Jak dostosować przeglądarkę?

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post07 maja 2012, 21:31

Mam przeglądarkę Internet Explorer 8 i wyszukiwarkę Google, posiadam również konto na Google.
Chciałbym zaktualizować IE do wersji 9 lub pobrać inną przeglądarkę Google Chrome. Czy taki wybór dla
IE8 będzie lepszy z punktu widzenia statusu zabezpieczeń i różnych dodatków? Jeśli natomiast chodzi o zmianę przeglądarki na nową (IE9 lub Chrome) jako taką to czy zostanie zachowane moje konto w wyszukiwarce Google i wszelkie ustawienia ze starej, czy też będę musiał założyć nowe konto i dostosowywać ustawienia?
Dodam, że jest to system Win XP Pro, używam antywirusa Avast Free Antivirus. :)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post07 maja 2012, 22:21

manitu pisze:Jeśli natomiast chodzi o zmianę przeglądarki na nową (IE9 lub Chrome) jako taką to czy zostanie zachowane moje konto w wyszukiwarce Google i wszelkie ustawienia ze starej, czy też będę musiał założyć nowe konto i dostosowywać ustawienia?

Konto Google jest kontem w Google, a nie kontem przypisanym do danej przeglądarki, dlatego też migracja na inną przeglądarkę nie usunie ustawień takich usług jak GMail, Google+ itp, jeżeli o to Ci konkretnie chodzi.

manitu pisze:Czy taki wybór dla
IE8 będzie lepszy z punktu widzenia statusu zabezpieczeń i różnych dodatków?

Aktualizacja Internet Explorer do najnowszej wersji będzie dobrym rozwiązaniem z punktu zabezpieczeń oraz z punktu lepszego funkcjonowania samej przeglądarki, natomiast co do zmiany przeglądarki, z której korzystasz na co dzień, to już kwestia Twojej decyzji.
Jeżeli jesteś ciekaw jakie funkcje i rozwiązania oferują inne przeglądarki, jak najbardziej sprawdź to. Oczywiście najtrudniej będzie Ci się przyzwyczaić do nowego programu, jednak jeżeli chodzi o Google Chrome myślę, że szybko się przystosujesz i polubisz tą przeglądarkę.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post07 maja 2012, 23:08

Dobrze, mniej więcej o to mi chodziło. Czyli słowem wszystko zostanie po staremu, także w przeglądarce np. opcje internetowe choć i to pod warunkiem, że nowa przegl. obsługuje te wszystkie ustawienia ale zakładam, że tak bo ma
nadto więcej innych funkcji.
Jeszcze o tej aktualizacji IE8 np. na IE9 to jak to się robi: czy jest to że tak powiem wewnątrz samej przeglądarki czy też trzeba ją niejako nadpisać na starą czyli po prostu pobrać nową? Piszę o tym bo po prostu słyszałem, że przeglądarka IE8 jako być może już nieco przestarzała nie jest już polecana ze względów bezpieczeństwa czy zabezpieczeń oraz wielu innych funkcji, które posiadają nowsze przeglądarki. Ciekaw jestem twojego zdania o tym.
Co byś mi polecił? Bo to jest kwestia bardziej konieczności i wymagań niż powiedzmy sentymentów prawda? :) :D

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post07 maja 2012, 23:23

manitu pisze:Jeszcze o tej aktualizacji IE8 np. na IE9 to jak to się robi

Przecież nie ma IE 9 na windows xp.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post07 maja 2012, 23:43

Naprawdę, a rzeczywiście. Dzięki za wstawkę. W takim razie gdzie jest no i jaka wersja najn. IE jest dla XP?

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post07 maja 2012, 23:46

manitu pisze:W takim razie gdzie jest no i jaka wersja najn. IE jest dla XP?

IE 8 jest najnowszy na xp :)

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post08 maja 2012, 00:13

A może wiesz skąd i jakie dodatki czy też łatki pobrać dla tego Internet Explorera 8, aby no może nie w 100 % ale pop-
rawnie i bezpiecznie działał? :? :|

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post08 maja 2012, 00:17

manitu pisze:A może wiesz skąd i jakie dodatki czy też łatki pobrać dla tego Internet Explorera 8, aby no może nie w 100 % ale pop-
rawnie i bezpiecznie działał?

a skąd taka przezornosc :D? wszystkie łatki i zabezpieczenia również do IE pobierasz poprzez automatyczne aktualizacje systemowe windows update

• Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”