Kontrola rodzicielska na WiFi

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
mixMZ

Użytkownik

Post24 lut 2011, 16:02

Witam,

Chciałabym mieć kontrolę nad dostępem do internetu mojego dziecka, problem jest taki iż siedzi przed komputerem całymi dniami i kiedy tylko jest to możliwe.

Chciałabym mieć możliwość aktywowania mu połączenia gdy mnie o to spyta jak i możliwość dezaktywacji dostępu.

Internet posiadamy z SKY - siec bezprzewodowa (anglia) - zwykły router WIFI podpięty pod gniazdko tel na korytarzu, na routerze jest napisany KEY.

Syn korzysta z komputera stacjonarnego i ten łączy się z internetem przez pendrive USB/WIFI - system vista - KEY jest wpisany i działa automatycznie

Ja natomiast korzystam ze swojego laptopa ( windows 7 64bit ) WiFi wbudowane - łączy się tez automatycznie od razu po uruchomieniu.

Do tej pory odłączałam mu ten USB/WIFI - pendrive ale spryciara szybko zorientował się gdzie trzymam i takie rozwiązanie odpada.

Chciałabym mieć możliwość sterowania jego połączenia internetowego /włączania / wyłączania dostępu do sieci u siebie na laptopie.

Bardzo proszę o pomoc i doradzenie jakie rozwiązania są możliwe i czego one by wymagały.

Dziękuje

Karina
Ostatnio zmieniony 24 lut 2011, 18:56 przez me@djohnsc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: dodałem polskie znaki diakrytyczne

Awatar użytkownika
me@djohnsc

Administrator

Kontrola rodzicielska / INTERNET / WIFI

Post24 lut 2011, 18:51

Witaj

Albo skonfigurowanie hasła na WIFI aby dziecko nie znało bądź jakiś program, który umożliwia kontrolę rodzicielską -> Programy do kontroli rodzicielskiej. Porównanie i opis

Albo w panelu sterowania w połączeniach sieciowych poszukać aby trzeba było się łączyć ręcznie, wtedy jak dziecko nie zna hasła to się nie połączy. Dopiero gdy wpiszesz Ty hasło będzie możliwe połączenie z Internetem. Lecz raczej programy nie będą potrzebne bo możesz wpisywać sama hasło bądź filtrować adres MAC. Wtedy musisz spisać adres MAC tego komputera, z którego korzysta dziecko i dodać do "czarnej listy", lecz wtedy za każdym razem jak dziecko będzie chciało skorzystać z sieci będziesz musiała wchodzić w konfigurację routera. Dlatego proponuję ręczne wpisywanie hasła.

mixMZ

Użytkownik

Post24 lut 2011, 19:21

najlepsza metoda jaka by pasowala mnieo to zalozenie osobnego hasla np.na ustawienia sieciowe i na komputerze dziecka i miec dostep do niech na swoim laptopie. Czyli chodzi mi o mozliwosc kontroli jedgo systemu przez moj laptop wtedy moglamym no w swoim laptopie laczyc sie z jego komputerem jako administrator wejsc do ustawien sieciowych wpisac porzadane haslo i umozliwc mu dostep i odwrotnie. Czy jest mozliwa taka opcja? a jak wygladala by filtracja przez MAC? rozumiem ze musialabym spisac MAC komputera syna i aktywowac go jakos na routerze ,jak ta procedura wyglada ? czy jest to skomplikowane ?

Z gory serdecznie dziekuje

Karina

Awatar użytkownika
me@djohnsc

Administrator

Post24 lut 2011, 19:28

-> Zabezpieczenie WiFi jest wszystko opisane jak skonfigurować i znaleźć adres MAC. I powinna być biała lista czyli dozwolone adresy MAC. Wtedy musisz spisać MAC swojego komputera a MAC dziecka wpisujesz tam wtedy, kiedy chcesz aby się połączyło. Trochę takie rozwiązanie męczące, bo za każdym razem trzeba łączyć się do routera i to zmieniać.

ciaciama

Użytkownik

Post27 gru 2011, 14:30

Ja mam w domu zamontowaną kontrolę rodzicielską bezpośrednio na wifi. Niezależnie więc z jakiego komputera dziecko korzysta, to nie może wyświetlić określonych stron.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post27 gru 2011, 17:43

Spróbuj skorzystać z DNS dostarczanych przez firmę Norton.
Więcej info Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

mizeria

Użytkownik

Post28 gru 2011, 13:59

Ciaciama: możesz wyjaśnić jak to masz skonfigurowane? Masz specjalny router, czy dodatkowe oprogramowanie na nim jak np. wtyczka do trzepako-tomato?

• Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”