Np. widzę w Połączeniach sieciowych nagłówek Szerokopasmowy i Połączono z Zaporą (nie wiem o jaką chodzi ?). Poprzednie połączenie jest w tej chwili rozłączone. Pokażę to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Nastąpiły tam pewne zmiany w niektórych identyfikatorach sieciowych, adresie IP, masce podsieci, DNS-ach (są teraz dane na automatyczne, poprzednio dałem na Google Public DNS-y) itd.
Poinformowano mnie też, że teraz na Pulpicie i w systrayu pojawiła się nowa ikona połączenia WAN i aby wejść do Internetu muszę po każdorazowym uruchamianiu komputera wcześniej kliknąć na nią, następnie wybrać Połącz i dopiero będzie ten dostęp. W ramach jednej sesji oczywiście nie.
I chcę zapytać z czym w istocie mamy tutaj do czynienia skoro to jest teraz jak rozumiem Internet szerokopasmowy i jakie są zalety i wady tego typu zmian bo się na tym nie znam, a nie miałem okazji o to szczegółowiej zapytać ?
Na czym polega jak sądzę wyższość tego typu połączenia i dostępu i cała ta zmiana w ogóle ?
Jeśli też każdorazowo po wyłączeniu komputera jak rozumiem połączenie to rozłącza się, to mam pytanie - co w sytuacji, gdy jakiś instalowany program, albo inna czynność związana z połączeniem z Internetem właśnie po restarcie będzie chciała się z nim ponownie połączyć, a jak wiadomo wtedy będzie on rozłączony ?
Czy muszę po prostu ręcznie kliknąć Połącz i dalej j.w. ?
Zauważyłem też coś, czego dawniej nie było. Mianowicie w pewnym momencie komputer podczas pracy na nim przełączył się do ekranu logowania i nakazał mi się ponownie zalogować do konta. Czy to jest związane z tę zmianą i czy jest to w ogóle naturalny objaw ?