Jak zmienić adresy serwerów DNS ?

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post01 cze 2012, 14:28

Jak to jest z tymi zmianami adresów serwerów DNS w przypadku problemów z wyświetlaniem stron www ? W którym momencie się na to zdecydować, jak poprawnie wykonać bo wiem, że warunkiem podstawowym jest zastosowanie polecenia ping, jakie adresy wybrać, w przypadku braku routera, do czego służy program FastResolver ? Wiem też, że jest coś takiego jak odświeżanie DNS-ów, w tym czasie może nie być dostępu w przeglądarce do niektórych witryn w sieci. Po co w ogóle dokonuje się tych zmian i czy przynoszą one jakiś skutek ? I czy dokonane zmiany można z powrotem cofnąć do stanu wyjściowego ? :doh: :doh: :doh: :@ :doh: :crazy:

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post01 cze 2012, 14:37

Do zmiany adresów DNS nie musisz stosować żadnych programów.
Możesz to zrobić ręcznie, miałeś wszystko dokładnie wytłumaczone w tym temacie:
sieci-komputerowe/problem-wczytywania-stron-internetowych-t19088.html?hilit=DNS
I czy dokonane zmiany można z powrotem cofnąć do stanu wyjściowego

Oczywiście, wystarczy wpisać inny adres...
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post01 cze 2012, 19:31

Przepraszam, że wchodzę jeszcze w szczegóły ale chciałbym to dobrze zrozumieć : konkretnie jeśli w okienku w systrayu wpiszę np. adres ip portalu tvp.pl - ja znam jeden a tam są dwa pola preferowany i alternatywny serwer DNS (to co tam wpisać ) to czy z praktyki można zapewnić, że problem ustąpi ? No i czy w razie braku oczekiwanego efektu lub np. niepowodzenia tej akcji można cofnąć to i wrócić do stanu początkowego ? Krótko mówiąc chciałbym zanim coś zrobię dowiedzieć się czy to zawsze działa (tzn. widać wyraźny efekt), czy to może ale nie musi zadziałać z jakichś powodów ?
A czy te DNS-y, które podałeś to są jakieś uniwersalne adresy, dobre w każdym przypadku ? I w ogóle skąd wziąć, gdzie znaleźć jakiekolwiek choć oczywiście właściwe najlepsze tutaj DNS-y ? I jaki adres wybrać żeby działało dla większości stron bo trudno żebym dla każdej źle działającej strony zmieniał ten adres...?
A czy opcja automatycznie wykryj ustawienia w panelu sterowania powinna być jednocześnie też włączona ?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post01 cze 2012, 23:29

W którym momencie się na to zdecydować

gdy strona wejdzie poprzez Proxy, a normalnie nie lub gdy zauważysz długie wczytywanie się stron a ping do nich poprzez IP leci szybko lecz zwalnia po normalnym adresie

Uniwersalne to OpenDNSy czyli
208.67.222.222
208.67.220.220

DNSy wybierz poprzez sprawdzanie szybkości wczytywania stron.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post02 cze 2012, 15:52

Adres IP, maska podsieci, brama domyślna wpisujesz zawsze te same - zgodne z umową.
Natomiast DNS możesz zmieniać w razie problemów z wczytywaniem stron.
Jeżeli masz problemy to najprościej włączyć jakiś komunikator i jeżeli masz połączenie tzn. że masz internet
tylko są problemy z DNS - zmieniasz/sprawdzasz inne.
Nie pomoże to:
1. Klik PPM (prawym przyciskiem myszki) na ikonkę połączenia w tray`u --> Napraw.
2. IE --> Diagnozuj połączenie z internetem - czytaj co pisze...

Przed chwilą nie mogłem wejść na forum ani żadną stronę, włączyłem GG i patrzę że działa,
zmieniłem adres DNS dostawcy na Google i jak widać jestem :)
A czy opcja automatycznie wykryj ustawienia w panelu sterowania powinna być jednocześnie też włączona ?

Zależy od dostawcy, jeżeli wymagane jest wpisanie adresu IP, maski podsieci oraz bramy domyślnej to po zaznaczeniu
opcji "Automatycznie wykryj ustawienia" tego nie wpiszesz i możesz nie mieć połączenia z internetem...

