Co oznacza zmiana połączenia internetowego z LAN na WAN ?

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post17 kwie 2013, 17:16

Witam. W dniu dzisiejszym mój dostawca Internetu bezprzewodowego wprowadził u mnie zmianę rodzaju połączenia internetowego ze standardu LAN poprzez Ralink Turbo Wireless LAN Card na WAN poprzez Miniport WAN (PPPOE), a dokładniej WAN (PPP/SLIP) Interface, bez zmiany przepływności łącza (jest taka sama czyli 11,0 Mb/s.
Np. widzę w Połączeniach sieciowych nagłówek Szerokopasmowy i Połączono z Zaporą (nie wiem o jaką chodzi ?). Poprzednie połączenie jest w tej chwili rozłączone. Pokażę to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Nastąpiły tam pewne zmiany w niektórych identyfikatorach sieciowych, adresie IP, masce podsieci, DNS-ach (są teraz dane na automatyczne, poprzednio dałem na Google Public DNS-y) itd.
Poinformowano mnie też, że teraz na Pulpicie i w systrayu pojawiła się nowa ikona połączenia WAN i aby wejść do Internetu muszę po każdorazowym uruchamianiu komputera wcześniej kliknąć na nią, następnie wybrać Połącz i dopiero będzie ten dostęp. W ramach jednej sesji oczywiście nie.

I chcę zapytać z czym w istocie mamy tutaj do czynienia skoro to jest teraz jak rozumiem Internet szerokopasmowy i jakie są zalety i wady tego typu zmian bo się na tym nie znam, a nie miałem okazji o to szczegółowiej zapytać ?
Na czym polega jak sądzę wyższość tego typu połączenia i dostępu i cała ta zmiana w ogóle ?

Jeśli też każdorazowo po wyłączeniu komputera jak rozumiem połączenie to rozłącza się, to mam pytanie - co w sytuacji, gdy jakiś instalowany program, albo inna czynność związana z połączeniem z Internetem właśnie po restarcie będzie chciała się z nim ponownie połączyć, a jak wiadomo wtedy będzie on rozłączony ?
Czy muszę po prostu ręcznie kliknąć Połącz i dalej j.w. ?

Zauważyłem też coś, czego dawniej nie było. Mianowicie w pewnym momencie komputer podczas pracy na nim przełączył się do ekranu logowania i nakazał mi się ponownie zalogować do konta. Czy to jest związane z tę zmianą i czy jest to w ogóle naturalny objaw ? :|

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post18 kwie 2013, 22:48

Samo przejście nie powinno mieć znaczenia. Teraz korzystasz z szerokopasmówki zamiast zwykłego połączenia LANowskiego. Zapewne nie opłacało im się trzymać całej infrastruktury. Co ja bym tutaj radził, to sprawdź czy upload pozostał ten sam, bo tutaj często obcinają mocno.

Jeśli też każdorazowo po wyłączeniu komputera jak rozumiem połączenie to rozłącza się, to mam pytanie - co w sytuacji, gdy jakiś instalowany program, albo inna czynność związana z połączeniem z Internetem właśnie po restarcie będzie chciała się z nim ponownie połączyć, a jak wiadomo wtedy będzie on rozłączony ?

W tej chwili musisz albo zainwestować we własny router, który sam będzie trzymał połączenie.

Zauważyłem też coś, czego dawniej nie było. Mianowicie w pewnym momencie komputer podczas pracy na nim przełączył się do ekranu logowania i nakazał mi się ponownie zalogować do konta. Czy to jest związane z tę zmianą i czy jest to w ogóle naturalny objaw ?

To nie powinno mieć z siecią nic wspólnego chyba, że korzystasz z tzw domeny u dostawcy Internetu.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post18 kwie 2013, 23:36

cosik_ktosik pisze:Samo przejście nie powinno mieć znaczenia. Teraz korzystasz z szerokopasmówki zamiast zwykłego połączenia LANowskiego. Zapewne nie opłacało im się trzymać całej infrastruktury. Co ja bym tutaj radził, to sprawdź czy upload pozostał ten sam, bo tutaj często obcinają mocno.

