Ping nie działa - dziwne zachowanie

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
compiler

Użytkownik

Post14 paź 2011, 19:43

Mam dwa komputery : stacjonarny i laptop.
Na stacjonarce mam dwie karty sieciowe i udostępniam połączenie dla laptopa, za pomocą kabla (RJ45).
Konfiguracja protokołu TCP/IP jest poprawna (192.168.0.1 - na pierwszym stanowisku oraz 192.168.0.2 na drugim) - oba komputery mają internet.
Problem pojawia się w przypadku wysłania polecenia ping - niezależnie od tego na którym komputerze to wykonuję - pisze, że "upłynął limit czasu żądania".
W przypadku laptopa to samo dzieje się gdy chcę pingować inne adresy IP np. google czy onet (działa jedynie pętla 127.0.0.1).
Dlaczego polecenie ping nie działa ?

Druga sprawa - czasami na laptopie nie mam internetu i muszę zrestartować komputer stacjonarny (który go udostępnia) aby internet na laptopie zaskoczył - w czym tkwi problem w tym wypadku ?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post14 paź 2011, 20:42

Dlaczego polecenie ping nie działa ?

Start => uruchom => firewall.cpl
Lub przez panel sterowania przejdź do ustawień firewalla
W ustawieniach zapory, sprawdź czy jest aktywna funkcja ICMP Echo Request.
Tutaj Masz tutek jak to szybko aktywować via cmd.exe Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
PS. Zakładam, że nie Masz innego softu ochronnego, który mógłby blokować pingowanie.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

compiler

Użytkownik

Post15 paź 2011, 10:27

Zrobię jak napisałeś i zobaczę rezultaty - innego softu nie posiadam.
A wiesz może dlaczego czasami muszę restartować komputer stacjonarny, żeby laptop miał internet tzn. najpierw działa u mnie komputer stacjonarny a po jakimś czasie ktoś uruchamia laptopa i nie ma internetu (pomaga dopiero restart głównej maszyny).

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post15 paź 2011, 11:46

Proponuję jeszcze raz skonfigurować ICS.

Może to być także wina samego systemu, przykład z poniższego artykułu
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
...gdzie mamy do czynienia z błędem w funkcji WinSock bind().
Zainstaluj na maszynach najnowsze SP i wszystkie krytyczne łatki z windows update, później ponownie skonfiguruj udostępnianie, użyj innych adresów np. 192.168.10.100 / 192.168.10.101

W razie ponownych problemów zerknij do dzienników zdarzeń, start => uruchom => eventvwr.msc
Jeśli doszło do zerwania połączenia to musi być o tym wzmianka w dziennikach.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

• Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”