Zniknięcie napędu CD/DVD

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Tusek

Użytkownik

Zniknięcie napędu CD/DVD

Post27 sie 2012, 02:20

Witam i proszę o pomoc w kwestii zniknięcia napędu DVD. Jeszcze tydzień temu wszystko było ok a teraz po napędzie ani śladu. Otóż napęd nie jest widoczny w "Mój komputer", a ponadto urządzenia nie wykrywa "Nero info Tool" i nie widzi go także chociażby EVEREST. Może zacznę od tego że wykonałem wszystkie kroki z poradnika znajdującego się pod adresem http://www.hotfix.pl/znikniecie-napedu- ... tp-a14.htm . Żeby być bardziej precyzyjny powiem, iż nie jestem pewien kroku pierwszego. Zważywszy że próby ratowania napędu sposobami związanymi z operacjami systemowymi spełzły na niczym, zaczynam przekonywać się coraz bardziej do tego, że wina leży po stronie sprzętu. Jakkolwiek jeden problem z poradnika został przeze mnie zidentyfikowany i naprawiony (krok 3.d - brak sterowników ASPI), ale niestety zainstalowanie sterowników nie przyniosło poprawy. Być może istotną informacją będzie to, że w ubiegłym tygodniu nagrywałem płytę DVD DL (8,5 GB) i to dwukrotnie bez powodzenia (2x operację nagrywania przerwał jakiś błąd po osiągnięciu ok 50% stanu nagrywania). Momentami nagrywarka wyraźnie się męczyła, co odczułem po dźwiękach od niej płynących. Być może wtedy doszło do jakiegoś rozłączenia, odłączenia przewodów albo coś. Niestety nie znam się na tym zbyt dobrze i nie jestem pewien czy to możliwe. Nie wiem też kiedy konkretnie doszło do zniknięcia napędu, czy było to zaraz po zeszłotygodniowym nagrywaniu płyt, czy może wczoraj lub dziś? Tego niestety też nie wiem. Dziś zaobserwowałem problem i staram się mu usilnie jakoś zaradzić. Kiedy jednak włożę płytę do napędy, wszystko wydaje być się w porządku, bowiem płyta zaczyna się kręcić, światełko miga sygnalizując pracę w trybie odczytu, a dźwięk wykonywanej pracy jest również OK. Nie będąc pewien kroku nr 1 z wspomnianego poradnika, postanowiłem wykonać zdjęcie pojawiających się przy rozruchu informacji: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników . O napędzie optycznym nie ma nawet wzmianki. Hitachi to oczywiści hard drive. W biosie także żadnych informacji się nie doszukałem, ale BIOS akurat mam bardzo ubogi zarówno w opcje jak i towarzyszące im informacje. To pokrótce tyle, byłbym bardzo wdzięczny jeżeli ktoś mógłby podzielić się ze mną radą, spostrzeżeniem lub w jakiś sposób spróbował pomóc w tej sytuacji. Dziękuję!

-- 27 sie 2012, 02:20 --

W przypływie geniuszu postanowiłem jeszcze sprawdzić jak zachowa się komputer podczas uruchamiania jeśli włożę do niego bootowalną płytę CD z systemem Windows XP. Wszystko to oczywiście po upewnieniu się że Boot z 'cd' jest w biosie ustawiony na 'enabled'. Otóż nie stało się zupełnie nic, komputer bez nawet zająknięcia wszedł do Widny jak gdyby nigdy nic. Jak myślicie? To chyba ostatecznie rozstrzyga wątpliwości, że wina leży po stronie sprzętu? Uprzejmie proszę o odpowiedź :)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Zniknięcie napędu CD/DVD

Post27 sie 2012, 09:15

Wejdź do BIOS-u (klawisz F10) i tam sprawdź czy wykrywany jest napęd.
Jeżeli nie, to wygląda to na problem sprzętowy.

Otwórz ściankę obudowy i sprawdź cz napęd jest poprawnie podłączony do płyty głównej taśmą / kablem sygnałowym oraz czy poprawnie podłączona jest wtyczka zasilająca, jednak ta pewnie podłączona jest poprawnie, skoro napęd pracuje.
Możesz sprawdzić na innej taśmie / kablu sygnałowym łączącym napęd z płytą główną.

Tusek

Użytkownik

Zniknięcie napędu CD/DVD

Post28 sie 2012, 02:01

Dzięki za odpowiedź. W BIOSIE żadnych informacji na temat napędu nie widzę. W ogóle jak pisałem BIOS u mnie jest bardzo ubogi w jakiekolwiek opcje i informacje. Chyba rzeczywiście trzeba będzie zajrzeć do środka laptopa, ale na razie nie jest to taka pilna sprawa. Jak coś się okaże, to dam znać. Tymczasem jeszcze raz dzięki za reakcję :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”