Połaczenie w sieć 2 komputerów, drukarki i routera - jak?

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi

Połaczenie w sieć 2 komputerów, drukarki i routera - jak?

Postprzez bochen9 » 19 sie 2010, 14:57

Witam.

Mam za zadanie stworzyć małą sieć składającą się z 2 komputerów PC, routera i drukarki.
Nie do końca wiem jak wszystko połączyć i proszę o pomoc obeznanych w temacie ;)

Przejdźmy do konkretów...

SPRZĘT, KTÓRYM DYSPONUJĘ:

1. Komputer pierwszy - główny
- DELL OptiPlex GX260
- Pentium 4 2,2GHz
- 512MB RAM DDR
- Dysk 40GB (C, z systemem)
- Dysk 10GB (D, dodatkowy)
- 1 x RJ-45 (złącze karty sieciowej)
- Windows XP Professional SP3

2. Komputer drugi
- Celeron 2,4GHz
- 1GB RAM DDR
- Dysk 40GB (C, z systemem)
- 1 x RJ-45 (złącze karty sieciowej)
- Windows XP Home SP3

3. Router
- PLANET ADE-4400 ADSL 2/2+ 4-Port Router

4. Drukarka
- HP LaserJet 1020 z USB


ZAŁOŻENIA, KTÓRE MA SPEŁNIĆ SIEĆ:

- internet w obydwu komputerach
- możliwość drukowania na drukarce z obydwu komputerów
- możliwość przeglądania zawartości dysku jednego komputera z drugiego

Internet to Neostrada, kabel idzie ze ściany prosto do routera. Nie ma w ogóle LiveBoxa TP.
Internet ma działać jak najsprawniej. Wszystko powinno być niezależne (to znaczy, że jak jeden komputer jest wyłączony to mimo tego na drugim działa internet, da się drukować itd.).

Pytanie jak wszystko połączyć fizycznie i przede wszystkim jak skonfigurować Windowsy żeby wszystko było tak, jak chcę.

Windows XP Professional SP3|Gigabyte GA-8IPE1000-G v4.0 2004 GT Edition|Pentium IV 3.00GHz|Kingston DDR 2x512MB + 2x256MB (1,5GB RAM)|Sapphire ATI Radeon HD3650 512MB DDR2 AGP|HDD WD 80GB + Seagate 40GB SATA|Delta GPS-450AA-100A 450W|LG L1953S Flatron
Avatar użytkownika
bochen9

Użytkownik
 
Posty: 187
Dołączył(a): 17 sie 2009, 13:35
Kasa: 216.00
Lokalizacja: Trójmiasto
    WindowsFirefox
 

Połaczenie w sieć 2 komputerów, drukarki i routera - jak?

Postprzez cosik_ktosik » 23 sie 2010, 20:31

Neo skonfiguruj podobnie jak tutaj Konfiguracja i zabezpieczenie WIFI oraz Neostrady na przykładzie routera Linksys WAG200G-EU

Co do komputerów, na routerze włącz DHCP, a nie będziesz się musiał martwić o konfigurację adresów IP.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)
Avatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
 
Posty: 17202
Dołączył(a): 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Blog: Zobacz Blog (8)
    Windows VistaFirefox
 

Połaczenie w sieć 2 komputerów, drukarki i routera - jak?

Postprzez bochen9 » 23 sie 2010, 21:07

Dziękuję za odpowiedź - późno, ale zawsze. W międzyczasie założyłem temat na innym forum. Zrobiłem to wszystko dopiero dzisiaj, ale są problemy.
Podłączyłem wszystko jak trzeba itd. ale sukces jest połowiczny...
Internet działa na obydwu komputerach. Drukować da się jednak tylko z jednego - głównego (do niego jest bezpośrednio podłączona drukarka). No i komputery nie widzą się nawzajem. Z początku w oknie "Moje miejsca sieciowe" było pusto. Spróbowałem "Konfiguracji sieci za pomocą kreatora". Teraz każdy komp widzi sam siebie, ale nie widzi tego drugiego.

