Internet Orange, Vista 64bit, Option Icon USB Modem

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
Awatar użytkownika
Danio17

Użytkownik

Post12 maja 2010, 14:27

Witam . Mam problem z modemem OPTION ICON USB MODEM z sieci Orange . Kilka tygodni temu zakończyłem umowę z Orange i pozostał mi modem . Więc zdjąłem z niego Sim-Locka i przeszedłem do sieci PLAY . I W Tej Sieci Korzystam z modemu na dwóch komputerach . Na trzecim mam problem otóż nie może zainstalować mi modemu a program orange się instaluje( mam internet play ale modem z orange i dlatego używam programu orange aby go uruchomić i połączyć) . Gdy się zainstaluje nie wykrywa mi modemu . Gdy próbuje instalowac modem to wyskakuje błąd . To jest Windows Vista Home Premium x64-Based PC . ( no ale pisze mi jak instaluje jakiś program na na przykład na C to jest coś takiego C:\ProgramFiles(x86)\ co robić.??

Z góry dziękuję :)
Ostatnio zmieniony 12 maja 2010, 20:38 przez rokko, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmiana tytułu, poprawiono błąd ortograficzny

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Problem z internetem w Windows Vista .

Post12 maja 2010, 20:36

Niewłaściwe sterowniki zainstalowałeś, muszą być dla platformy x64 stąd problemy. Sprawdź na stronie producenta modemu, lub dostawcy internetu czy oferują oni oprogramowanie dla systemów 64 bitowych.

Kod: Zaznacz cały

http://www.option.com/en/support/software-download/usb-modems/
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
Danio17

Użytkownik

Post13 maja 2010, 18:01

Dziękuję za pomoc , lecz zainstalowałem sterownik i nie może mi znaleźdź modemu . nie wiem co mam robić :(

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post13 maja 2010, 18:37

Start => Uruchom => devmgmt.msc
Sprawdź czy na liście urządzeń znajduje się modem.
W razie problemów z menu Widok wybierz pokazywanie ukrytych urządzeń.
Jeżeli urządzenie jest widoczne w menedżerze, PPM na nim => Aktualizuj sterownik, wpierw wybierz instalację automatyczną, później jeżeli wciąż będzie problem, instalacja ręczna, paczkę ze sterownikiem rozpakuj i w kreatorze wskaż lokalizację plików sterownika.

Możliwe jest też, że modem domyślnie wykrywany jest jako masowe urządzenie magazynujące, stąd problemy z jego wykryciem i prawidłowym zainstalowaniem.
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

Awatar użytkownika
Danio17

Użytkownik

Post14 maja 2010, 14:18

Dziękuję :) Coś tam pomogło lecz nie wiem dlaczego dalej ten program co z tej stronki pobrałem i mój program od Orange ( najnowszy pod Vista ) nie mogą znaleźdź modemu . Na początku miałem problem z zainstalowaniem sterownika lecz przejrzałem dysk z nudów i patrze a tutaj katalog " OPTION " wchodzę a tutaj "drivers" i weszedłem spróbowałem zainstalować nimi modem i się udało nie wyskoczył żaden błąd tylko teraz nie wiem jak mam zrobić żeby mi w jednym i drugim dodać modem ... bo w pierwszym nie ma takiej opcji wogóle a w mojim jest , lecz po jakimś czasie wyskakuje mi błąd :( Może ktoś sobie pomyśli jaki tempak .. no ale cóż , nie jestem informatykiem :)

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post14 maja 2010, 15:27

W pierwszej kolejności przejdź do menedżera urządzeń, włącz pokazywanie ukrytych urządzeń i sprawdź czy na liście urządzeń widoczny jest modem, wejdź PPM na urządzeniu => Właściwości i na zakładce Ogólne pisze jaki jest stan urządzenia np. To urządzenie działa poprawnie. Interesuje mnie wyłącznie czy jest wykrywane jako modem a nie jako masowe urządzenie magazynujące. Jak mi tego nie powiesz bez tego ani rusz.

Tutaj podaje ci jeszcze ciekawy programik Top_netinfo do łączenia się z siecią i nie tylko.

Kod: Zaznacz cały

http://www.sklepy.ehost.pl/top_netinfo.zip

Awatar użytkownika
Danio17

Użytkownik

Post14 maja 2010, 16:16

Yyy .. No podejrzewam że chodzi o zakładke Modemy .? No więc wchodzę w to i mi pokazuje :

Modemy
Producent : Option

Ale pokazuje na dole taki błąd :
System Windows nie może załaadować sterownika urządenia dla tego sprzętu . Sterownik może być uszkodzony lub nieobecny.(kod 39)

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post14 maja 2010, 17:10

Jeszcze raz spróbuj reinstalacji, tyle że tym razem do odinstalowania modemu użyj aplikacji Usbdeview, pobierz wersję zgodną z Twoim systemem czyli 64 bit.

1) Pobierz Usbdeview i rozpakuj na Pulpit.
2) Pobierz Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i rozpakuj.
3) Plik USBDeview_lng.ini skopiuj do katalogu gdzie znajduje się plik USBDeview.exe
4) Aplikację uruchamiasz poprzez plik USBDeview.exe ,zobaczysz listę wszystkich urządzeń jakie kiedykolwiek były podpinane do portów.
5) Odinstaluj wybrane urządzenie czyli w tym wypadku modem, zaznacz urządzenie, Prawy Przycisk Myszy na wcześniej zaznaczonym urządzeniu -> Odinstaluj zaznaczone urządzenia
6) Zrestartuj komputer, następnie podepnij modem, system rozpozna go i zainstaluje odpowiedni sterownik lub jeżeli nie znajdzie potrzebnych sterowników, poprosi Cię o nie wyświetlając na ekranie odpowiedni kreator.

Zakładam że posiadasz sterowniki dla systemu 64 bitowego, jeżeli jest inaczej to obawiam się, że metoda powyższa i tak nic nie da, z uwagi na obostrzenia systemów 64 bitowych w kwestii instalacji sterowników 32 bitowych i niepodpisanych.

Awatar użytkownika
Danio17

Użytkownik

Post14 maja 2010, 17:52

Dziękuję ! Pomogło !! :) Naprawdę ! Męczyłem się z tym od ponad 1,5 roku , aż wkońcu trafiłem na to forum .. :) naprawde świetne forum i profesjonaliści ! :) :)

• Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”