internet, router modem pytania

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
mir

Stały bywalec

Post23 lip 2011, 12:08

Witam,
Bedę miał tak podłączony internet:
Modem z routerem w jednym urządzeniu podłączony do gniazdka telefonicznego, a router wysyła sygnał "w powietrze" i w związku z tym mam parę pytań:
1. Czy ja jako administrator sieci mogę być podłączony poprzez WIFI czy administrator sieci musi być podłączony przez kabel? W takim razie jak "zakomunikuję" routerowi, że to ja jestem administratorem.
2. Czy jako administrator będę mieć możliwość sterowania prędkością internetu dla poszczególnych komputerów, tzn. Komputerowi 1 ustawiam limit na 8 Mbs a drugiemu 2Mbs ( i jakie inne przywieleje?)?
3. W jaki sposób najlepiej zabezpieczyć sieć, tak, aby uzyskać najwyższy możliwy stopień bezpieczeństwa?
4. Czy wysyłanie sygnału wiąże się z promieniowaniem? Czy ma to jakiś wpływ na zdrowie? Nawet najmniejszy?
5. Jakbym rozprowadzał internet kablami, to jakimi to mam kablami robić? (skrosowanymi?)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post23 lip 2011, 18:40

1. Czy ja jako administrator sieci mogę być podłączony poprzez WIFI czy administrator sieci musi być podłączony przez kabel? W takim razie jak "zakomunikuję" routerowi, że to ja jestem administratorem.

Jeśli router pozwala na sterowanie nim poprzez WiFi to nie ma problemu. A jako admin sterujesz go z panelu administracyjnego routera.

2. Czy jako administrator będę mieć możliwość sterowania prędkością internetu dla poszczególnych komputerów, tzn. Komputerowi 1 ustawiam limit na 8 Mbs a drugiemu 2Mbs ( i jakie inne przywieleje?)?

To zależy od tego czy router wspiera QoS i jak bardzo zaawansowany on tam jest.

3. W jaki sposób najlepiej zabezpieczyć sieć, tak, aby uzyskać najwyższy możliwy stopień bezpieczeństwa?

Zabezpieczenie WPA2 PSK z szyfrowaniem AES oraz włączone blokowanie po adresach MAC kart sieciowych.

4. Czy wysyłanie sygnału wiąże się z promieniowaniem? Czy ma to jakiś wpływ na zdrowie? Nawet najmniejszy?

Wszystko promieniuje, na szczęście to nie tak mocno. Jeśli Masz komórkę lub mikrofalówkę i nic nie czujesz to tu też nic nie poczujesz. One wszystkie promieniują w tym samym paśmie 2.4 GHz.

5. Jakbym rozprowadzał internet kablami, to jakimi to mam kablami robić? (skrosowanymi?)

Nie, zwykłymi, router sam wszystko załatwia.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

mir

Stały bywalec

Post25 lip 2011, 11:31

dzięki za odpowiedź :)

• Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”