Zmiana trybu IDE na AHCI

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Gonzou

Użytkownik

Zmiana trybu IDE na AHCI

Post09 lut 2014, 19:16

Witam, korzystając z poradnika zmiany IDE na ACHI (umieszczonego na waszej stronie) utknąłem w martwym punkcie...
Wcześniej zrobiłem wszystko zgodnie tak jak było napisane i śmigało jak trzeba, ale ubzdurało mi się coś aby zmienić z powrotem na stare ustawienia i zaczęły się problemy. Zmieniłem wartości w rejestrze w msahaci na 0, a pciide na 3 (tak jak miałem na początku), BIOS'a również przywróciłem do poprzednich ustawień. I wtedy system padł kompletnie. Kombinuje na wszelkie możliwe sposoby aby go podnieść ale nic nie skutkuje, mało tego nie mam pojęcia dlaczego nie zapisuje mi wprowadzanych zmian w rejestrze. Do rejestru dostaje się poprzez wiersz pleceń, a wiersz wybieram w opcjach odzyskiwania systemu. Cały czas wartość obu wierszy wynosi 0 zarówno dla start>msahaci jak i pciide. Bardzo bym prosił o rade czy też pomoc w tej sprawie ponieważ na dysku znajduję się kilka ważnych dla mnie plików.

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc

*edit
Podczas próby załadowania trybu awaryjnego, proces zatrzymuje się na pliku BMload.sys, wyskakuje na krótko blue screen i następuje reset. System jaki jest zainstalowany to Windows 7

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Zmiana trybu IDE na AHCI

Post09 lut 2014, 20:35

Witam . Jak masz płytę z systemem to uruchom z płyty . Po wyborze języka , klawiatury nie instalujesz sytemu tylko dajesz na napraw . Wtedy będziesz mógł np. cofnąć się do wybranego punktu przywracania systemu lub spróbować opcji - napraw komputer oraz innych .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

• Reklama

Wróć do „Problemy”