Przeczytałam te porady na forum dotyczące łączenia PC z laptopem za pomocą kabla krosowanego. Zrobiłam większość rzeczy jak w opisach, niestety na laptopie cały czas wyświetla się informacja o braku połączenia z internetem.
Na PC mam Win XP Home Edition (32 bit) i jest on podłączony do modemu kablowego Vectry. Łączę go przez kabel skrosowany z laptopem, na którym jest Win 7 Home Premium (64 bit). Chcę udostępnić internet i drukarkę z komputera PC do laptopa, a także przenieść część plików z PC na laptopa.
Czy mógłby ktoś napisać poradę w wersji dla "idiotów", najlepiej obrazkową ? Kompletnie nie znam się na sieciach.
Łaczenie PC z laptopem za pomocą kabla skrosowanego
-
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Nie ma szans żebym zrobił obrazki bo nie mam XP ale pomóc mogę. Podaj proszę imienniczko mojej dziewczyny takie informacje jak:
= adresy IP, brama, dns, maska dla obydwu komputerów
= czy w kontach użytkownika narzędzi administracyjnych są włączone konta Gość
= Czy w opcjach folderów jest włączone proste udostępnianie?
= adresy IP, brama, dns, maska dla obydwu komputerów
= czy w kontach użytkownika narzędzi administracyjnych są włączone konta Gość
= Czy w opcjach folderów jest włączone proste udostępnianie?
-
Możliwe że już masz to .. wejdz w "sieci" i tam wszystkiego szukaj. Powinien tam byc widoczny 2gi komputer z sieci. Bo przy Twoim połączeniu jest to juz sieć lokalna. IP jak to w Vektrze masz juz przydzielone, a do samych właściwości modemu raczej się nie dostaniesz. Więc weź w windowsie 7 coś udostępnij PPM -> Właściwości -> Udostępnianie -> Udostępnij -> Wybierz kto ma to widzieć ( Wszyscy , administrator itp ...). Później idź na XP i tam w Sieciach lokalnych lub Grupach roboczych (wybacz nie pamiętam a XP nie widziałem juz od 3-4 lat ...) sprawdz czy pojawił się komputer z W7. Jeśli tak zapewne będziesz musiała się zalogować , więc podajesz te dane co na laptopie i juz. Powinno śmigać. Z adresami IP nic nie zrobisz Chyba ze bezpośrednio połączysz te 2 komputery crossem wtedy musisz ustawić karty i ich "dane". By nie wystąpił konflikt IP.
Komputer nr 1 serwer:
ip: 192.168.0.1
maska podsieci: 255.0.0.0
brama 192.168.0.1
Laptop
ip: 192.168.0.2
maska podsieci 255.0.0.0
brama 192.168.0.1
Dodam ze robiłem to 1 raz w życiu i opisuje jak ja to mniej więcej robiłem. Sam nie polecam łączenia przez modemy Vectry czy inne brandowane :/
Komputer nr 1 serwer:
ip: 192.168.0.1
maska podsieci: 255.0.0.0
brama 192.168.0.1
Laptop
ip: 192.168.0.2
maska podsieci 255.0.0.0
brama 192.168.0.1
Dodam ze robiłem to 1 raz w życiu i opisuje jak ja to mniej więcej robiłem. Sam nie polecam łączenia przez modemy Vectry czy inne brandowane :/
-
- Reklama