Problem z siecią- sprzęt nawzajem się blokuje

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
Patrykos

Użytkownik

Post10 mar 2011, 14:07

Otóż mam dziwny problem którego przy mojej słabej znajomości ustawień sieci/routera nie jestem sam w stanie rozwiązać.
Posiadam router D-Link DSL-2640B. Problem polega na tym, że posiadam w domu komputer stacjonarny, laptopa i konsole.
Komputer stacjonarny jest podłączony kablem do routera i nie ma żadnych problemów z internetem na tym PC, natomiast jeśli komputer jest włączony to bezprzewodowo za żadne skarby(może na 5s :pray: ) nie uzyskam bezprzewodowego połączenia na konsoli/laptopie(jeśli podłącze 2 kablem laptopa jest wszystko ok), jeśli PC nie korzysta z internetu problem znika i cała sieć bezprzewodowa działa bez żadnego problemu. Dodam jeszcze, że wcześniej nie było tego problemu i jednocześnie mogłem w pełni korzystać z internetu przy odpalonym całym sprzęcie. Restartowałem router do ustawień fabrycznych ale to nic nie pomaga.

ardek

Użytkownik

Post10 mar 2011, 20:08

czyli jesli dobrze zrozumialem - nie dziala Ci wi-fi wtedy gdy wlączony jest stacjonarny tak? (napisałes: "jesli PC nie korzysta z internetu")
Jaki masz firmware na tym D-Linku i jaki rodzaj zabzpieczen ustawiłes dla WLAN?
testowałeś przy 'otwartej" sieci wi-fi? adresy IP są przypisywane automatycznie (z DHCP?)
Generalnie ten model D-Linka raczej zbiera pochlebne recenzje...
zawsze mozesz też zadzwonić na pomoc tech. D-Link (0-801-022-021) - powinniście wspólnie znaleźć rozwiązanie.

pozdr.

Patrykos

Użytkownik

Post10 mar 2011, 20:51

1. Firmware Version: EU_4.00 Hardware Version: B2 oraz na WLAN mam ustawione hasło WPA-PSK(wcześniej też było ustawione).
2. Są przypisywane automatycznie tzn. PC i laptop maja dynamiczne ip z czego teraz laptop ma nawet 2 ;/ a konsola ma ustawione statyczne, restartowałem te ustawienia ale nic nie pomogło.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post11 mar 2011, 01:58

Spróbuj ustawić wszędzie adresy IP ręcznie. Być może adresy jakimś cudem nachodzą na siebie. Inne wyjście to adresy statyczne trzymać na początku, np 192.168.1.1, a adresy z DHCP zaczynać dalej np od 192.168.1.100
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Patrykos

Użytkownik

Post11 mar 2011, 16:01

Ustawiłem te statyczne ip aczkolwiek jeśli wyszukuje sieci bezprzewodowe na laptopie to mojej nie wyszukuje mimo, że do routera laptop ma niecałe 2m.
Tutaj screeny:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

ardek

Użytkownik

Post11 mar 2011, 20:05

no ale to nowy problem, tak? bo nie pisałeś wczesniej, ze laptop nie wykrywa sieci wi-fi...
rozumiem, że wykrywa wszelkie inne sieci (np. sąsiadów) a sieci "Petrykos" nie widzi?

a tak na marginesie - ja zwykle ustawiam na stałe jakiś kanał (channel) na którym rozgłasza się wi-fi - nalezy tylko pamiętać aby był on inny (najlepiej różnica - min 3 kanały ) od sieci, które są blisko Ciebie.

No to jeszcze raz:
ja ustawiłbym wszytkie urządzenia na auto IP - czyli przydzieli im D-Link, pozniej podpiął wszystko kablem - ma działać,
potem wykryłbym na laptopie wifi (napisz jakiego programu uzyważ do obsługi wifi w laptopie)
i spróbował sie połączyć.
przydałoby się stwierdzić coś z "całą pewnością" czyli np. żaden laptop nie wykrywa sieci, albo laptop nie wykrywa żadnej sieci, albo na kablu po DHCP wszystkie 3 urządzenia działają.

Patrykos

Użytkownik

Post12 mar 2011, 14:14

Więc tak: laptop i PC podłączony kablowo do routera zatem internet wszędzie jest ok aczkolwiek wyszukuje sieci bezprzewodowej na laptopie i mojej nie widzi mimo kabla(inne sąsiadów widzi) natomiast gdy PC jest wyłączony to i laptop momentalnie łączy się bezprzewodowo i dopóki PC nie zostanie podłączony do routera internet działa bez problemu na laptopie.
Programu żadnego nie instalowałem na laptopie do obsługi wifi, po prostu Centrum sieci i udostępniania w Windows Vista.
P.S Po podłączeniu PC do routera laptop w momencie kiedy traci połączenie cały czas stara się nawiązać bezprzewodowe połączenie aczkolwiek bez sukcesu, czasami połączy się(cudem) ale po 2-3s traci sygnał.

Poprzestawiałem trochę te statyczne IP od nowa i teraz problem ten (jak narazie) nie występuje na konsoli, na laptopie nadal to samo i ma małe problemy teraz z nawiązaniem połączenia bezprzewodowego nawet bez PC.

• Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”