Jasne, ale czy tutaj chodzi teraz o dostęp do Internetu szerokopasmowego, w odróżnieniu do poprzednio jak sądzę wąskopasmowego i czy ma to jakiś wpływ na wydajność i prędkość transferu danych ?
Co faktycznie oznacza ta zmiana i przejście i czy coś poprawia, ulepsza ?
Bo sama przepływność u mnie pozostała ta sama jak mnie powiadomiono tj. 0.5-1 Mb/s ( w różnych godzinach doby).
Jak rozumiem połączenie poprzez protokół WAN ma wpływ głównie na wczytywanie stron także z odległych serwerów ?

Test łącza zrobiłem on-line na Speedtest.net, tutaj raczej bez zmian czyli Ping-uje mi 25ms, szybkość download-u 0,5 do czasem 0,67 Mb/s, a szybkosć upload-u 0,25 Mb/s czyli mniej więcej jak dawniej. Test robiłem na przeglądarce Chrome.

W tej chwili musisz albo zainwestować we własny router, który sam będzie trzymał połączenie.

Zapewne nie ma potrzeby chyba, router jest u dostawcy. Był u mnie osobiście pracownik od dostawcy, który wszystko skonfigurował i omówiłem z nim to, mianowicie na Pulpicie jest nowa ikonka Połączenia z siecią, którą muszę każdorazowo wraz ze startem systemu podwójnie kliknąć i wybrać opcję Połącz i wszystko.

Zauważyłem też coś, czego dawniej nie było. Mianowicie w pewnym momencie komputer podczas pracy na nim przełączył się do ekranu logowania i nakazał mi się ponownie zalogować do konta. Czy to jest związane z tę zmianą i czy jest to w ogóle naturalny objaw ?

To nie powinno mieć z siecią nic wspólnego chyba, że korzystasz z tzw domeny u dostawcy Internetu.

Nie to nie jest komputer domenowy, tylko należący do Grupy roboczej.
W takim razie co mogło być przyczyną wywołania tego ekranu logowania ? To u mnie raczej niezwykłe, tym bardziej że korzystam z trybu autologowania do systemu ?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post19 kwie 2013, 00:04

Jasne, ale czy tutaj chodzi teraz o dostęp do Internetu szerokopasmowego, w odróżnieniu do poprzednio jak sądzę wąskopasmowego i czy ma to jakiś wpływ na wydajność i prędkość transferu danych ?

Wąskopasmowo to było dawniej, za modemów analogowych. Tutaj mamy dwie różne technologie. LAN to LAN,a PPPoE to PPPoE. Nie jest to to samo w sensie technologicznym, inne podejście. Po prostu nie chciało im się zarządzać i utrzymywać starej infrastruktury, więc przeszli na łatwiejsze.

Co faktycznie oznacza ta zmiana i przejście i czy coś poprawia, ulepsza ?

Dla mnie nic, oczywiście jeśli upload, download oraz pingi pozostały te same.

Jak rozumiem połączenie poprzez protokół WAN ma wpływ głównie na wczytywanie stron także z odległych serwerów ?

Nie, WAN to tylko nazwa sieci, oznacza sieć rozległą. Być może chłopaki zamiast trzymać swój sprzęt podpięli Ciebie do innej sieci, a sami teraz tylko pośredniczą.

Zapewne nie ma potrzeby chyba, router jest u dostawcy.

Nie jest potrzebny jeśli nie przeszkadza Tobie to klikanie w momencie chęci skorzystania z sieci. Gdy będzie Tobie to przeszkadzało, można użyć routera do podtrzymywania połączenia lub poszukać jakiejś aplikacji, która to będzie robiła. Router ma natomiast jeszcze jeden plus, można rozdzielić sieć pod inne komputery.

W takim razie co mogło być przyczyną wywołania tego ekranu logowania ? To u mnie raczej niezwykłe, tym bardziej że korzystam z trybu autologowania do systemu ?

