową i następnie zrobiłem formata i o dziwo te dwie karty na płycie głównej odżyły . Ale to u mnie . No i nie było burzy .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

Redrum

Użytkownik

Zepsuta karta sieciowa?

Post16 sie 2014, 19:32

Dobra karta sieciowa i router już pewnie nie są do uratowania. W związku z tym muszę zakupić nowe i mam do was pytanie czy takie coś bedzie się nadawało? Mój internet to neostrada do 10 Mb/s (aktualnie 6). Nie ukrywam, że chciałbym się zmieścić w 200 zł.

router wydaje się być odpowiedni, ale na kartach sieciowych się w ogóle nie znam, więc proszę o poradę.

I czy padnięta zintegrowana karta sieciowa niesie jakieś większe konsekwencje dla pozostałych podzespołów? Trzeba to dawać na serwis?

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Zepsuta karta sieciowa?

Post16 sie 2014, 21:39

Redrum pisze: czy padnięta zintegrowana karta sieciowa niesie jakieś większe konsekwencje dla pozostałych podzespołów?

Jeżeli wszystko inne działa to nie ma żadnego znaczenia . Sam tak miałem w poprzedniej płycie . Nawet z początku nie wiedziałem jaka jest przyczyna awarii karty sieciowej . Nie było mnie w domu kiedy była burza i serwis naprawiał w ramach gwarancji . Komputer działał normalnie pomimo uszkodzonej karty sieciowej ale że były dwie to przełączyłem na drugą i ok .
Następnej burzy płyta nie przeżyła . Podczas burzy komputer był niestety włączony . Tak więc mam trochę "miłych" doświadczeń z burzami i piorunami .

Co do Twoich propozycji j\w to mogą być .Też używam TP-Linka .
Mogę Ci odstąpić gratis kartę sieciową (nówka) - TG-3269 .

Redrum

Użytkownik

Zepsuta karta sieciowa?

Post16 sie 2014, 21:49

Co do Twoich propozycji j\w to mogą być .Też używam TP-Linka .
Mogę Ci odstąpić gratis kartę sieciową (nówka) - TG-3269 .

O dzięki, wyślij mi dane na pw to pokryję wysyłkę.

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Zepsuta karta sieciowa?

Post17 sie 2014, 01:19

Aha . Zastanów się nad tym --->>Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
lub przyszłościowo -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników lub tutaj większy wybór
->Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ceny podobne a mają nie które dodatkowe możliwości np. USB

Redrum

Użytkownik

Zepsuta karta sieciowa?

Post17 sie 2014, 09:59

Znajomy polecił mi ten: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Co o nim myślisz?

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Zepsuta karta sieciowa?

Post17 sie 2014, 11:33

Dobra propozycja . Fajny wygląd i dobre możliwości i cena .
Spojrzałem na ceny tego Netgara w innych sklepach to tam ceny zaczynają się od 200,00 wzwyż .

• Reklama

Wróć do „Problemy”