Witam. Sytuacja wygląda następująco. Kolega ma internet z neostrady. Posiada ruter TP-LINK TD-W8901G. Nie znał hasła do sieci bezprzewodowej oraz zapomniał na jakie zmienił hasło do konfiguracji rutera przez www. Byłem zmuszony zrobić reset rutera. Po resecie konfiguruje, nazwa użytkownika, hasło i te wszystkie dane związane z neostradą (na pewno dobrze powpisywałem ponieważ nie konfiguruje pierwszy raz). Po zapisaniu niestety nie ma dostępu do internetu. Dioda Internet wgl nie świeci w ruterze. Przy rozwiązywaniu problemu w Windows 7 był komunikat że połączenie między punktem dostępu a ruterem zostało przerwane. Wyłączałem ruter, włączam na nowo i nic.. A najlepsze to że jeszcze przed resetem rutera internet był normalnie.
Pod linkiem zdj (trochę kiepska jakość) Logu.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Nie mam rutera przy sobie więc nie napisze co jest tam, a co tam. Chciałbym się dowiedzieć co może być przyczyną. Bo wg mnie login bądź hasło jest nie tak ale nie wiem.
Kontrolka Internet nie świeci w ruterze TP-LINK
- ZiNGO
- Kontaktowanie:
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Zrób screena ustawień neostrady na routerze, wymarz login i hasło, wklej na serwer i daj nam.
- ZiNGO
- Kontaktowanie:
teraz nie mam jak a kumpel teraz nie chce wchodzić żeby nic nie poprzestawiać a trudno mu wytłumaczyć że nic nie zrobi ;d
VPI ustawiłem 0, VCI 35, Encapsulation ustawiłem PPPoA i próbowałem też PPPoE. Reszta jest automatycznie ustawiona i u wujka na neostradzie działa internet na takich samych ustawieniach na Neostradzie. a u kumpla nie..
-- 28 paź 2012, 22:47 --
Wszystko robię tak samo jak w tej instrukcji
a nie działa..
VPI ustawiłem 0, VCI 35, Encapsulation ustawiłem PPPoA i próbowałem też PPPoE. Reszta jest automatycznie ustawiona i u wujka na neostradzie działa internet na takich samych ustawieniach na Neostradzie. a u kumpla nie..
-- 28 paź 2012, 22:47 --
Wszystko robię tak samo jak w tej instrukcji
a nie działa..

- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Wybranie VC-Mux też jest istotne jest takie?
Neostrada to PPPoA.
Zobacz czy router świeci na diodzie DSL (powinna być obok). Jak nie to podłączenia nie ma, więc albo kabel/wtyczka lub źle podpięty albo brak splitera (taka biała kosteczka co rozdziela kabel od TPSA na dwa: telefon+router).
Jeśli jest DSL to połączenie. Tutaj warto zadzwonić do TePsy, wtedy operator po zadaniu kilku pytań zresetuje hasło do NEO. Inne wyjście to reset routera sprzętowy (na włączonym routerze szpilka lub coś innego np długopis i wciśnij na 10 sekund przycisk resetu ale to już pewnie wiesz bo robiłeś) i jeszcze raz zrób mu konfigurację.
Z tej ostatniej rady się nieraz śmiałem ale jakiś czas temu sam w domu musiałem tak zrobić i mi zadziałało
Neostrada to PPPoA.
Zobacz czy router świeci na diodzie DSL (powinna być obok). Jak nie to podłączenia nie ma, więc albo kabel/wtyczka lub źle podpięty albo brak splitera (taka biała kosteczka co rozdziela kabel od TPSA na dwa: telefon+router).
Jeśli jest DSL to połączenie. Tutaj warto zadzwonić do TePsy, wtedy operator po zadaniu kilku pytań zresetuje hasło do NEO. Inne wyjście to reset routera sprzętowy (na włączonym routerze szpilka lub coś innego np długopis i wciśnij na 10 sekund przycisk resetu ale to już pewnie wiesz bo robiłeś) i jeszcze raz zrób mu konfigurację.
Z tej ostatniej rady się nieraz śmiałem ale jakiś czas temu sam w domu musiałem tak zrobić i mi zadziałało

- ZiNGO
- Kontaktowanie:
Kontrolka DSL świeci bo połączenie jest. Tylko przy lączeniu kablem bądź przez WiFi wyskakuje komunikat że brak dostępu do Internetu.
-- 30 paź 2012, 00:05 --
Problem rozwiązany. Okazało się tak jak przypuszczałem że złe było hasło. Teraz wszystko ładnie śmiga.
-- 30 paź 2012, 00:05 --
Problem rozwiązany. Okazało się tak jak przypuszczałem że złe było hasło. Teraz wszystko ładnie śmiga.

-
- Reklama