Modem - połączenie bez połączenia - Huawei E156G

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
Awatar użytkownika
EsAmo

Użytkownik

Post29 maja 2013, 11:34

Witam szanownych forumowiczów!

Cóż to może się dziać, że po jakimś czasie od połączenia transfer do mnie (in 0, out >0 w resmon'ie) całkiem zanika, choć połączenie jest wciąż aktywne z sygnałem ~10%? Tak, jakby modem się zatykał.

Próbowałem ustawiać modemową kontrolę przepływu, kontrolę błędów, ograniczanie prędkości (choć to ostatnie jakoś nie działa) i pewnie inne funkcje, których nie pamiętam :P.

Chciałbym mieć stabilne połączenie bez takiego efektu zatykania. Sygnał jest, ale łączność w moją stronę kompletnie znika, jakby BTS nie odpowiadał - a pomaga rozłączenie i ponowne nawiązanie połączenia. Czy mogę zdziałać coś ustawieniami?

Korzystam z Play na modemie Huawei E156G i oprogramowaniu top_netinfo lub Windowsowe 7. Wcześniej korzystałem z Plusa o lepszym zasięgu, ale słabszych cenach, efekt był podobny choć połączenie dłużej działało.

Ale uwaga, efekt nie występuje przy korzystaniu z komórkowego USB Tathering'u (komórka jako modem) i na modemie nie chce się połączyć przez GSM, tylko WCDMA, mimo że ten sam BTS O.o .

Pzdr.

Awatar użytkownika
bajbus

Ekspert

Post29 maja 2013, 12:33

Próbowałeś reinstalacji modemu i aktualizacji?
Hotfix
Pozdrawiam,
Obrazek :)

Awatar użytkownika
EsAmo

Użytkownik

Post29 maja 2013, 16:09

Aktualizowałem sterowniki modemu z 'oryginalnego (Play)' na nowsze w zasadzie od razu po otrzymaniu modemu. Z oryginalnym się nie dało współpracować :D. Teraz używam do zbierania statystyk top_netinfo, do łączenia wystarcza Windows.

Reinstalowałem sterowniki, efekt zatykania nie zniknął :/ .

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post29 maja 2013, 23:04

Wykluczałeś zasięg? W sensie czy sprawdzałeś bliżej nadajnika?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
EsAmo

Użytkownik

Post30 maja 2013, 03:38

cosik_ktosik pisze:Wykluczałeś zasięg? W sensie czy sprawdzałeś bliżej nadajnika?
To jest komputer stacjonarny :).

Raczej nie zasięg, bo połączenie nie jest zrywane, tylko transfer spada do zera. W przypadku zasięgu raczej powinno rozłączyć, nie? Zasięg mi zarówno po połączeniu, po zatkaniu jak i po rełączeniu pokazuje taki sam.

W sumie wolałbym już żeby mi zrywało połączenie, bo top_netinfo może sam je w takim wypadku odnawiać, a gdy połączeniu zostaje przy znikaniu transferu muszę ręcznie ręłączyć.

Awatar użytkownika
bajbus

Ekspert

Post31 maja 2013, 00:23

Spróbuj zmienić DNS a jak níe pomoże to spróbuj tak Narzędzia->Opcje->Ogólne-
>Tryb połączenia - zmień na RAS
(modem)
Hotfix
Pozdrawiam,
Obrazek :)

Awatar użytkownika
EsAmo

Użytkownik

Post06 cze 2013, 22:18

Sytuacja wciąż występuje.

Co jakiś czas muszę rozłączyć się z siecią i na nowo połączyć, aby 'odetkać' modem.

Czy ma ktoś z szanownych użytkowników pomysł, jak zmianą ustawień (systemowych / top_netinfo) zapobiec 'zatykaniu' modemu?

Problem zdaje się być w urządzeniu - modemie, bo nie występuje na komórce. Być może chodzi o krótką stratę łączności - komórka ją odzyskuje, a modem pogrążony w beznadziei po prostu daje za wygraną, nawet nie zmieniając statusu sieci na rozłączoną.

Podsumowując działania, których próbowałem:
- pobiegałem trochę po pokoju i ustawiłem modem z sygnałem ~ 20%, to dosyć dużo :D, więc to nie problem (tyle samo też pokazuje w momencie zatkania),
- bawiłem się ustawieniami, ale na ślepo - tom nic nie osiągnął,
- odinstalowałem i zainstalowałem oprogramowanie oraz sterowniki modemu.

Pzdr.

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post07 cze 2013, 00:27

To może pokaż screeny tych ustawień

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post07 cze 2013, 06:13

Żadne z okien nie dotyczy problemu, to ustawienia od zarządzania pasmem modemu i nie powinieneś ich ruszać bo grozi to tylko destabilizacją łącza. Jeśli coś zmieniałeś to przywróć dane, bo to nie tutaj jest problem.

Czy do sieci włączasz się przez jakąś aplikację?

Awatar użytkownika
EsAmo

Użytkownik

Post07 cze 2013, 13:33

lewy pisze:Żadne z okien nie dotyczy problemu, to ustawienia od zarządzania pasmem modemu i nie powinieneś ich ruszać bo grozi to tylko destabilizacją łącza. Jeśli coś zmieniałeś to przywróć dane, bo to nie tutaj jest problem.

Czy do sieci włączasz się przez jakąś aplikację?

Reinstalacje i przywracanie mam za sobą, kilkukrotne. Naprawdę - trochę nad tym problemem już siedziałem :P.

Do sieci podłączam się przez top_netinfo albo systemowe łączenie modemowe - brak różnicy. Choć ostatnio nie próbowałem 'oryginalnego' oprogramowania. Zawsze się dławiło czekając na odpowiedź modemu, nie widać tam dokładnej wartości zasięgu, statystyk itp, stąd przesiadka na top_netinfo.

Pzdr.

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post07 cze 2013, 22:53

To może zobacz tamtym bo trochę mi się szczerze pomysły skończyły :(

Awatar użytkownika
EsAmo

Użytkownik

Post08 cze 2013, 00:30

Zrobiłem jeszcze raz pełną reinstalkę modemu i sterowników z oprogramowaniem. I d*** blada :D.

Na oryginalnym oprogramowaniu jest podobnie - wygląda to tak, że po jakimś czasie BTS nie odpowiada modemowi, ale status połączenia nie zmienia się na rozłączony (dlaczego ??), co sprawia że trzeba ręcznie to to naprawiać.

Co ciekawie w monitorze zasobów widzę, że gdy jest 'zatkany' modem i klikam rozłącz to jak z złość na krótką chwilę podnosi się transfer IN. A potem naturalnie spada bo staje się rozłączanie. Bardzo to dziwaczne.

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post08 cze 2013, 00:55

Hmm, a zobacz w menedżerze urządzen prawymprzyciskiemna modemie i we właściwościwch powinno być coś z zarządzaniem energią,npcoś w stylu pozwól wyłączyć to urządzenie dla osz zędzania energii.

• Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”