Witam.
Siostra od dłuższego czasu korzysta z internetu stacjonarnego Orange Freedom 512, poprzez modem ZTE ZXDSL 852. Wszystko było w porządku do momentu wymiany laptopa na nowy z systemem Windows 7 64 bit.( stary to widows XP ). Po wielu próbach zainstalowania w/w modemu oczywiście nie udawało się to z banalnego powodu, że jak mnie poinformowano w centrum obsługi, sterowniki modemu są nie podpisane cyfrowo, czego oczywiście żąda system win 7. Po zastosowaniu F8 i wyłączeniu sprawdzania przes system podpisów udało mi się zainstalować sterowniki ( pod Vistę 64 bit.) Udało mi się w końcu uzyskać prawidłowe połączenie i w końcu internet. Jest to jednak sytuacja nie do zaakceptowania przez siostrę, aby za każdym razem uruchamiać system przez F8 ( wiem, że chyba to jest do ominięcia w jakiś sposób ), ale już konieczność wypinania modemu z laptopa za każdym razem zamknięcia systemu ( bez odłączania podczas zamykania systemu zawsze błąd i ponowny restart ) chyba jest nie do przeskoczenia. Tak więc przegladając fora wszyscy polecają zakup routera z WiFi i kłopot będzie z głowy. Po pierwsze mam pytanie czy możliwa jest konfiguracja orange freedom na liveboxie od tp.(mogę kupić taki za 50 zł). Jeśli mają być kłopoty to jaki router polecalibyście zakupić. Oraz ostatnie pytanie czy podłączając router konfiguracja sprzętu ma wyglądać tak---->linia tel.-> modem ZTE ->router. Livebox ma w sobie chyba równiez modem, więc nie byłoby już potrzeby jego używania? Wiem, że konfiguracja zabezpieczeń sieci WiFi i w ogóle samego routera to juz inna bajka.
Pozdrawiam .
Router do orange freedom.
- XMan
Wszystko było w porządku do momentu wymiany laptopa na nowy z systemem Windows 7 64 bit
Po wielu próbach zainstalowania w/w modemu oczywiście nie udawało się to z banalnego powodu, że jak mnie poinformowano w centrum obsługi, sterowniki modemu są nie podpisane cyfrowo, czego oczywiście żąda system win 7. Po zastosowaniu F8 i wyłączeniu sprawdzania przes system podpisów udało mi się zainstalować sterowniki ( pod Vistę 64 bit.) Udało mi się w końcu uzyskać prawidłowe połączenie i w końcu internet.
Pozostaje jeszcze sprawdzić :
1. Jeżeli sterowniki nie są podpisane cyfrowo - Pomimo tego zainstaluj...
2. Jeżeli działają z Visty to przed instalacją kliknij PPM /prawym przyciskiem myszki/ na instalkę
--> Właściwości --> Zgodność --> Uruchom ten program w trybie zgodności z: Vista...
- Zainstaluj.
Sprawdź.
- rozmus
Dzięki za twoje wskazówki, ale wszystkie opcje były sprawdzane....i niestety tylko w ten sposób jest możliwość odpalania tego badziewiastego modemu. W innych sytuacjach ( normalne odpalenie systemu ) system pomimo, że nie daje żadnych alarmów ze strony niepodpisanych sterów to w ogóle nie widzi modemu......ale tak zachowuje się ten modem, na forach są informacje, żeby sobie w ogóle nie zawracać z nim gitary. Sterowników podpisanych z tego co wiem nie będzie już w ogóle. Tak więc pozostaje mi opcja routera, tylko jaki najlepiej wybrać.
-
- Reklama