Mam internet radiowy z firmy masterkom.pl
Kod: Zaznacz cały
http://masterkom.pl/staly,dostep,do,internetu.php wersja standard
Pisałem już kiedyś na forum hotfixa o tym problemie lecz może zabrałem się za to w zły sposób.
Problemem jest powtarzalność (częsta i regularna <dni, godziny>) spowalniania łącza.
Codziennie w godzinach wieczornych, załóżmy że o godzinie 18:00 notuje spadek w prędkości:
- download
- upload
o około 90-95 %.
Także wzrost "ping'u" z 20-40 do 300-800.
Dzwoniłem wiele (20-30) razy w tej sprawie do firmy z której mam internet. Kilka razy było lepiej przez jakiś czas po tych telefonach.
Jestem zadowolony z tego internetu, wtedy kiedy działa sprawnie.
Chciałbym móc przedłożyć owej firmie dowód na to, że jest to ich wina, nie moja, komputera, karty, kabla, promieni slonecznych czy deszczu.
Czy jesteście w stanie pokierować co i jak mam zrobić żebym uzyskał taki dowód ? ( proszę też o pełne opisanie problemu po jego wskazaniu żebym mógł przeprowadzić dogłębną rozmowę z osobą odpowiedzialną za usługę int. świadczoną dla mnie)
Informacje dodatkowe:
Internet działa bardzo dobrze na wielu komputerach.
Zdarzało się, że internetu nie było z powodu awarii lub innego tego typu - nie biorę tego pod uwagę przy tym problemie, chyba nie psuje im się sprzęt codziennie o tej samej godzinie ?
Zaczynając od poniedziałku, problem pojawia się o 18:00, ping skacze do 400-800, ściągania praktycznie nie ma, uploadu też, strony otwierają się w miarę normalnie.
Wtorek, środa, czwartek, piątek ^ - problem jak wyżej.
Sobota po godzinie 20:00 - 21:00 internet jak w inne dni spowalnia.
Niedziela około południa zaczyna się problem i trwa jakiś czas.
Moje wnioski:
Korzystałem z tego internetu na 5 komputerach. Na niektorych były antywirusy, fw, na innych nie było. Nie zanotowałem żadnej różnicy jeśli chodzi o ten czy inny komputer. Powtarzalność problemu wynika ze zmian wprowadzanych codziennie tj.: zmiany taryfy z dziennej na nocną, wtedy "firma" dostarcza klientowi 2x szybszy internet i w tym momencie zaczyna się problem codziennie wieczorem na 10-120 minut, w zależności pewnie od pogody ducha sprzętu lub innych zjawisk paranormalnych których nie potrafię przyswoić po kilkuletnim korzystaniu z usług firmy masterkom.