Pentagram horNET WiFi PCMCIA P 6123-09 - zrywa połączenie

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
Awatar użytkownika
EsAmo

Użytkownik

Post19 kwie 2012, 22:23

Witam!

Zakupiłem na allegro dwie karty PCMCIA takie jak w tytule wątku, na dwóch różnych komputerach karty te mają takie same objawy: łączą się z siecią, ale po 1-3 sec się rozłączają, a w ten sposób są bezużyteczne. Ustawiałem stałe IP, korzystałem ze specjalnego oprogramowania - zero różnicy. Sieć natomiast działa od bardzo dawna dla kilku komputerów na routerze zarówno na WiFi USB jak i po kablu RJ.

Sterowników innych nie znalazłem, więc problem jest albo w kartach, albo w mojej głupocie (nigdy wcześniej nie widziałem PCMCIA :D).

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post19 kwie 2012, 23:30

Wejdź w ustawienia zaawansowane karty poprzez menedżer zadań i wyłącz pozwolenie na wyłączanie karty przez oszczędzanie energii.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
EsAmo

Użytkownik

Post20 kwie 2012, 00:49

Wejdź w ustawienia zaawansowane karty poprzez menedżer zadań i wyłącz pozwolenie na wyłączanie karty przez oszczędzanie energii.
Wszedłem jednak w menedżer urządzeń :D. Nie ma żadnego "Zarządzania energią" ani "Zasilania". Karta natomiast w zaawansowanych ustawieniach posiada parametr Power Saving Mode ustawiony na CAM - constantly awake [...], czyli jak mniemam karta ma być zawsze włączona i nie oszczędzać energii. Zmiana na max power saving nic nie zmieniła.

Nie dodałem poprzednio, że karta otwiera łącze 1 Mb/s zamiast 54 Mb/s, niezależnie od odległości od routera.

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post20 kwie 2012, 08:15

TO jest ta opcja, w wersji Polskiej inaczej się nazywa.

A powiedz czy wszystko jest poinstalowane ze sterowników producenta czy też microsoftowych, chodzi mi także o taką rzecz jak chipset płyty głównej.

Awatar użytkownika
EsAmo

Użytkownik

Post20 kwie 2012, 18:45

Jeśli chodzi o płyty główne, przy instalacji XP sterowniki microsofta wystarczyły. Sterowniki do kart natomiast pobrałem ze strony Pentagramu, wykrywa wtedy PCMCIE (albo same chipsety) jako wyprodukowane przez Marvell'a. Dziwna sprawa, bo Pentagram w manualu pisze, że chipsety pochodzą od Ralinka - a nie znalazłem żadnych zmieniających sytuację sterowników od Ralinka.

-- 20 kwi 2012, 18:45 --

Edit: Na trzecim komputerze to samo. Pozostają sterowniki albo 2/2 zepsute karty?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post24 kwie 2012, 21:28

Ralinkowe sterowniki to ma sam Windows.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
EsAmo

Użytkownik

Post15 lip 2012, 14:35

Po włożeniu karty każdy z trzech komputerów z WinXP chciał dodatkowe sterowniki, tzn otwierał kreator dodawania sprzętu. Tak więc na sterownikach Marvell'a pobranych z oficjalnej strony Pentragram'u, karty nie potrafią się na stałe połączyć z siecią, która działa zarówno na kablach RJ jak i USB WiFi. Jeśli ustawiam automatyczne przypisywanie IP, to karty rozłączają się przed przydzieleniem IP, natomiast jeśli ustawię statyczne wewnętrzne IP, karty łączą się na 1-3 sec i po tym czasie zrywają połączenie.

Mam szukać innych kart :F ?

-- 25 kwi 2012, 14:57 --

Edit: W oprogramowaniu Marvell'a zmieniłem Transmit Power na Low i na tym ustawieniu połączenie trwa o kilka sec dłużej. Gdzie można kombinować z zasilaniem PCMCIA?

-- 15 lip 2012, 14:35 --

Zakupiłem inne karty i działają w porządku, karty PCMCIA horNET P 6123-09 miały złe sterowniki lub były uszkodzone.

• Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”