Witam , jestem po raz pierwszy na tym forum i mam takie pytanie co do którego nie mogę znaleźć konkretnych odpowiedzi.
W jakich sytuacjach można a nawet wskazane jest stosować koncentrator ?
( niestety wiem tylko jakie sieci może połączyć i z jakim skutkiem..) Ktoś pomoże ?
z góry dziękuję za wszelkie odp...
Aga
HUB czyli koncentrator kiedy używać?
-
Ostatnio zmieniony 08 lut 2012, 19:32 przez cosik_ktosik, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana tytułu
Powód: Zmiana tytułu
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
HUB czyli koncentrator
Wszędzie tam, gdzie potrzebujesz połączyć większą ilość komputerów w sieć. Zobacz, każdy komputer ma jedną kartę sieciową i teraz chcesz połączyć ze sobą 10 takich komputerów. Zwyczajnie się nie da ze sobą ich wszystkich naraz połączyć. Wtedy stosujesz hub, switch lub najbardziej zaawansowany router.
One umożliwiają połączenie ze sobą różnie, 4, 8, 16 a nawet więcej komputerów i wszystkie siebie zobaczą.
One umożliwiają połączenie ze sobą różnie, 4, 8, 16 a nawet więcej komputerów i wszystkie siebie zobaczą.
-
Dziękuję za odp
Było to moje pytanie z kolokwium .Okazuje się ,zę są 4 takie sytuacje, należało podać 2.

- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
heh, pewnie książkowa propozycja prowadzącego, bo nie wierzę, że to muszą być 3 lub 4, po prostu książka tak napisała.
Co ja bym wymyślił:
- spięcie większej komputerów w sieć tego typu
- komputerów nie może być za dużo, bo się wydajność zmarnuje
- komputery mogą się nawzajem widzieć, w sensie co kto wysyła, bo w hubie wszyscy dostają wszystko, więc każdy wszystko widzi
- odległości od komputerów (węzłów) do 100 metrów (wymagania tłumienności kabla ethernet bez wzmacniacza po drodze)
- minimum trzy komputery przy założeniu, że każdy nie ma więcej jak jedno gniazdo Ethernet.
Co ja bym wymyślił:
- spięcie większej komputerów w sieć tego typu
- komputerów nie może być za dużo, bo się wydajność zmarnuje
- komputery mogą się nawzajem widzieć, w sensie co kto wysyła, bo w hubie wszyscy dostają wszystko, więc każdy wszystko widzi
- odległości od komputerów (węzłów) do 100 metrów (wymagania tłumienności kabla ethernet bez wzmacniacza po drodze)
- minimum trzy komputery przy założeniu, że każdy nie ma więcej jak jedno gniazdo Ethernet.
-
Super, dzięki 
Napisałam ,ze koncentrator można stosować w sytuacji gdy łączymy segmenty tej samej sieci, gdyż ramki są wysyłane do wszystkich urządzeń, co przy większej sieci zwiększy ryzyko kolizji , za co dostałam 0 pktów ....
dlatego postanowiłam zapytać na forum.A to ,że są 4 takie sytuacje - tak mi prowadzący powiedział przy oglądaniu pracy, może to z książki było, kto wie
Jeszcze raz dzięki , mam nadzieję ,że o to chodzi wykładowcy.

Napisałam ,ze koncentrator można stosować w sytuacji gdy łączymy segmenty tej samej sieci, gdyż ramki są wysyłane do wszystkich urządzeń, co przy większej sieci zwiększy ryzyko kolizji , za co dostałam 0 pktów ....
dlatego postanowiłam zapytać na forum.A to ,że są 4 takie sytuacje - tak mi prowadzący powiedział przy oglądaniu pracy, może to z książki było, kto wie

Jeszcze raz dzięki , mam nadzieję ,że o to chodzi wykładowcy.
-
- Reklama