Windows XP Professional SP3|Gigabyte GA-8IPE1000-G v4.0 2004 GT Edition|Pentium IV 3.00GHz|Kingston DDR 2x512MB + 2x256MB (1,5GB RAM)|Sapphire ATI Radeon HD3650 512MB DDR2 AGP|HDD WD 80GB + Seagate 40GB SATA|Delta GPS-450AA-100A 450W|LG L1953S Flatron
Avatar użytkownika
bochen9

Użytkownik
 
Posty: 187
Dołączył(a): 17 sie 2009, 13:35
Kasa: 216.00
Lokalizacja: Trójmiasto
    Windows XPFirefox
 

Połaczenie w sieć 2 komputerów, drukarki i routera - jak?

Postprzez cosik_ktosik » 23 sie 2010, 21:20

hehe, ja miałem cztery dni wakacji (od wszystkiego no i od komputerów).

Kompy muszą mieć ustawioną tą samą grupę roboczą (Panel sterowania->system, tam w którejś zakładce w XP to było). Poza tym to co chcesz udostępniać to musisz na to zezwolić. Jak ma być folder, to na udostępnianym prawym przyciskiem->udostępnij (w XP w panelu sterowania->opcjach folderów warto było włączyć proste udostępnianie).

Co do drukarki, to tam gdzie była karta sieciowa jeszcze trzeba było włączyć udostępnianie plików i drukarek. No i oczywiście panel sterowania->drukarki-> i ją też udostępnić.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)
Avatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
 
Posty: 17202
Dołączył(a): 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Blog: Zobacz Blog (8)
    Windows VistaFirefox
 

Połaczenie w sieć 2 komputerów, drukarki i routera - jak?

Postprzez bochen9 » 23 sie 2010, 21:40

Co do drukarki, to tam gdzie była karta sieciowa jeszcze trzeba było włączyć udostępnianie plików i drukarek.

Tej kwestii zbytnio nie rozumiem. Każdy komputer ma kartę sieciową. Jak się włącza to udostępnianie?

Windows XP Professional SP3|Gigabyte GA-8IPE1000-G v4.0 2004 GT Edition|Pentium IV 3.00GHz|Kingston DDR 2x512MB + 2x256MB (1,5GB RAM)|Sapphire ATI Radeon HD3650 512MB DDR2 AGP|HDD WD 80GB + Seagate 40GB SATA|Delta GPS-450AA-100A 450W|LG L1953S Flatron
Avatar użytkownika
bochen9

Użytkownik
 
Posty: 187
Dołączył(a): 17 sie 2009, 13:35
Kasa: 216.00
Lokalizacja: Trójmiasto
    Windows XPFirefox
 

Połaczenie w sieć 2 komputerów, drukarki i routera - jak?

Postprzez cosik_ktosik » 23 sie 2010, 22:13

Połączenia sieciowe->Na właściwej karcie sieciowej->pod protokołami był przycisk.

Jeśli ktoś ma XP z forumowiczów, to może podrzuci screena ;)
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)
Avatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
 
Posty: 17202
Dołączył(a): 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Blog: Zobacz Blog (8)
    Windows VistaFirefox
 

Połaczenie w sieć 2 komputerów, drukarki i routera - jak?

Postprzez bochen9 » 24 sie 2010, 12:09

Kompy muszą mieć ustawioną tą samą grupę roboczą (Panel sterowania->system, tam w którejś zakładce w XP to było).

Znalazłem to i wpisałem w komputerze numer dwa tę samą nazwę co w komputerze głównym. Ponownie uruchomiłem system. Żadnych zmian...
Poza tym to co chcesz udostępniać to musisz na to zezwolić.

Wszystko udostępniłem.
w XP w panelu sterowania->opcjach folderów warto było włączyć proste udostępnianie).

W kompie głównym z XP Pro jest ta opcja i jest zaznaczona. W drugim kompie tej opcji w ogóle nie ma.
Połączenia sieciowe->Na właściwej karcie sieciowej->pod protokołami był przycisk.

Tego znaleźć nie mogę.. nie wiem.

