Czy mogę podłączyć drugi komputer pod tę samą sieć ?

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post14 lip 2013, 16:14

Witam. Mam taką kwestię. Posiadam komputer z systemem na licencji OEM Windows XP Pro z dostępem do sieci bezprzewodowej przez kartę Ralink bez routera przez miniport WAN (PPOE) i chcę zapytać czy mogę w takim układzie podłączyć jeszcze drugi komputer ze sprzętem i systemem np. Windows 7 do tego samego połączenia internetowego ?

Czy to jest w ogóle możliwe w warunkach użytkownika domowego (o ile wiem tak), i czy wiąże się z dodatkową i oddzielną opłatą taryfową za dostęp do Internetu i ewentualnie wiedzy i zgody operatora i dostawcy Internetu ? :)

Jeśli to możliwe to jak to dokładnie zrobić ?

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post14 lip 2013, 17:17

Witam . Nie ma problemu . Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiedni router np. któryś z TP-Link-ów . Nie potrzeba zgody operatora ani nie ma żadnych dodatkowych opłat tylko koszt zakupu routera .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post14 lip 2013, 22:32

Tylko, że jest jeszcze jedna rzecz - cały zestaw do odbioru łącznie z kartą sieciową jest u mnie własnością dostawcy.
Nie wiem więc czy mogę robić tam cokolwiek bez jego zgody raczej nie ?

Ale w ogóle to do tego typu podłączenia potrzebny będzie router tak, który będzie obsługiwał to i do którego trzeba podłączyć odpowiedni drugi kabel do drugiego komputera ?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post14 lip 2013, 23:43

Tylko, że jest jeszcze jedna rzecz - cały zestaw do odbioru łącznie z kartą sieciową jest u mnie własnością dostawcy.
Nie wiem więc czy mogę robić tam cokolwiek bez jego zgody raczej nie ?

To już zależy od zapisów dostawcy Internetu i samej umowy. Niemniej jednak raczej nie powinno być problemu. Jak się domyślam to kartę Masz podłączoną do zewnętrznej anteny WiFi?

To ważne, bo to powie czy potrzeba routera z odkręcaną antenę. Resztę już łatwo wyciągniemy z systemu.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post17 lip 2013, 00:54

W dokumentach raczej nic nie ma na ten temat. Dostawca dzierżawi mi ten zestaw i tyle - bezterminowo.
Chociaż właściwie w umowie jest napisane: antena + konwerter.
Przy Router (w rubryce) - nic nie ma.

Tak to jest zewnętrzna antena czaszowa czy Wi-Fi to nie wiem i mało wiem na temat tego całego zestawu, właściwie to nic.
To jest chyba antena myślę tak radiowa, tak jak karta na pewno jest radiowa bo Wireless LAN PCI.
I ta antena ponoć też ma pewne ograniczenie bo jak jest to zresztą zgodnie z umową odbiera sygnał tylko do określonej wielkości przepustowości łącza. Powyżej tego to by już trzeba na nową, inną antenę wymienić.

Natomiast co do tego Wi-Fi to nie wiem, w programie do identyfikacji czytam, że Wi-Fi u mnie jest nie włączone.

Co do zasady jednak to tego typu podłączeniu drugiego kabla i sprzętu jest możliwe ?
Z czego to wynika, co autoryzuje taką możliwość ?

I o czym jeszcze trzeba tutaj pamiętać, choć chodzi głównie o to by nie musieć płacić podwójnych lub większych rachunków za Internet ? Mam na myśli czy jest zależność od tego czy jest to osoba indywidualna, gosp. domowe czy firma lub przedsiębiorstwo.
Czy jest tutaj jakieś rozgraniczenie ?

• Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”