Jak połaczyć 2 komputery POMOCY

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
marcinx00

Użytkownik

Post31 mar 2013, 00:46

Koledzy mam problem ze stworzeniem sieci miedzy komputerami a mianowicie wygląda to wszystko tak:
Mam komputer podpięty do livebox2 kablem Ethernet, drugi komputer stoi na drugim piętrze i jest podpięty do rutera edimax br-6202 wg też kablem Ethernet, ruter z liveboxem komunikują się przez wifi i internet działa w tym drugim idealnie, ale jak ustawić żeby te komputery razem się widziały ????? wcześniej drugi komputer miał podłączoną małą kartę wifi na usb i udało mi się stworzyć siec i mogłem przesyłać sobie pliki między komputerami ale przy tym ruterze kombinuję i nic z tego proszę o POMOC jak to skonfigurować, dodam jeszcze że jak podłączam ta kartę sieciową na usb i wybieram połączenie to w zakładce sieci pokazuje mi ze jest livebox jak odłączę to ginie. Nie mam też w zakładce infrastruktura sieci pokazanej ikony od rutera edimax.
Pozdrawiam i proszę o wszelkie informacje na temat konfiguracji

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post31 mar 2013, 20:08

We właściwościach folderów pokombinuj z udostępnianiem zaawansowanym, czyli prawoklik na folder do udostępnienia i dodaj do niego dostęp. Musisz mieć na tym komputerze konto z hasłem. Potem idziesz na drugi komputer i tam w moim komputerze prawoklik i dodaj nowe miejsce sieciowe z niestandardowej lokalizacji.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

marcinx00

Użytkownik

Post31 mar 2013, 23:29

konto z hasłem jako użytkownik systemu?
a dlaczego w połączeniach sieciowych nie widzę rutera edimax a na tym co jest podłączony ruter edimaxa nie widzę liveboxa2

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post31 mar 2013, 23:47

konto z hasłem jako użytkownik systemu?

tak, inaczej trzeba aktywować konto gościa a z tym różnie bywa.

a dlaczego w połączeniach sieciowych nie widzę rutera edimax

Dla mnie to normalne, że nie widać routera, ważne że robi co trzeba. Przez dodawanie lokalizacji sieciowej nie powinno być problemu z zobaczeniem i tak konkretnego komputera. Wszystko i tak leci poprzez własną sieć wirtualną
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

marcinx00

Użytkownik

Post02 kwie 2013, 16:50

zaznaczyłem jakąś opcje i widać ruter jak wchodzę na sieć ale tylko w tym kompie do którego jest podpięty w żaden sposób nie mogę skonfigurować żeby widziały się na wzajem komputery
robię tak
1 resetuję ruter powraca do ustawień domyślnych
2 włączam połączenie Wireless AP,
3 ustawiam hasło wap 2 mixed takie jak mam w livebox
4 wyłączam serwer dhcp bo tak wyczytałem ze na 2 ruterze ma być wyłączony
no i po takim czymś z internetu korzystać mogę ale komputery się nie widzą
może jakieś adresy ip 2 komputera albo cos innego muszę powpisywać??
Pomocy!!!!

• Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”