Witam. Temat z udostępnianiem folderów w sieci domowej był wałkowany wiele razy, lecz ja po przewertowaniu kilku porad i zastosowaniu kilku tutoriali dalej jestem w tzw. czarnej d.... dlatego pozwoliłem sobie na założenie wątku na tym forum z nadzieją, że z Waszą pomocą w końcu się z tym uporam. No to jedziemy:
dwa komputery w sieci domowej z Win 7 ( jeden stacjonarny z Home Premium a drugi laptop z Professional X64 ) połączone w sieć za pomocą routera. Komputery po stworzeniu grupy domowej widzą się nawet niektóre elementy jak np. folder c:\użytkownicy jest na stacjonarnym udostępniony i bez problemu widzę go na drugim laptopie. Niestety o ile na laptopie mogę udostępniać wszystko w mojej sieci to na stacjonarce, niestety już nie jest tak pięknie ( odmowa dostępu ). Zmieniłem uprawnienia w folderze dla Wszyscy i dałem im pełną kontrolę ale to nic nie pomogło.Dodam jeszcze , że gdy dam na ikonie komputera polecenie zarządzaj -> narzędzia systemowe ->foldery udostępnione ->udziały to w menu Akcja nie opcji stworzenia nowego udziału. Co muszę pozmieniać aby udostępnianie było możliwe.
Problem z udostępnianiem folderów
- leon1956
Witam . Ok w zakładce zabezpieczenia ( właściwości folderu ) zmieniłeś na wszyscy ale jeszcze w zakładce "udostępnianie" trzeba kliknąć na udostępnianie lub udostępnianie zaawansowane i tam udostępnić folder .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .
-
Już to robiłem i dalej wyskakuje komunikat, że nie mogę udostępnić. Zauważyłem, że nie mam problemu z udostępnianiem folderów na partycji C a na pozostałych niestety kicha. Czytałem na jakimś forum, że w wersji Windowsa Home premium są problemy z pełnymi uprawnieniami dla admina i dlatego nie mam opcji tworzenia nowych udziałów w folderach udostępnionych oraz możliwości udostępniania na nich.leon1956 pisze:Witam . Ok w zakładce zabezpieczenia ( właściwości folderu ) zmieniłeś na wszyscy ale jeszcze w zakładce "udostępnianie" trzeba kliknąć na udostępnianie lub udostępnianie zaawansowane i tam udostępnić folder .
-- 26 lut 2013, 13:38 --
Ok już sobie poradziłem. Reinstalacja windy pomogła. Temat do zamknięcia.
-
- Reklama