Jedynie możesz tak jak pisałem w poprzednim temacie:
Start --> Panel sterowania --> Opcje internetowe --> zakładka Połączenia --> Ustawienia sieci LAN
--> zaznacz Automatycznie wykryj ustawienia - OK - Zastosuj - OK.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post02 cze 2012, 18:59

A czy poleceniem ping w wierszu polecenia też mogę sprawdzić czy to DNS-y stanowią problem ? I co zrobić jeśli się okaże, że to nie DNS-y są winne ?
Skąd mam wiedzieć które adresy IP DNS-ów wybrać, jest ich przecież multum i jak je w ogóle znależć czy może np za pomocą programu FastResolver, który posiadam, no dobrze ale tam są potrzebne dwa adresy : preferowany i alternatywny a program ten czasem wyświetla tylko jeden adres, poza tym jak rozpoznać który jest który ?
Jak sprawdzić szybkość wczytywania stron ?
Czy wraz ze zmienionymi DNS-ami powinna być też włączona opcja "automatycznie wykryj ustawienia" ?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post02 cze 2012, 19:08

Czy wraz ze zmienionymi DNS-ami powinna być też włączona opcja "automatycznie wykryj ustawienia" ?

Miałeś odpowiedź:
Zależy od dostawcy, jeżeli wymagane jest wpisanie adresu IP, maski podsieci oraz bramy domyślnej to po zaznaczeniu
opcji "Automatycznie wykryj ustawienia" tego nie wpiszesz i możesz nie mieć połączenia z internetem...

FastResolver, który posiadam, no dobrze ale tam są potrzebne dwa adresy : preferowany i alternatywny a program ten czasem wyświetla tylko jeden adres

Po "kie licho" zainstalowałeś taki program jak możesz sprawdzić ręcznie ?
I co zrobić jeśli się okaże, że to nie DNS-y są winne ?

Przecież już więcej niż kilka razy miałeś tłumaczone że wpisujesz/sprawdzasz kolejno inne :(
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post02 cze 2012, 19:19

Dobrze, ale skąd wziąć te dwa wymagane adresy IP DNS-ów ...!???????

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post02 cze 2012, 19:23

Open
208.67.222.222
208.67.220.220
-------------------
lub TP.SA.
194.204.159.1
194.204.152.34
-------------------
lub Google
8.8.8.8
8.8.4.4
-------------------

Pierwszy to jest Preferowany serwer DNS
drugi to Alternatywny serwer DNS.
Przykładowo z Open pierwszym preferowanym jest 208.67.222.222
drugim alternatywnym jest 208.67.220.220
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post02 cze 2012, 23:39

Pierwszy to jest Preferowany serwer DNS
drugi to Alternatywny serwer DNS.
Przykładowo z Open pierwszym preferowanym jest 208.67.222.222
drugim alternatywnym jest 208.67.220.220
Podałeś pewne adresy IP DNS-ów, a ja pytałem ogólnie - jak i gdzie znaleźć dowolny adres; co do programu no to właśnie po to żeby coś wpisać trzeba najpierw mieć te adresy. A co z poleceniem ping, jeżeli nie korzystam z komunikatorów ? No i co z tą szybkością wczytywania stron - jak to sprawdzić ? :(

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post03 cze 2012, 10:28

Nie znam tego programu.
Co do reszty:
Orientacyjne sprawdzanie prędkości łącza.
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post03 cze 2012, 19:08

Nie znam tego programu.
Co do reszty:
Orientacyjne sprawdzanie prędkości łącza.
Zrobiłem zatem kilka testów przez Internet, aby przekonać się jak to wyjdzie i chyba całkiem nieźle wyszło, ale sami oceńcie, pierwszy test to mój własny :Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników,
i jeszcze dwa testy z linków w powyższym poradniku : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, oraz :Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
W wierszu poleceń sprawdziłem stan połączenia i DNS-y mojej strony tvp.pl : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i dla porównania innej strony google.pl :Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - i tu proszę o zopiniowanie tego.
Sprawdziłem także stronę, z którą mam problem, oczywiście dość długo się wczytywała ale po jakichś 15 min. materiał zaczął się odtwarzać ( w przeglądarce Chrome i Firefox - patrz screen poniżej ), więc pytanie bo mam wątpliwości czy to rzeczywiście jest problem z szybkością ładowania strony, bo akurat ten program na screenie bardzo wolno się ładuje ale inne np. ten ( patrz zaznaczony na screenie ) Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników pojawia się niemal od razu, czy też trzeba jednak powrócić do tych omawianych już zmian adresów serwerów DNS czy OpenDNS ? Wiem, że może się już powtarzam ale doprawdy kto pyta - nie błądzi..... :)

• Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”