Windows XP Professional SP3|Gigabyte GA-8IPE1000-G v4.0 2004 GT Edition|Pentium IV 3.00GHz|Kingston DDR 2x512MB + 2x256MB (1,5GB RAM)|Sapphire ATI Radeon HD3650 512MB DDR2 AGP|HDD WD 80GB + Seagate 40GB SATA|Delta GPS-450AA-100A 450W|LG L1953S Flatron
Avatar użytkownika
bochen9

Użytkownik
 
Posty: 187
Dołączył(a): 17 sie 2009, 13:35
Kasa: 216.00
Lokalizacja: Trójmiasto
    Windows XPFirefox
 

Połaczenie w sieć 2 komputerów, drukarki i routera - jak?

Postprzez cosik_ktosik » 24 sie 2010, 12:14

oki, a sprawdź czy mają IP z tego samego zakresu. Podaj jakie komputery dostały IP, maskę, bramy.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)
Avatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
 
Posty: 17202
Dołączył(a): 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Blog: Zobacz Blog (8)
    Windows VistaFirefox
 

Połaczenie w sieć 2 komputerów, drukarki i routera - jak?

Postprzez bochen9 » 24 sie 2010, 12:28

Udało mi się uruchomić drukarkę na kompie numer dwa. Użyłem kreatora dodawania nowej drukarki > drukarka podłączona do innego komp. w sieci i kazałem przeglądać. Pokazała się drukarka zainstalowana na kompie głównym, kliknąłem i działa! Da się teraz drukować z obydwu komputerów.
Pozostaje problem, że komputery nie widzą się wzajemnie i nie można przerzucać plików pomiędzy nimi.
Z IP jest chyba wszystko dobrze, bo internet działa na obydwu, ale podam:
Komputer numer dwa:
Kod:
Przypisane przez DHCP
Adres IP: 192.168.1.100
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.1.254

Komputer numer jeden - główny:
Kod:
Przypisane przez DHCP
Adres IP: 192.168.1.102
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.1.254

Windows XP Professional SP3|Gigabyte GA-8IPE1000-G v4.0 2004 GT Edition|Pentium IV 3.00GHz|Kingston DDR 2x512MB + 2x256MB (1,5GB RAM)|Sapphire ATI Radeon HD3650 512MB DDR2 AGP|HDD WD 80GB + Seagate 40GB SATA|Delta GPS-450AA-100A 450W|LG L1953S Flatron
Avatar użytkownika
bochen9

Użytkownik
 
Posty: 187
Dołączył(a): 17 sie 2009, 13:35
Kasa: 216.00
Lokalizacja: Trójmiasto
    Windows XPFirefox
 

Połaczenie w sieć 2 komputerów, drukarki i routera - jak?

Postprzez cosik_ktosik » 24 sie 2010, 12:39

Tak, tu jest dobrze.

A jak dawałeś udostępnianie, nie było tam w opcjach udostępniania zaawansowanego, gdzie by można dodawać prawa dostępu?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)
Avatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
 
Posty: 17202
Dołączył(a): 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Blog: Zobacz Blog (8)
    Windows VistaFirefox
 

Połaczenie w sieć 2 komputerów, drukarki i routera - jak?

Postprzez bochen9 » 24 sie 2010, 13:46

Nic takiego nie było. Wziąłem pierwszy lepszy folder na komputerze drugim i go udostępniłem. Ikonka zrobiła się taka z rączką i komputer jeden zaczął to widzieć. Jest postęp, ale teraz jest tak:
Komputer główny (pierwszy) widzi komputer drugi w moich miejscach sieciowych, ale komputer drugi nie widzi pierwszego - w miejscach sieciowych widzi tylko sam siebie :@
Jesteśmy coraz bliżej, ale to jeszcze nie koniec bitwy ;)

-- 24 sie 2010, 13:46 --

Na pierwszym tez zrobiłem tak folder z rączką, ale to nic nie dało.

