Najlepszy router do 300zł. (Neostrada)

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
mateuszKM

Użytkownik

Post24 kwie 2013, 10:04

Witam, jako, że w temacie routerów kompletnie się nie orientuję, chciałem się poradzić jaki router był by najlpeszy do ok 300zł. Mój net to neostrada.
dziękuję za odp

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post24 kwie 2013, 10:32

mateuszKM pisze:chciałem się poradzić jaki router był by najlpeszy do ok 300zł.

Potrzebny Ci router aż za 300 zł. ?

Do Neostrady potrzebujesz routera z modemem ADSL, a do 300 zł. np.:
Linksys X2000 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

W jakich warunkach będziesz korzystał z tego routera ?
Jednopoziomowe mieszkanie, dom piętrowy jednorodzinny, jakie powierzchnie ?

mateuszKM

Użytkownik

Post24 kwie 2013, 10:41

Tzn, taki mniej więcej budżet mogę przeznaczyć.

Użerałem się z tp-linkiem i mam go dość. Czytałęm coś o netgear'ach, że są podobno dobre, ale wolałem zapytać.

Hmm dom ma piwnicę, parter i piętro. Wymiary wewnętrzne to ok 10x10m na piętro. Potrzebuję czegoś stabilnego, stosunkowo najmniej awaryjnego i jak najmożliwiej przyjaznego w konfigurowaniu;)

Stahp

Użytkownik

Post25 kwie 2013, 15:34

Router do 300 PLN jak najbardziej. Pytanie tylko co jest potrzebne. Możliwość wpięcia dysku sieciowego? Dość wydajny pod małego NAS-a? Serwer druku?

Jeżeli chodzi o ściany - większość urządzeń sobie radzi bez problemów, bardziej problematyczne bywają stropy. Linksysy są drogie. Ja kiedyś na ADSL pod Neostradę wydałem 350 PLN, po roku się przegrzał i poddał. Netgeary są na pewno tańsze.

Netgear ADSL Wireless N 4xLAN w/USB (Annex A) (DGN2200-100PES)
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Tu masz też QoS, przydatne jak np. chcesz telewizor też podłączyć i oglądać wygodne z Iplexa czy czegoś podobnego filmy.

Ten na Ceneo zaczyna się od 190 PLN. Generalnie, jeżeli chodzi o zasięg na kilku piętrach to trzeba mieć świadomość, że nie pakujesz kasy w megagiga router z niewiadomo jakim zasięgiem, a bardziej eliminujesz wąskie gardła wszędzie, dlatego też sprawdź np. jaką masz kartę wifi w komputerach (czy też n300). Bo przy najlepszym routerze będziesz narzekać. Ewentualnie - tanio możesz sobie obsieciować dom dokupując za niewielkie pieniądze tzw. range extendery. Ale to dopiero potem, bo może się okazać, że na takim będzie ślicznie hulać.

Plusem jest, że większość netgearów ma chyba menu konfiguracyjne po polsku.

mateuszKM

Użytkownik

Post25 kwie 2013, 21:18

Generalnie to najbardziej mi zależy na stabilności. Żeby nie zrywał połączeń i się nei psuł, generalnie ma nie stwarzać problemów. Będzie używany do przekazywania internetu do mojego kompa za pośrednictwem kabla i mojego brata za pośrednictwem wi-fi. Czasem skorzystam z netu w tel jak mi coś szybko potrzebne.

Po przygodzie z tp-linkiem, który na początku nie chciał zaskoczyć, aż Pan z neo nic nie robiąc i tak go uruchomił, potem po niedługim czasie padło wi-fi postanowiłem kupić coś lepszego, wiec stąd te 300zł.

Stahp

Użytkownik

Post26 kwie 2013, 10:36

No to ten wyżej będzie ok. QoS przyda się także jeżeli jedna osoba będzie grać on-line, a druga oglądać wideo w sieci, albo coś pobierać. Jako plus masz możliwość wpięcia dysku przez USB, nie będzie to najszybsza metoda dzielenia, ale lepsze to niż obciążanie komputera udostępniając folder (musisz też pamiętać, że wąskim gardłem może być karta wifi). Menu powinno być po polski, albo jeżeli dla ciebie to problem, to obsługuje go jeszcze taki program graficzny. Ale co kto lubi.

mateuszKM

Użytkownik

Post26 kwie 2013, 11:06

Ok, dzięki. To jeszcze mam takie pytanie. Możliwe, że za 300zł będę miał do kupienia ten model Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Opłaca się dokładać tą stówkę, czy to już bez sensu?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post29 kwie 2013, 00:03

Przy większym domku z Linksysami na ogól nie ma problemów. Mam teraz dwa w domu netgeary na testy, w ciągu tygodnia będzie recenzja. Poczekaj to powiem co sądzę o tej firmie.

Jak się jednak spieszysz to poszukaj czegoś z odkręcaną anteną.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Stahp

Użytkownik

Post07 maja 2013, 14:02

Jakie modele? Recenzja jest? :)

huwew

Użytkownik

Post11 lip 2013, 20:02

Nie wiem czy to kogoś zadowoli czy nie, ale ja mam w domu Asusa DSL-N10. Jakiś czas temu kupiłem go w saturionie za lekko ponad 100 zł. Router stabilny -> jak na razie nie było momentu, żeby stracił zasięg, czy po odłączeniu od prądu nie chciał się skonfigurować.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post11 lip 2013, 21:47

ASUSki mają tendencję do psucia się, wolę osobiście dzisiaj zobaczyć AirLive, TP-Link lub Netgear.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Eizzy

Użytkownik

Post26 wrz 2013, 14:40

Jak dla mnie tylko te firmy Cisco. To chyba najlepsze tego rodzaju produkty dostępne na rynku. Sam posiadam model -

Kod: Zaznacz cały

http://dabacom.pl/cisco/wrv210-uk
i zdecydowanie nie ma się tu do czego przyczepić. Jakość sama w sobie.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2013, 14:40 przez Lena, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięty link

• Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”