Jak włączyć się do sieci P2P ?

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post25 wrz 2012, 13:38

Witam. Na wstępie powiem, że nie jestem dotąd użytkownikiem sieci P2P, ale zamyślam się nad tym, więc prosiłbym o takie podstawowe i naprowadzające wskazówki. A więc przede wszystkim jakie są zalety i wady tego modelu komunikacji ?
Jakie wymagania sprzętowe i programowe trzeba spełnić ? Jakim oprogramowaniem najlepiej się posługiwać ?
Słowem wszystko co najważniejsze. O czym przede wszystkim pamiętać, czego się wystrzegać. Czyli krótko mówiąc: czy warto polecić początkującemu userowi korzystanie z komunikowania się w Peer-to-Peer ?
Wiem, że komunikacja w P2P służy głównie do wymiany różnych plików, ale poza tym co jeszcze ?
Czy jednym z warunków korzystania z protokołu bittorrent jest także przejście na lokalny bądź dowolny serwer Proxy ?
I czy również zawsze potrzeba tutaj odpowiedniego oprogramowania do obsługi tych połączeń, czy czasami można skorzystać z rozwiązania pośredniego ? Bo słyszałem, że niektóre przeglądarki oferują wbudowaną i własną obsługę tego protokołu.
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2012, 23:29 przez manitu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post25 wrz 2012, 22:21

Wymagania żadne, jedyny problem to głównie piractwo w p2p

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post26 wrz 2012, 14:42

Piractwo - tak, oczywiście, ale przecież są też i pozytywne strony. Prosiłbym o jakieś naprowadzenie - od czego zacząć, jaki wybrać program i jak skonfigurować ?

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post26 wrz 2012, 20:12

Najpopularniejsze to uTorrent, BitTorrent i BitComet. W sumie ja nie używam bo niby po co mi, wszystko i tak jest normalnie dostępne (co legalne).

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post26 wrz 2012, 23:10

Ok. przypuśćmy jednak, że chcę zacząć przygodę z P2P. Pobieram tzw. klienta np. niech będzie ten BitTorrent (bo ta nazwa oznacza chyba także protokół obsługujący to wszystko, sieć P2P ?), i co dalej ?
Bo wiem, że przewaga tego nad zwykłą siecią to głównie znacznie większa szybkość transferu ?

• Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”