Internet drogą radiową. Potrzebuje porady co do dostawcy.

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
Awatar użytkownika
avirtus

Użytkownik

Post16 mar 2011, 22:58

Witam!
Posiadam Internet drogą radiową czyli WiFi. Mam już ten internet od dobrych 9 Lat u tego samego dostawcy.
Po:
1. Nigdy nie miałem problemów z transferem takich jak teraz tj. od godziny 8 do 23 nie przekracza on 20 KB/s ( srednia prędkość to 10!! :shock: )

2. Byłem u nich nie jedno krotnie to ich wymówki były śmieszne ostatnio powiedzieli mi że przy internecie 1GB (?) mój limit danych dziennie to 500mb mam internet tam od 9 lat i nigdy nie miałem problemu z limitem danych przez ponad tydzień nic nie pobierałem a internet nadal tak samo działał.

3. Mam internet z firmy DigiCom kiedyś to była jedna z lepszych firm lecz oni przestali inwestować w rozwijanie sieci przez to one są przepełnione i mam taki transfer jaki mam.

4. Jak zmusić ich aby ogarneli mi internet. Prubowałem znaleść umowę no ale gdzieś ją zapodziałem. Czy mam prawo wymagać od nich kopii umowy? Potrzebna mi umowa aby się dowiedzieć czy mam prawo zmusić ich do normalnego transferu czyli jak w moim przypadku to 130KB/s dla jednych to mało lecz neostrady sobię nie podłączę bo mam coś z słupem od TP i u mnie podłączenie jest nie możliwe.

Dodam jeszcze że internet w nocy normalnie działa tj od 23 do około 8 rano (czyli w godzinach naj mniej obciążonych sieci) A oni w kółko twierdzą że to moja wina.Pożyczyłem kod dostępu od kumpla do konkurencyjnej siedzi i tam w dzień transfer miałem normalny. Pewnie myślicie że to proste PO PROSTU MAM ZMIENIĆ DOSTAWCĘ lecz jednak tego chciał bym uniknąć z tego co wiem w umowie jest napisane że w przypadku zerwania umowy zabierają mi antene i karte sieciową 9 lat temu płaciłem za załorzenie internetu 400zł nie wiem ile teraz kosztuje załorzenie.

Co radzicie w jakim kierunku mam działać. Użerać się z nimi czy zmienić dostawcę ( u tego mam już internet jak wyżej napisałem 9 lat problemy miałem sporadyczne po 1 telefonie internet wracał do normy teraz to nie działa ).
Ostatnio zmieniony 16 mar 2011, 22:54 przez greh, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Poprawa błędów

Awatar użytkownika
Lena

Globalny Moderator

Post16 mar 2011, 23:39

Nie ma przepisów mówiących że firma ma obowiązek wydania kopii umowy, można do nich wystosować oficjalne pismo z prośbą wydania kopii umowy (może się uda). Może któryś z sąsiadów mający w tej firmie internet pokaże Tobie treść umowy?

Często w umowach zapisany jest transfer maksymalny (zapis do 130KB/s) nie wspominając o minimalnych parametrach. Ten zapis jest niekorzystny w przypadku reklamacji czy "wymuszaniu" zadeklarowanych prędkości na umowie. Postaraj się znaleźć umowę lub od kogoś pożyczyć. Bez umowy możemy jedynie gdybać.

koszt nowych urządzeń obecnie jest znacznie niższy: antena panelowa to koszt 50-200 zł, karta sieciowa to koszt 10-60 zł (ceny orientacyjne allegro)
dowiedź się o warunki umowy tej drugiej firmy możliwe że są tańsi i oferują większe transfery (9 lat to szmat czasu, ceny internetu topnieją z roku na rok)

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post17 mar 2011, 00:17

3. Mam internet z firmy DigiCom kiedyś to była jedna z lepszych firm lecz oni przestali inwestować w rozwijanie sieci przez to one są przepełnione i mam taki transfer jaki mam

jedno co moge powiedzieć jest to na pewno spowolnione chyba celowo w tych godzinach
bo jak zauważyłeś że od 23 do 8 jest ok
w kulki lecą
a jak jest z innymi użytkownikami tego usługodawcy w tych godzinach nie pytałeś ?
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

Awatar użytkownika
avirtus

Użytkownik

Post17 mar 2011, 10:02

Z tego co wiem to z tą firmą jest tak. Kto nie dzwoni do nich to go zlewają i transfer ma niski ja dzwoniłem do nich co jakiś czas teraz to nie działa.
Co do umowy w mojej okolicy jest pewna osoba która ma internet z tej firmy postaram zdobyć się od niej kopię umowy.

• Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”