Przywrócenie oryginalnego MAC Adresu

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post04 kwie 2012, 21:57

Witam . Mam taki problem a właściwie moja siostra . Jej znajomi korzystali z jej internetu ( mieli swój router) i jest bardzo możliwe że zmienili jej MAC adres . Ostatnio kiedy byłem u niej i odłączyłem kabel od routera i podłączyłem bezpośrednio do kompa internet nie działał i to mnie zdziwiło . Nie miałem czasu aby rozwiązać w ten problem . Teraz znajomi wyprowadzili się i internet nie działa . Jest pytanie jak przywrócić MAC adres . U mnie na kompie nie ma problemu ponieważ na wejściach kart sieciowych są naklejki z MAC adresami ale u siostry tego nie ma . Teoretycznie dostawca Internetu powinien mieć MAC adres ( dostawca UPC ) . Pytanie - Jak przywrócić oryginalny MAC adres ?
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post04 kwie 2012, 22:23

Przejdź do Menadżera Urządzeń.
Rozwiń drzewko:
+ Karty sieciowe
kliknij prawym przyciskiem myszy na karcie sieciowej -> Właściwości -> zakładka Zaawansowane -> zaznacz wpis Adres sieciowy -> obok przy polu Wartość zaznacz opcję Nieobecna -> Ok
Jeżeli adres MAC został zmieniony z domyślnego n inny w polu Wartość będzie wpisany nowy adres.

Może przyda Ci się poradnik -> Zmiana adresu MAC karty sieciowej (XP, Vista, Windows 7)

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post04 kwie 2012, 23:39

seba86mu pisze: w polu Wartość będzie wpisany nowy adres.

mam rozumieć że nowy adres to właściwy MAC adres karty sieciowej ?
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post04 kwie 2012, 23:50

leon1956 pisze:mam rozumieć że nowy adres to właściwy MAC adres karty sieciowej ?

Miałem na myśli, że jeżeli ktoś rzeczywiście zmienił adres MAC karty poprzez Menadżer Urządzeń, to w polu Wartość będzie wpisany właśnie ten nowy zmieniony adres. Aby przywrócić adres domyślny należy zaznaczy pozycję Nieobecna.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post05 kwie 2012, 09:05

Wartości MAC składowane są w rejestrze, przywrócenie domyślnego = usunięcie ów wartości.
Przy pomocy Technitium MAC Address Changer można bardzo łatwo przywrócić stary MAC lub dokonać Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post07 kwie 2012, 00:07

Dzięki wszystkim za pomoc . Wykorzystam wszystkie rady ale jak napisałem jest to komputer siostry i muszę do niej pojechać i sam na nim podziałać . Jeszcze raz Dzięki .

-- 07 kwi 2012, 00:07 --

Jeszcze raz wszystkim wielkie dzięki . Szczególnie rokko za bardzo przydatny program . Przywrócił oryginalny MAC , ale to pomogło połowicznie . Rozwiązanie problemu okazało się prozaiczne - należało zrobić reset modemu UPC . Wszystko już działa . Dzięki .

• Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”