Połączenie WIFI jest, Intenetu nie ma...

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
magdalenaj25

Użytkownik

Post06 sie 2012, 20:49

Witam Panów i Panie;)
Watek zapewne był poruszany, ale nie znalazłam rozwiązania swojego problemu. Otóż korzystam za odpłatnością z Internetu od sąsiadki:). Ona ma router, ale nawet nie wiem jaki i nie wiem jakiego ma dostawcę. Ja oczywiście łączę się bezprzewodowo, zakupiłam adapter Tp- Link. Wszystko cudnie, pięknie aż do wczoraj. Od wczorajszych godzin wieczornych nie mam do dziś Internetu, GG tez mi nie działa, ale tylko przez połączenie z jej siecią...choć sygnał jest i to dobry. Próbowałam naprawić połączenie, korzystać z artykułu na str. głównej o naprawianiu sieci bezprzewodowej, ale to nie zdało egzaminu, bo moimi połączeniami zarządza program TP-LINK WIRELESS Utility i nie mogę wykonać pewnych czynności tam zaproponowanych. Weszłam na 192.168.1.1 i też wydaje mi się tam wszystko ok, tak jak zawsze. Przeinstalowałam nawet przeglądarkę i NIC...Nie zmieniałam żadnych ustawień...Więc co się mogło stać i co mam zrobić aby ponownie móc łączyć się z jej siecią???Pomocy:)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post06 sie 2012, 22:17

magdalenaj25 pisze:Od wczorajszych godzin wieczornych nie mam do dziś Internetu, GG tez mi nie działa, ale tylko przez połączenie z jej siecią...choć sygnał jest i to dobry.

To wygląda, jakby do routera nie docierał sygnał. Koleżanka, która użycza Ci sygnału ma Internet od wczorajszego wieczora?
Spróbujcie wyłączyć na 30 sekund router i włączyć go ponownie.
Jeżeli router nie ma przycisku Power odłączcie go od zasilania na 30 sekund.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post07 sie 2012, 00:30

Wejdź do panelu sterowania->Połączenia sieciowe->kliknij prawoklikem na połączenie sieciowe->Właściwości->znajdź Protokół internetowy (TCP/IP)->kliknij właściwości->wpisz w adresach DNS:

208.67.222.222
208.67.220.220
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

magdalenaj25

Użytkownik

Post07 sie 2012, 19:02

Cosik_Ktosik, nie zadziałało wpisanie tego co podałeś do DNSów:(. Nie wiem czy ma, bo ta Pani rzadko bywa w domu i nie mogę jej zastać:/. Choć podejrzewam, że gdyby była to pewnie sama by przyszła zapytać czy mam połączenie. W każdym razie na dzień dzisiejszy się tego nie dowiem i nie wiem kiedy ją zastanę. Macie jeszcze jakieś pomysły co zrobić z tym fantem?? :)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post07 sie 2012, 19:08

Może kobieta sama nie wie czy ma Internet, bo może nie korzystała z komputera ostatnio.
magdalenaj25 pisze:Macie jeszcze jakieś pomysły co zrobić z tym fantem??

Najpierw zapytaj sąsiadki czy u niej wszystko w porządku z Internetem.

magdalenaj25

Użytkownik

Post08 sie 2012, 19:12

Słuchajcie, z tego co się zorientowałam, sąsiadka wyjechała na urlop...a mi niezbędny jest Internet...Nie można nic więcej zrobić??Tylko router zresetować??? :shock:

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post08 sie 2012, 19:47

magdalenaj25 pisze:Słuchajcie, z tego co się zorientowałam, sąsiadka wyjechała na urlop...

Pewnie przed wyjazdem wyłączyła korki lub odłączyła wszystkie urządzenia od kontaktu, dlatego nie masz Internetu.

magdalenaj25

Użytkownik

Post08 sie 2012, 20:52

Yhym..., ale gdyby odłączyła to bym chyba nie miała połączenia z jej siecią, poza tym zdawałaby sobie sprawę, że wtedy bym nie miała Internetu a przecież jej płacę...to chyba by coś wspomniała...
Znacie może w takim razie jakiś diagnostyczny, dobry, darmowy program do naprawiania połączeń WIFI???

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post08 sie 2012, 22:26

magdalenaj25 pisze:Yhym..., ale gdyby odłączyła to bym chyba nie miała połączenia z jej siecią, poza tym zdawałaby sobie sprawę, że wtedy bym nie miała Internetu a przecież jej płacę...to chyba by coś wspomniała...

Możliwa jest również opcja, że routera nie odłączyła (abyś w jej przekonaniu miała Internet), dlatego sieć jest widoczna, ale nieświadoma odłączyła zasilanie modemu, który jest podłączony do routera, stąd zasięg, ale brak sygnału.

To tylko takie moje przypuszczenia, może się mylę.

magdalenaj25

Użytkownik

Post17 sie 2012, 18:59

Witam ponownie:)
No udało się w końcu dokonać wyłączenia i włączenia routera ponownie. Problem w tym, że teraz jest jeszcze gorzej. Sieć sąsiadki nadal jest widoczna i ma zasięg, ale teraz to już w ogóle mnie nie chce łączyć a bywają dni, kiedy sieć w ogóle nie jest widoczna w spisie sieci...Mówi, że nic nie zmieniała...Tylko teraz nie wiem co zrobić, bo tak nie chcę jej się narzucać zbytnio, więc może jednak problem leży po mojej stronie???Ktoś coś może mi jeszcze poradzić...???

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post19 sie 2012, 09:19

Pokaż screen z programu Network Stumbler i powiedz, która to sieć. Może inna jest na tym samym kanale i się zakłócają.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

magdalenaj25

Użytkownik

Post19 sie 2012, 13:23

Witaj:)
Mój program jak i ten, który poleciłeś pokazują, że ma kanał 10 i nie ma żadnej innej sieci na tym kanale. Jednakże jest zmiana, ponieważ ona miała kanał 4 zawsze a teraz nagle 10....I o ile dobrze pamiętam to miała WPA a teraz ma WPA 2, ale może mi się tylko wydaje...a chyba to i tak nie ma żadnego znaczenia...?
PS: Gdzie tu jest opcja dodawania załączników? Nie wiem jak wkleić ten screen... :sciana:

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post19 sie 2012, 13:38

Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

• Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”