Router o dużym zasięgu za rozsądną cenę.

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
Escudoo

Użytkownik

Post09 wrz 2012, 20:21

Witam, potrzebuję Router ADSL ( neostrada tp) do domu jednorodzinnego. Ważne, aby był to router o dość mocnym sygnale ( z racji rozmiarów domu) oraz aby miał rozsądną cenę, ponieważ ma to być router do zwykłych domowych zastosowań, bez przesadnego nacisku na bezpieczeństwo. Nie jest to co prawda tak, że w ogóle nic nie rozumiem w kwestii routerów, ale na rynku jest tyle modelów i tyle różnych opinii, że nic nie znalazłem sam co mógłbym kupić ze spokojnym sumieniem. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post11 wrz 2012, 21:20

Nie jestem ostatnio na topie z routerami ale ogólnie jeśli chodzi o stałoantenkowce to Linksys, a jeśli chodzi o coś z wymienną anteną to Airlive.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Escudoo

Użytkownik

Post11 wrz 2012, 22:47

Ok, tyle, że większość z tych routerów które oglądałem podobno mają słaby zasięg, rozumiem, że wymiana anteny ten problem załatwia tylko jaką muszę kupić, aby mieć pewność, że to będzie dobrze działać ?

PS. Taki router znalazłem, nada się ? Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników , a na alternatywę GW-300R

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2012, 00:13

Raczej stałe anteny o mocy do 2 dB, możesz mieć z nim problem, bo będzie krucho z zasięgiem. Powiem Tobie jak ja mam zrobione.

Mieszkam w domku, gdzie router jest na parterze a nad nim są dwa piętra. Na pierwszym nie mam problemów ale na poddaszu już tak. Router od trendneta gubi niestety tam sygnał. Starszy Linksys WAG200 nie miał z tym problemów (już go nie mam). Niestety linksys nie miał odkręcanych anten stąd kompy na górze mają już nie standardowe anteny dookólne 2 dB a obecnie anteny panelowe 6 dB skierowane na router. Stało się tak bo jeden oddalony pokój miał problemy.

Dopiero to zdaje egzamin. Z Linksysem na górze zawsze dawała radę drukarka na WiFi od HP na poddaszu. Niestety z trendnetem już ma problem i często gubi sieć.

Trochę zagmatwałem, wiem. Ale wniosek jest taki: zwykłe małe antenki nie dają rady w domku, niestety. Gdzieś wtedy musi pojawić się panelowa co pomoże w rozsyłaniu. Proponuję zatem przy routerze podmienić. Ja nie mogłem, bo linksys miał ją na stałe, stąd podmieniłem w komputerach, gdzie nie było zasięgu.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Escudoo

Użytkownik

Post12 wrz 2012, 09:05

Ok w takim razie który router wybrać, tzn czy przy wymianie anten i tak opłaca mi się kupować coś w okolicach 250 zł, no i jakie anteny powinienem wybrać do tego routera, aby było to dobre połączenie ? Bo rozumiem, że nawet przy daniu dobrych anten nie może to być jakieś tam g**** za 60 zł (router) tylko mimo wszystko coś trochę lepszego.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post12 wrz 2012, 10:50

To wszystko zależy od konstrukcji domu - grubości ścian / stropów itp.
Ja przykładowo mieszkam w bloku 10-piętrowym na 7 piętrze.
Mam malutki router Netgear WNR612v2 za 70 zł. bez żadnych dokręcanych anten - tylko ta wbudowana.
Sąsiad na 9 piętrze, a więc dwa piętra wyżej ma bardzo dobry zasięg z mojego routera i mógłby się spokojnie podłączyć i korzystać z sieci - sprawdziłem to kiedyś swoim smartfonem.

Natomiast, jak ja u siebie na 7 pietrze wyjdę przed drzwi windy zasię jest już słabiutki, połączenie jest możliwe, ale łączność będzie zrywana, po przemieszczeniu kilka kroków zasięg znów jest dobry.

Może Netgear DGN2200:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Escudoo

Użytkownik

Post12 wrz 2012, 19:29

Ok, dzięki :) Co prawda ten nie ma odkręcanych anten ale w razie czego dorobi się do sieci access pointa ale powinien starczyć, dom w sumie nie jest zrobiony jak warszawska kamienica :) Dzięki wielkie za pomoc.

• Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”