To tutaj nie wiem co mogło być przyczyną.
Hotfix

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post20 kwie 2013, 23:21

Rozumiem, ale chciałbym się jeszcze powołać na to co napisałem bo tego nie rozumiem:
manitu pisze:Jeśli też każdorazowo po wyłączeniu komputera jak rozumiem połączenie to rozłącza się, to mam pytanie - co w sytuacji, gdy jakiś instalowany program, albo inna czynność związana z połączeniem z Internetem właśnie po restarcie będzie chciała się z nim ponownie połączyć, a jak wiadomo wtedy będzie on rozłączony ?

Czy w tym przypadku, jeśli jakiś proces, najczęściej instalacji programu lub jakiejś aktualizacji do poprawnego zakończenia będzie chciał restartu komputera, a właśnie wtedy chyba następuje rozłączenie to zakończy się on poprawnie ?

Czy tak, jak piszesz potrzebny będzie tylko własny router lub inna aplikacja trzymające to połączenie stale ?
Routera nigdy nie używałem, nie wiem czy w ogóle jest możliwy jego montaż w tym układzie ? O ile wiem jest on nawet wbudowany w antenę odbiorczą. To musiałbym się chyba wpierw skontaktować z dostawcą ?

Przypomnę, że sprzęt do łączenia się z Internetem jest u mnie własnością dostawcy, który mi go wydzierżawia. ;)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post21 kwie 2013, 21:07

Czy w tym przypadku, jeśli jakiś proces, najczęściej instalacji programu lub jakiejś aktualizacji do poprawnego zakończenia będzie chciał restartu komputera, a właśnie wtedy chyba następuje rozłączenie to zakończy się on poprawnie ?

Będzie zależało co robi po restarcie. Bo jeśli będzie potrzebował połączenia z siecią to niestety przysłowiowo "kicha".

Czy tak, jak piszesz potrzebny będzie tylko własny router lub inna aplikacja trzymające to połączenie stale ?

Dokładnie tak.

Routera nigdy nie używałem, nie wiem czy w ogóle jest możliwy jego montaż w tym układzie ?

Zawsze jest taka możliwość. Trzeba tylko router dobrać pod sieć.

O ile wiem jest on nawet wbudowany w antenę odbiorczą.

To już zależy jak wygląda u Ciebie infrastruktura sieciowa.
Hotfix

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post24 kwie 2013, 14:12

cosik_ktosik pisze:Będzie zależało co robi po restarcie. Bo jeśli będzie potrzebował połączenia z siecią to niestety przysłowiowo "kicha".

Ale czy rzeczywiście jakieś instalatory lub programy potrzebują po restarcie łączyć się z siecią, nie jestem w tym aż tak biegły, tak mi się wydało, a być może takiej potrzeby po prostu nie ma ?
Dokładnie tak.

Tak czy inaczej bezpieczniej i stabilniej jest z pewnością mieć to połączenie na stałe, bez tych rozłączeń. Tutaj nie bardzo rozumiem więc całej istoty tej zmiany, którą wprowadza mój dostawca, zmiana jeśli ma być to zapewne na lepsze - tutaj, w tym przypadku wydaje się że tak nie jest ...? :)

Zawsze jest taka możliwość. Trzeba tylko router dobrać pod sieć.

Czyli w tym przypadku to jaki może to być model routera ? Sieć jak rozumiem to w tym przypadku będzie WAN ?
lub poszukać jakiejś aplikacji, która to będzie robiła.

...i jaką np. aplikację podtrzymującą połączenie masz na myśli ?
To już zależy jak wygląda u Ciebie infrastruktura sieciowa.

Jak wygląda ta infrastruktura - nie wiem, nie zarządzam siecią.
Tak, czy inaczej, nie obejdzie się prawdopodobnie bez kontaktu z zarządcą sieci, gdyż nie nie za bardzo podoba mi się ten sposób i pomysł z każdorazowym ręcznym podłączaniem się do sieci.
Ale czy możesz napisać czy taki sposób połączenia jest to często spotykany, praktykowany i standardowy typ połączenia ? ;)

• Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”