Windows XP Professional SP3|Gigabyte GA-8IPE1000-G v4.0 2004 GT Edition|Pentium IV 3.00GHz|Kingston DDR 2x512MB + 2x256MB (1,5GB RAM)|Sapphire ATI Radeon HD3650 512MB DDR2 AGP|HDD WD 80GB + Seagate 40GB SATA|Delta GPS-450AA-100A 450W|LG L1953S Flatron
Avatar użytkownika
bochen9

Użytkownik
 
Posty: 187
Dołączył(a): 17 sie 2009, 13:35
Kasa: 216.00
Lokalizacja: Trójmiasto
    Windows XPFirefox
 

Połaczenie w sieć 2 komputerów, drukarki i routera - jak?

Postprzez cosik_ktosik » 24 sie 2010, 16:25

Hmm, skubaństwo. Zastanawiam się czy konta gości nie powinny być włączone na obydwu komputerach albo utworzone nowe konta z hasłem, przez które będzie szło się na te komputery dostawać.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)
Avatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
 
Posty: 17202
Dołączył(a): 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Blog: Zobacz Blog (8)
    Windows VistaFirefox
 

Połaczenie w sieć 2 komputerów, drukarki i routera - jak?

Postprzez bochen9 » 25 sie 2010, 11:45

Komputer drugi nie pokazuje pierwszego w "moich miejscach sieciowych", ale jak wszedłem w "Wyświetl komputery grupy roboczej" to tam są obydwa! I można przez to wejść na pierwszy komputer. Tylko jak teraz zrobić, żeby ikonka pierwszego komputera pojawiła się w moich miejscach sieciowych?
Już mało brakuje do pełnego sukcesu :)

Windows XP Professional SP3|Gigabyte GA-8IPE1000-G v4.0 2004 GT Edition|Pentium IV 3.00GHz|Kingston DDR 2x512MB + 2x256MB (1,5GB RAM)|Sapphire ATI Radeon HD3650 512MB DDR2 AGP|HDD WD 80GB + Seagate 40GB SATA|Delta GPS-450AA-100A 450W|LG L1953S Flatron
Avatar użytkownika
bochen9

Użytkownik
 
Posty: 187
Dołączył(a): 17 sie 2009, 13:35
Kasa: 216.00
Lokalizacja: Trójmiasto
    Windows XPFirefox
 

Połaczenie w sieć 2 komputerów, drukarki i routera - jak?

Postprzez lewy » 25 sie 2010, 12:36

A w udostępnianiu zaawansowanym dałeś gościom prawa?
Avatar użytkownika
lewy

Ekspert
 
Posty: 1235
Dołączył(a): 15 gru 2009, 12:10
Kasa: 1,468.00
Blog: Zobacz Blog (3)
    Windows 7Firefox
 

Połaczenie w sieć 2 komputerów, drukarki i routera - jak?

Postprzez bochen9 » 25 sie 2010, 21:50

A w udostępnianiu zaawansowanym dałeś gościom prawa?

Raczej nie... gdzie znajdę tę opcję?
Swoją drogą wątpię by problemem był brak praw bo mogę wchodzić na drugi komputer w sieci i mam dostęp do plików, tylko w jednym kompie nie pokazuje drugiego w "moje miejsca sieciowe". Da się wejść tylko przez "Wyświetl komputery grupy roboczej".

-- 25 sie 2010, 21:50 --

Pomóżcie proszę. Już tak mało brakuje do pełnego sukcesu ;)

Windows XP Professional SP3|Gigabyte GA-8IPE1000-G v4.0 2004 GT Edition|Pentium IV 3.00GHz|Kingston DDR 2x512MB + 2x256MB (1,5GB RAM)|Sapphire ATI Radeon HD3650 512MB DDR2 AGP|HDD WD 80GB + Seagate 40GB SATA|Delta GPS-450AA-100A 450W|LG L1953S Flatron
Avatar użytkownika
bochen9

Użytkownik
 
Posty: 187
Dołączył(a): 17 sie 2009, 13:35
Kasa: 216.00
Lokalizacja: Trójmiasto
    Windows XPFirefox
 

Następna strona


  • Reklama

Powrót do Sieci komputerowe



 


  • Related topics
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości