Problem z siecią lokalną na długości ##1km##

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
DANTHE78

Użytkownik

Post09 cze 2010, 19:31

Witam, mam pytanie która z tych sieci ma najlepszy sygnał Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników oraz jestem podłączony do sieci lokalnej o nazwie garbow.net i mam pytanie administrator mnie podłączył do sektora o nazwie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników czy to trafny wybór bo zazwyczaj RSSI na lok8a2 wynosi -61 tylko akurat dzisiejszego dnia wskoczyła na tak wysoką wartość Napisze jeszcze tak na wprost od mojego domu w kierunku północy są postawione te 2 sektory lok8a1 w kierunku wschodnim skierowany, zaś lok8a2 w kierunku południowo zachodnim i jest oddalony od mojej anteny odbiorczej (tj. PANEL netus 18dbi 5m kabla) o 1,1km . brak jakichkolwiek przeszkód. Jeśli coś jest nie tak to co może być problemem.
P.S.
Przy mocnym deszczu sieć zamula i często w godz 18-21.
Proszę o szybka i szczerą odpowiedz. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 cze 2010, 20:03

W tym przypadku więcej znaczy gorzej, miara jest odwrócona do góry nogami. Pierwsza sieć lok8a1 ma sygnał na poziomie -68 dBm druga -71 dBm. Czym większa wartość tym gorszy sygnał.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

DANTHE78

Użytkownik

Post09 cze 2010, 20:23

Czyli najlepszy sygnał to jakiego rzedu w dBm ? około 40 ? czy jest jakaś granica? Czy to wina słabego sygnału na tak krótkiej odległości że:
1 - sektor patrzy zupełnie w innym kierunku
ja jestem na południe a sektor skierowany na wschód ?
2 - czy może się okazać że prośba o przełączenie na drugi który patrzy na SW rozwiąże problem?
3 - co mi radzisz co należało by zrobić by sygnał się znacznie poprawił ?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 cze 2010, 20:52

Sygnał rzędu 68 nie jest zły, nawet gdyby nieznacznie osłabł to i tak poziom jest przyzwoity, dopiero mógłbyś się martwić od 79-80, przy takim poziomie z ledwością połączyłbyś się z siecią, a przy dużej zmienności warunków atmosferycznych należałoby się wtedy liczyć z całkowitym odcięciem od sieci. Tutaj też trzeba pamiętać, że nie tylko deszcz ma wpływ na jakość sygnału, nawet w pogodę słoneczną może dochodzić do znacznej utraty sygnału (promieniowanie słoneczne = fala elektromagnetyczna, wiadomo że przy dużym promieniowaniu zakłócenia będą wyższe. Takie z pozoru mało ważne włączenie urządzenia mikrofali lub innego pracującego na tej samej częstotliwości co sieć, też może przyczynić się do obniżenia poziomu sygnału. Wracając do deszczu, krople deszczu czy mgła rozpraszają sygnał i w największym stopniu przyczyniają się do zakłóceń, w tych warunkach obawiam się że nic nie można zaradzić, jedynie wyposażenie się w antenę o dużym zysku mogłoby być jakimś rozwiązaniem. Oprócz tego duże znaczenie ma jakość kabla użytego do połączenia anteny z routerem lub kartą sieciową, zapewne wiadomo Tobie, że czym krótszy kabel tym lepiej, jeżeli u Ciebie zastosowano typowy, standardowy kabel to straty na kablu będą spore, kabel o charakterystyce "H1000" jest dobrym rozwiązaniem, niestety bardzo drogim w stosunku do tradycyjnego kabla. Też musisz mieć na uwadze, aby wyeliminować wszelkie zakłócenia powstające wewnątrz pomieszczeń, a które mogą mieć bezpośredni wpływ na pracę i wydajność sieci. Tutaj jest naprawdę bardzo dużo czynników które warunkują jakość sygnału, oczywiście najważniejsze to jakość nadajnika, jakość odbiornika (anteny), typ kabla, i najważniejszy czynnik warunki atmosferyczne.

Zmartwię Cię, nie tylko od siły sygnału zależy efektywność sieci bezprzewodowej, jeżeli admin sieci do jednego punktu dostępowego podpiął więcej niż 25 hostów, mogą być problemy z punktem dostępowym i co za tym idzie wydajność sieci obniży się. Tak naprawdę aby odpowiedzieć na pytanie czy ilość podpiętych hostów warunkuje w jakiś sposób efektywność wykorzystania łącza należałoby zapytać admina o infrastrukturę, z jakich rozwiązań korzysta (wszystko zależy od jakości zastosowanego sprzętu).
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

DANTHE78

Użytkownik

Post09 cze 2010, 21:21

Jeszcze mam pytanie na odległość 1km w moim przypadku jaka antena była by najlepsza (posiadam PANEL netus 18dB kabel SATEC RF 5 1.35L/3.6 50? LOW LOSS + router TechnicLan WAR-54g V2) sam kupywałem, a admin u sąsiada zainstalował coś takiego NanoStation 2.4GHz antena o zysku chyba 8dBi połaczona z routerem za pomocą tradycyjnego skrosowanego kabla, a wymiary z tego widzę około 20 cm na 10 może nawet mniej.
Standardowy kabel ile dBi straty na kablu 5m jak to się przekłada 1dBi na ile metrów? W moim przypadku jaki zysk może mieć antena w/w ?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 cze 2010, 23:32

Strata na kablu to zazwyczaj 0.5 dB/m, a więc tracisz jakieś 2.5dB przy 5m. Trochę za silna ta antena, zbierasz gotujące parówki z mikrofali oddalonej na kilka kilometrów ;)
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

DANTHE78

Użytkownik

Post10 cze 2010, 07:42

cosik_ktosik pisze:Strata na kablu to zazwyczaj 0.5 dB/m, a więc tracisz jakieś 2.5dB przy 5m. Trochę za silna ta antena, zbierasz gotujące parówki z mikrofali oddalonej na kilka kilometrów ;)

1) To jaką antenę proponujesz?
2) Przy takiej odległości do nadajnika o jakim zysku antena wystarczy (np.8-12dB) ?
3) Czy za silna antena może przyczyniać się do gorszego odbioru sygnału?
a) Dlaczego w takim wypadku nie widzi konkurencyjnych sieci? Takowe są aczkolwiek nie na wprost niej tylko należało by dać obrót antenie około 90stopni w prawo bądź lewo
b) Odnośnie do podpunktu "a" czy przeszkodą będzie oddalony park z jednej strony anteny że nie widzi konkurencyjnych sieci, a zaś z drugiej strony na wchód od boku anteny jest dach co przyczynia się że nie widzi innych stacji bazowych (patrzy na północ - tam skierowana na nadajnik swojego dostawcy
4) czy obecnie posiadaną antenę tj PANEL netus 18dB wynieść na komin by nie miała przeszkód z boków tzn <patrząc z tyłu niej> z lewej mieszkanie dalej ten park, zaś z prawej dach mieszkania który ciągnie się z boku niej 7m, aczkolwiek sygnał mam odbierany tak jak w/w przed anteną widoczność na nadajnik jest optyczna

4a - czy wynosząc ją wyżej (na komin) będzie widzieć inne sieci zakładając że nie będzie mieć przeszkód takich jak domy oraz gęstych w dużej ilości drzew. Co za tym będzie szło wpływ na zakłócenie obecnej sieci czy nie koniecznie?
P.S.
Zadając te pytania mam na myśli pomóc innym, a także sprawdzić siebie czy się nie mylę.

hmm, za dużo napisałem nikt nie odpowie, wyszło "masło maślane".

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post10 cze 2010, 12:12

Nie może być ani za silna antena, ani za słaba. Ciężko powiedzieć jaka byłaby idealna antena w tej sytuacji. Przy 1km od nadajnika nie możesz wziąć anteny mniejszej niż 14dBi, w obecnej sytuacji wymiana anteny na słabszą będzie fatalnym posunięciem. Obecna antena jest bardzo dobra, w podglądzie w Inssider są ledwie 4 sieci, to nie jest dużo. Ja przy antenie 14dBi kierunkowej miałem aż 11 i też to nie jest jakimś ogromnym wynikiem. Wiadomo że czym więcej sieci tym większe szanse że wzajemnie będą się zakłócać. Tak w rzeczywistości przyszłych wydarzeń, czyli np. rozbudowy sieci nadajników, lub nowe punkty dostępowe w okolicy nie jesteśmy w stanie przewidzieć, w obecnych czasach, w dobie rozwoju internetu tego typu wydarzenia są dynamiczne.

Konkurencyjnych sieci może nie widzieć, z uwagi na dobrze rozplanowane usytuowanie anten sektorowych, każda z takich anten obejmuje ściśle określony skrawek terenu, o konkretach tutaj nie ma co się rozpisywać bo propagacja sygnału zależna jest od konkretnej technologii (anteny), dla sektorówek promieniowanie jest podobne, przykład Masz tutaj => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Oprócz dobrego rozplanowania, tak naprawdę nie ma co się dziwić że "obcych" sieci nie widać, posiadasz antenę kierunkową, ona ma ściśle określoną propagację sygnału, zbiera sygnał w wąskim pasie, gdybyś miał dookólną to wtedy zbierałbyś sygnał z całej okolicy, przy dużej ilości sieci w okolicy to by była głupota stosować taką antenę, więc powinieneś się cieszyć że tak mało sieci ci wykrywa.

Co do wyniesienia anteny na komin, jak najbardziej tak, podniesienie anteny o kilka metrów może poprawić sytuację. Czym mniej przeszkód tym teoretycznie lepszy sygnał powinien być.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post10 cze 2010, 13:24

Od dawna mam lokalną sieć bezprzewodową.
Otrzymałeś wiele fachowych odpowiedzi z którymi całkowicie się zgadzam :)
Sieć bezprzewodowa niezabezpieczona

- to nie możesz sam sprawdzić ?
Łącząc się z tą samą siecią/dostawcą nie będzie to żadnym piractwem.
Kiedyś miałem tak samo na karcie sieciowej Ralink i mogłem się przełączać na dowolną sieć.
Obecnie mam router i sieć jest zabezpieczona.
Wpisujesz sieci w Połączenie sieci bezprzewodowej i się łączysz.
Oprócz tego nie pamiętam dokładnie ale w którejś zakładce coś się zmienia
/ musiałbyś mi podać screeny ze wszystkich zakładek Zaawansowane /.

kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dziwne że masz router i widać sieci ?
Ja już obecnie nie widzę.
Masz jakieś sterowniki ?
Jeżeli tak to zmiana sterowników może polepszyć jakość internetu.
Masz zaznaczone v Automatycznie wykryj ustawienia :

Oprócz tego trochę polepszysz internet :

Start -> Uruchom -> wpisujemy gpedit.msc - OK lub Enter.
Szablony administracyjne -> Sieć -> Harmonogram pakietów QoS -> Ogranicz rezerwowaną przepustowość
PPM / prawym przyciskiem myszki / ustawiamy Limit przepustowości 0 - Zastosuj - OK.
/ w razie problemów można stopniowo zwiększać /.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zastosuj --> OK.
Zmniejszanie pingu w grze, optymalizacja łącza.

xp-AntiSpy : /viewtopic.php?f=34&t=1106
Przy mocnym deszczu sieć zamula i często w godz 18-21

- normalne przy złych warunkach pogodowych, w godz. 18-21 jest największe obciążenie sieci.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

• Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”