Zmiana częstotliwości dźwieku

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Falder

Użytkownik

Post19 lis 2011, 23:09

Chcę zmienić częstotliwość dźwięku w systemie na 16 bit - 44100 hz. Problem w tym, że nie wiem jak to zrobić. Sprawdzałem w 'Dźwięk i urządzenia audio', ale nie ma tam takiej opcji. Posiadam SB Audigy i w jej panelu sterowania też nie ma takiej opcji. Korzystam z Win XP SP3. Proszę o pomoc.

BTW - sprawa dotyczy gry SKyrim, którą cechuje bardzo chichy dźwięk i ponoć zmiana częstotliwości dźwięku na powyższą ma ten problem rozwiązać. Jeśli ktoś z was zna inny sposób na cichy dxwięk w SKyrim to proszę o podanie go.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post19 lis 2011, 23:16

Jaki masz system głośników?
Stereo? 2.1? 5.1? 7.1? A może kwadrofonię?
W każdym razie poczytaj:

Łop, panie Peterdz, wygrales milion! Najprostsze rozwiazanie i jak najbardziej skuteczne :-) Zmienilem z 5.1 na stereo i bum, 2x glosniejsza gra. Co prawda ogolne dzialanie glosnikow zrobilo sie takie 'proste', tzn nie wykorzystuje w pelni mocy wersji 5.1, no ale co poradzic. Po Skyrimie zmieni sie spowrotem. Masz u mnie piwo!

źródło: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post20 lis 2011, 01:35

Moim zdaniem powinno być odwrotnie, zmiana częstotliwości na mniejszą nie powinna powodować żadnych problemów.
A czasem nie masz jakiegoś odtwarzacza ustawionego na większą częstotliwość ?

Przykładowo :

Możesz zmienić :

- na Winampie oraz innych to samo.

Może jakiś odtwarzacz powoduje problem ?
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post20 lis 2011, 11:10

Falder,zrób to co napisałem, jak nie pomoże, będziemy myśleć dalej...

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Falder

Użytkownik

Post23 lis 2011, 18:00

greh, gram w słuchawkach, w panelu karty dźwiękowej mam ustawione na 2/2.1 (nie na 'headphones' dlatego, że w 2/2.1 dźwięk jest przestrzenny i gra się tak fajniej) oraz włączone CMSS 3D w konsoli EAX, a w ustawieniach systemowych mam wybrane 'Wolnostojące głośniki stereo'. Przy tych ustawieniach dźwięk w Skyrim na moim kompie jest najgłośniejszy, jakakolwiek zmiana powoduje, że dźwięk jest znacznie cichszy, a przy niektórych ustawieniach niemalże niesłyszalny - np. jak wyłączę CMSS 3D w konsoli EAX. Co ciekawe nie mam opcji stereo na liście dostępnych trybów w panelu karty dźwiękowej...
Mimo tego, że takie ustawienie daje najlepszy efekt, to i tak gra powinna być znacznie głośniejsza, dlatego założyłem ten wątek.

XMan, z odtwarzaczy muzycznych mam Winamp i Wjndows MP i w żadnym z nich nie ma takiej opcji.

-- 23 lis 2011, 19:00 --

Jednak najgłośniej jest przy ustawieniach headphones + CMSS 3D EAX, ale lepszy efekt daje 2/2.1 + CMSS 3D EAX i na takim gram i głośność jest w porządku, wszystko słychać wyraźnie, ale nie zmienia to faktu, że muszę mieć głośność w słuchawkach na maxa żeby wszystko słyszeć tak jak w innych grach mając głośność w słuchawkach na połowę. Dlatego ponawiam pytanie o lokalizację opcji zmiany częstotliwości dźwięku.

• Reklama

Wróć do „Problemy”