Witam.
Mam dziwny problem z kartą sieciową.
Jest to karta Intela zintegrowana na pycie głównej ASUS P5P800 SE
Przez nieuwagę zamiast aktualizuj sterownik dałem usuń i usunąłem instalkę karty z systemu.
Po uruchomieniu systemu i ponownym zainstalowaniu sterowników do karty pojawił się problem.
Nie mogę połączyć się z internetem. Mam internet od dwóch dostawców (radiówka i Wi-Max).
Na radiówce pojawia się na ikonie połączenia żółty trójkąt ograniczenia lub braku łączności.
Na Wi-MaX połączenie jest ale internet nie działa.
Próbowałem wszystkich sposobów, resetowania ustawień itp ale bez skutku.
Okazało się, że jak zmieniłem MAC adres karty wszystko działa bez zarzutu.
Pytanie więc dlaczego na oryginalnym MAC adresie nic nie działa i co się mogło wydarzyć ?
Problem z oryginalnym MAC adresem.
- rokko
- Kontaktowanie:
Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie, różne adresy MAC, na Twoim kompie inny, na access liście dostawcy inny, przez co próba autoryzacji w sieci kończy się niepowodzeniem. Jeśli chcesz na "oryginalnym" MAC adresie mieć dostęp musisz zadzwonić do providera i podać mu ten MAC aby zaktualizowali dane.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
-
No tylko, że internet przed odinstalowaniem sieciówki działał na oryginalnym adresie MAC.
Po ponownym jej zainstalowaniu MAC nie działa. Obaj providerzy mają mój oryginalny MAC adres w swojej bazie.
Po ponownym jej zainstalowaniu MAC nie działa. Obaj providerzy mają mój oryginalny MAC adres w swojej bazie.
- lewy
No ale skoro tylko na jednym MACu działa to musiał być zmieniony, bo jak piszesz, nic innego nie robiłeś.
- XMan
J/w.
A może warto jeszcze sprawdzić przywracanie systemu jeżeli niedawno miałeś zapisane ?
Przez nieuwagę zamiast aktualizuj sterownik dałem usuń i usunąłem instalkę karty z systemu.
Po uruchomieniu systemu i ponownym zainstalowaniu sterowników do karty pojawił się problem.
A może warto jeszcze sprawdzić przywracanie systemu jeżeli niedawno miałeś zapisane ?
-
Mogę do internetu podłączyć wszystkie inne urządzenia jakie posiadam tj laptopy, konsole, wpiąć inne karty sieciowe i internet jest. Nie muszę nic nigdzie zgłaszać. Po prostu podpinam inny sprzęt i korzystam z sieci. Więc dlaczego nie mogę na pierwszej oryginalnej karcie jaką wtedy posiadałem ?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
hmm a może Masz gdzieś w ustawieniach routera blokowanie swojego oryginalnego adresu MAC?
-
Nie mam routera. Mam kabel podłączany bezpośrednio do komputera.
Zauważyłem, że w programie Technitium MAC Address Changer pod moim
oryginalnym MAC adresem pisze Unknown Vendor a powinien być rozpoznany dostawca (tak mi się wydaje).
oryginalnym MAC adresem pisze Unknown Vendor a powinien być rozpoznany dostawca (tak mi się wydaje).
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Niekoniecznie, to zależy od programu czy wyłapuje.
Co do problemu to już mi się pomysły skończyły. A zobacz jak na innym urządzeniu zmienisz MAC na MAC te karty blokowanej czy net jest.
-
Zrobiłem jak prosiłeś. Na innym laptopie zmieniłem MAC adres na ten mój niedziałający.
Nie wiem czy to ma znaczenie ale na laptopie musiałem dwie pierwsze litery zmienić z FF na 02
tak krzyczał program bo inaczej nie chciał zmienić, reszta jak w oryginale.
No i tam działa. Więc co jest nie tak z moim komputerem, że nie działa ?
Nie wiem czy to ma znaczenie ale na laptopie musiałem dwie pierwsze litery zmienić z FF na 02
tak krzyczał program bo inaczej nie chciał zmienić, reszta jak w oryginale.
No i tam działa. Więc co jest nie tak z moim komputerem, że nie działa ?
- lewy
Inne litery to już inny mac, niech dostawca sprawdzi czy czasami Twój mac nie ma w blokowanych
-
Technitium MAC Address Changer nie pozwala na zmianę adresu na ten który chcę.
Wywala komunikat właśnie, że dwie pierwsze litery muszą być 02.
Nie wiem dlaczego i o co mu chodzi. Próbowałem na wszystkich laptopach, które posiadam
i na każdym to samo. Jedynie na stacjonarnym PC nie ma problemu z tym komunikatem.
-- 12 lip 2013, 20:57 --
a czy ktoś z Was spotkał się z tematem, że MAC adres jest nieprawidłowy, uszkodzony lub coś w tym stylu ?
Dzisiaj zadzwoniłem do dostawcy neta i okazało się, że nie może dodać mojego MAC adresu do bazy ponieważ jest niepoprawny. Sprawdzałem wiele razy i tylko pokazuje mi ten, który podałem. Dostawca powiedział, że jakiś pierwszy człon adresu jest niepoprawny, coś o bajtach czy bitach wspominał. Generalnie stwierdził, że sieciówka jest uszkodzona.
Czy w takim razie uszkodzona sieciówka działa na zmienionym MAC adresie ?
Wywala komunikat właśnie, że dwie pierwsze litery muszą być 02.
Nie wiem dlaczego i o co mu chodzi. Próbowałem na wszystkich laptopach, które posiadam
i na każdym to samo. Jedynie na stacjonarnym PC nie ma problemu z tym komunikatem.
-- 12 lip 2013, 20:57 --
a czy ktoś z Was spotkał się z tematem, że MAC adres jest nieprawidłowy, uszkodzony lub coś w tym stylu ?
Dzisiaj zadzwoniłem do dostawcy neta i okazało się, że nie może dodać mojego MAC adresu do bazy ponieważ jest niepoprawny. Sprawdzałem wiele razy i tylko pokazuje mi ten, który podałem. Dostawca powiedział, że jakiś pierwszy człon adresu jest niepoprawny, coś o bajtach czy bitach wspominał. Generalnie stwierdził, że sieciówka jest uszkodzona.
Czy w takim razie uszkodzona sieciówka działa na zmienionym MAC adresie ?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
No w sumie istnieje taka możliwość, adres MAC Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
ma kilka bitów charakterystycznych. Ale w sumie po podawanym MAC adresie można sprawdzić czy np producent jest poprawnie podany.
ma kilka bitów charakterystycznych. Ale w sumie po podawanym MAC adresie można sprawdzić czy np producent jest poprawnie podany.
-
- Reklama